Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. április 20. Az év 111. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739393. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Gyermekek az Országházában világnapjuk alkalmából

Gyermekek az Országházában világnapjuk alkalmából Gyermekek az Országházában világnapjuk alkalmából Gyermekek az Országházában világnapjuk alkalmából Gyermekek az Országházában világnapjuk alkalmából
(Tudósítónktól)

Mit kérdezne a minisztertől, ha képviselő lenne? – témakörben hirdetett pályázatot 8–18 évesek részére a gyermekek világnapja alkalmából a Magyar Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat. A megszólított kiskorúak jó színvonalú, értékes munkák százait készítették el.    

A legjobb pályázatok beküldőit a szervezők meghívták az Országháza felsőházi termébe, ahol a gyerekek kérdezhettek a megszólítottaktól és interpellálhattak is. A válaszokat a házszabály szerint szavazásra bocsátották.

Magyarországi településekről és a környező országokból jó 350 gyerek foglalt helyet a felsőházi terem padjaiban. A kérdések és javaslatok mindenekelőtt az oktatás, a környezetvédelem, a környezettudatosság, a bevándorlás, a sportolási, az ingyenes kulturális lehetőségek, városfejlesztés, külpolitika, honvédelem, munkanélküliség, munkahely-teremtés, egészségügy, a média, az internethasználat, a bel- és külföldi utazás, a közlekedés és közlekedésfejlesztés és az egészségmegőrzés témaköreit érintették.

A rendezvénnyel a szervezők szeretnék felhívni a gyermekek figyelmét arra, hogy a jövőben ők is beleszólhatnak a hazájukat foglalkoztató fontos kérdésekbe, és akár változtathatnak is a dolgok menetén.

A gyermekek világnapját az UNICEF, az ENSZ Gyermeksegélyezési Alapjának kezdeményezésére 1954 óta szeptember 20-án, ma már szinte a világ minden országában megünneplik.