Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 15. Az év 136. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739418. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az alkotmánybírósághoz fordul az Amnesty

Az alkotmánybírósághoz fordul az Amnesty Az alkotmánybírósághoz fordul az Amnesty
Infovilág

Az Amnesty International is az alkotmánybíróságon támadta meg az úgynevezett STOP Soros törvénycsomag Büntetőtörvénykönyvet érintő módosítását (jogellenes bevándorlás elősegítése, Btk. 353/A. §), mert véleménye szerint ellentétes többek között az alaptörvény alkotmányos büntetőjogra, az egyesülési jogra és a szólásszabadságra vonatkozó rendelkezéseivel.

A súlyosan jogkorlátozó törvénymódosítás annyira homályos definíciót ad a bűncselekményre, hogy annak gyakorlatilag bárki bármikor az alanya lehet, ami a kiszámíthatatlan helyzetet teremt és lehetőséget ad annak önkényes alkalmazására. A törvény sérti továbbá a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot, mert a legsúlyosabb, büntetőjogi szankciók alkalmazását helyezi kilátásba, ezzel pedig szükségtelenül és aránytalanul beavatkozik abba, hogy ki és hogyan vehet részt a migrációról szóló demokratikus közéleti vitákban.

A törvény célja egyértelműen a megfélemlítés: börtönnel fenyegetni azokat, akik segítenek a kiszolgáltatott embereknek, illetve mást gondolnak, mint a kormány. A létfontosságú és jogszerű emberi jogi munka bűncselekménnyé nyilvánítása rendkívül durva támadás a nemzetközi védelemre szorulók illetve az őket segítő emberekkel és szervezetekkel szemben.

Az Amnesty International minden lehetséges fórumon tovább küzd egy olyan Magyarországért, ahol a kormány nem költ milliárdokat kiszolgáltatott emberek elleni gyűlöletkampányokra; ahol a civil szervezeteket a döntéshozók nem elhallgattatni akarják, hanem az észrevételeiket megfontolják; és ahol büszkék azokra, akik munkájukkal másokon segítenek. 

Az Amnesty Internationalnek az alkotmánybírósághoz benyújtott panasza itt olvasható.