Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 4. Az év 125. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739407. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Tiszta energiák: 100 millió eurós közös befektetési alap az éghajlatváltozás ellen

Tiszta energiák: 100 millió eurós közös befektetési alap az éghajlatváltozás ellen Tiszta energiák: 100 millió eurós közös befektetési alap az éghajlatváltozás ellen Tiszta energiák: 100 millió eurós közös befektetési alap az éghajlatváltozás ellen
Infovilág

Az Európai Bizottság és a Bill Gates elnökletével működő Breakthrough Energy ma Egyetértési megállapodást írt alá a Breakthrough Energy Europe (BEE) közös befektetési alap létrehozásáról, amely az új iránt különösen fogékony európai vállalatokat fogja segíteni merőben új tisztaenergia-technológiák kifejlesztésében és piacra juttatásában.


Az alap létrehozásával a Bizottság tettekkel bizonyítja, hogy továbbra is élen jár az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, a Párizsi Megállapodás megvalósításában, valamint az energiahatékonyság előmozdításában. A kezdeményezés egyúttal egyértelműen jelzi a tőkepiacoknak és a befektetőknek: a modern és tiszta gazdaságra átállás visszafordíthatatlan folyamat.

A Breakthrough Energy Europe a közfinanszírozást hosszú távra szóló kockázatitőke-befektetéssel kapcsolja össze avégett, hogy a tiszta energiával kapcsolatos kutatás és innováció révén létrejövő megoldások gyorsabban és hatékonyabban juthassanak a piacra. A 100 millió eurós befektetési alap elsősorban az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentéséhez és az energiahatékonyság javításához fog hozzájárulni a villamosenergia-előállításban, a közlekedésben, a mezőgazdaságban, a feldolgozóiparban és az épületekben. Egyelőre kísérletről van szó, amely mintául szolgálhat más területek hasonló kezdeményezéseihez.
A Breakthrough Energy Europe várhatóan jövőre kezdi meg működését. Az alap tőkéjének egyik felét a Breakthrough Energy, másik felét pedig az InnovFin, a „Horizont 2020” – a jelenlegi uniós kutatási és innovációs keretprogram – forrásaiból finanszírozott kockázatmegosztási pénzügyi eszköz adja. (A teljes közlemény itt olvasható.)


DiscoverEU: ingyen jegyek európai fiataloknak
 
A DiscoverEU első pályázati fordulójának sikerét követően az Európai Bizottság 2018. november 29-én meghirdeti az ingyenjegyek második pályázati fordulóját – jelentette be Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos. A nyár óta érvényes DiscoverEU-nak köszönhetően eddig jó 15 ezer fiatal utazhatta be Európát, és tapasztalhatta meg az igazi közösséget Európa-szerte. A közösségi média révén kapcsolatba léptek egymással olyanok, akik addig nem ismerték egymást személyesen, és együtt utaztak városról városra, vagy meglátogatták egymást.
 
Az uniós 18 évesek december 11-ig pályázhatnak majd a harminc napra érvényes olyan jegyekért, amelyekkel lehetőségük nyílik arra, hogy 2019. április 15-től október 31-ig beutazzák földrészünket. A fiataloknak az Európai Ifjúsági Portálon kell jelentkezniük. A sikeres pályázók egyedül vagy legföljebb ötfős csoportban utazhatnak – alapesetben vasúton, de hogy minél több helyre eljuthassanak Európában, olyan alternatív közlekedési eszközöket is igénybe vehetnek, mint az autóbusz vagy a komp, illetve kivételes esetekben a repülőgép.
 
A DiscoverEU iránti nagy érdeklődésre tekintettel az Európai Bizottság 2020 után, a következő hosszú távú költségvetésen belül 700 millió eurós keretet javasol a kezdeményezésre a jövőbeli Erasmus-programon belül. Ha az Európai Parlament és a Tanács jóváhagyja a javaslatot, 2021–27 között további 1,5 millió fiatalnak nyílik lehetősége arra, hogy beutazza Európát. (A teljes közlemény itt olvasható.)
 
Kérdések és válaszok

Tájékoztató

DiscoverEU az Európai Ifjúsági Portálon

Aláírásra és megkötésre kész az EU–Vietnam kereskedelmi és beruházási megállapodás
 
Az Európai Bizottság ma elfogadta az EU–Vietnam kereskedelmi megállapodást, valamint az EU–Vietnam beruházási megállapodást, megnyitva az utat a dokumentumok aláírása és megkötése előtt. Vietnam az EU második legnagyobb kereskedelmi partnere a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségében (ASEAN) Szingapúr után. Az EU és Vietnam közötti árukereskedelem értéke évete 47,6 milliárd euró (hozzávetőleg 15 000 milliárd forint), a szolgáltatáskereskedelemé pedig 3,6 milliárd euró (vagyis kb. 1150 milliárd forint).
 
A kereskedelmi megállapodás a vámokat (csekély kivétellel) eltörli a két fél közötti árukereskedelemben. A megállapodás számottevő gazdasági lehetőségeket kínál mindkét fél számára, ezen túlmenően pedig biztosítja, hogy a kereskedelem, a beruházások és a fenntartható fejlődés egymást erősítse. Evégett a legszigorúbb előírásokat rögzíti a munkajog, a biztonság, valamint a környezet és a fogyasztók védelme tekintetében, és ezáltal gondoskodik arról, hogy ne alakulhasson ki lefelé húzó, negatív verseny a kereskedelmi lehetőségekért és a beruházásokért. A megállapodás arra kötelezi a két felet, hogy tartsa tiszteletben és juttassa érvényre a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) elveit az alapvető munkahelyi jogok tekintetében, továbbá hogy hajtsa végre a nemzetközi környezetvédelmi megállapodásokat, például a Párizsi Megállapodást. A kereskedelmi megállapodás több ponton is kapcsolódik az EU–Vietnam partnerségi és együttműködési megállapodáshoz, beleértve az emberi jogok védelmét is.
 
A Bizottság által ma elfogadott másik – azaz a beruházásvédelmi – megállapodás korszerű szabályokat határozott meg, melyeknek a beruházási vitákkal foglalkozó új bírósági rendszeren keresztül lehet majd érvényt szerezni. A megállapodás azt is biztosítja, hogy továbbra is mindkét félnek jogában álljon szabályokat életbe léptetni polgárai érdekében. A nemrégiben Szingapúrral megkötött megállapodás mellett ez a megállapodás is hozzá fog járulni ahhoz, hogy az ASEAN-térségében teret nyerjen a szigorú normák és szabályok alkalmazása, és ezzel megnyíljék az út egy jövőbeni régióközi kereskedelmi, illetve beruházási megállapodás előtt. (A teljes közlemény itt olvasható.)