Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. április 30. Az év 121. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739403. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Mi még? – Béres Ilona verses CD-je

Mi még? – Béres Ilona verses CD-je
B. Mezei Éva

Rendhagyó ünnepségen mutatták be Béres Ilona, a  Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő első verses-zenés lemezét a Pesti Magyar Színházban. A válogatásban a 20. század költőinek művei szerepelnek, azok, amelyeket az egyedi orgánumú színésznő fontosnak tart, amelyek mondanivalójával azonosulni tud.

Bár sajnos, manapság kevesek tartják fontosnak az elmélyülést a költészet világában, mégis reménykedem, hogy sokakat vonz a fiatalos frissességét őrző művésznő személyisége, és leülnek meghallgatni a Swing Kulturális Alapítvány támogatásában készült lemezt. Ráadásul a költemények mellett Csík Gusztáv Liszt-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett világhírű dzsessz-zongorista és házastársa, Joan Faulkner dzsessz-énekes előadásában gyönyörű dalok szólalnak meg, amelyekből a lemezbemutatón ízelítőt is kaptunk.

A 21 magyar költeményt tartalmazó album címadója Szabó Lőrinc verse: Mi még? Tetszés szerint lehet vele játszani. Biztos, hogy ez kérdés? Mi van még, mi maradt még nekünk, akik mi vagyunk, ha még elmondhatjuk magunkról, hogy mi ugyanazok vagyunk, akik egykoron voltunk. Aztán ott van a kimondatlan és leíratlan kérdés is a mondat végén, hogy Mi még? de meddig? Meddig vagyunk?

Ez az örök mozgás és örök változás érhető tetten Béres Ilona verses CD-jén, aki magyar költők műveit mondja, vagy talán inkább vallja erre a már-már letűnt adathordozóra. Így keveredik a jelen és a múlt idő ezen a lézerkorongon, és ha volna ilyen a magyar nyelvben, akkor a folyamatos múlt és a folyamatos jelen is.
Huszonegy magyar vers olyanoknak, akik képesek még figyelni, gondolkodni, elmélyedni, koncentrálni tehát voltaképpen mindenkinek, aki nem csupán másodpercekben, de akár hosszabban, fél órákban vagy még többen méri az igényeit.

Sok ilyen ember van és egyre több, mert egyre nagyobb az igény az emberi hangra. Különösen erre: Béres Ilona különlegesen szép, a magyar színészvilágban egyedi orgánumára, amely már-már zeneszerszám.

Színészi pályáján Béres Ilona sokszor mondott verset, ez a CD most mégis egy teljesen új válogatás és új vállalás. Jó néhány új értelmezést kapott, mások most hangoznak el először, és olyanok is vannak, amelyek már nem is lesznek hallhatók színpadon, hiszen ahogy Béres Ilona fogalmaz: hangban ma még vállalhatók. Ez a 21 vers egy nagy színésznő jelentése a világról és mindarról, ami ez a világ az ő  számára: élet, szerelem, öröklét, természet, közélet. Tehát nem irodalomóra, nem lélekelemzés, nem vallomás.

A költők a legkiválóbbak: Ady Endre, Babits Mihály, Illyés Gyula, József Attila, Karinthy Frigyes, Ladányi Mihály, Nagy László, Radnóti Miklós, Szabó Lőrinc, Szép Ernő, Váci Mihály, Vas István, Weöres Sándor.

A zenei közreműködő: Csík Gusztáv jazz-zongorista, akit Béres Ilona kért fel; rendező: Markovits Ferenc, kiadja: a Swing Jazz Kultúráért Alapítvány.

A CD történetéhez tartozik még, hogy az alapítvány tulajdonosai, Karacs Ferenc és Karacsné Julika régi barátai a művésznőnek és tavaly karácsonyi ajándékképpen meghívták Béres Ilonát erre a művészi kalandra. Nem egészen egy fél év alatt a CD elkészült és ezen a karácsonyon már sokaknak szerezhet örömet.