Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. április 30. Az év 121. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739403. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Engedjük meg!

Engedjük meg!
Horváth Kálmán

A kérdés elhangzott, nem nekem szólt, önteltség, hogy én válaszolok rá, de nem foghatom be a számat, én már láttam belülről szívklinikát, feküdtem műtőasztalon, és miközben mások kastélyhoz, balatoni telekhez jutottak, addig nekem egy pacemaker „esett le”. (Illusztráció: nepszava.hu)

Bennfentes vagyok, akárcsak az a vállalkozó, aki villanyszerelőnek mondta magát, mert már olvasott lámpafénynél, a „kíbicnek kuss!”, felszólítást meg sem hallom, engem őszintén bosszant, hogy megbélyegeznek egy műtét közben rögtönző, így talán életet mentő sebészt.

Kásler Miklós miniszter például azt kérdezte kormánya kedvenc lapjában: "Lehet-e olyan orvos, aki többet engedhet meg magának, mint mások, esetleg mindent?” Persze, hogy lehet, mondom én, mert nekem eszembe nem jutna mellkasokat nyitogatni, élő szöveteket nyirbálni, szerveket cserélgetni, én ezeket nemhogy megengedem, hanem bajban, pláne vészhelyzetben el is várom orvosomtól. Ha kéri, levetkőzőm, amikor hozzám ér, nem kiabálok rendőrért, és amikor azt mondja, hogy ezt a tablettát be kell vennem, engedelmeskedem.

Az orvos diplomája, maga az engedély, gondolom, Semjén Zsoltnak is van, anélkül nem vadászhatna, ezen engedély olyan méltatlan vádaktól oltalmaz, hogy többet enged meg magának, mint mások. A letelepedési kötvények forgalmazóinak is van engedélye, akárcsak Andy Vajnának a kaszinók működtetéséhez, sőt, maga a képviselői státusz is engedély, több, nagyobb hülyeséget mondhatsz, csinálhatsz, mint mások.

A miniszterelnöknek is van engedélye, felhatalmazásnak hívják, és a választók többségétől kapta. Ezen engedély jogosítja fel a kormányfőt, hogy ne mondjon mindig igazat, hogy torzítsa a valóságot, ha úgy tetszik, személyes birtokának tekintse a köz vagyonát. és ha valamit nem enged az engedély, azt is engedélyezze.

Egy sebész hivatásából adódóan, nyitogatja a beteg részt, tágítja a határokat, a politikus bezárhatja az országát, mondhatja, hogy a lakat, a kerítés fontosabb a szikénél, mindent megengedhetnek maguknak, többet, mint mások.

Ha Kásler miniszter nem hinne nekem, akkor tanácsolom, hogy a legközelebbi kormányülésen, ahogy illik, kérjen szót, köszörülje meg a torkát, és hangosan, mindenki által érthetően kérdezze meg, hogy lehet-e olyan ember, aki többet engedhet meg magának, mint mások, esetleg mindent?

Nem vagyok jövőbelátó, de el tudom képzelni a választ, Matolcsy jegybankelnök szokott boldog karácsonyt, kellemes ünnepeket kívánni a kíváncsiskodóknak, hasonlóban reménykedhetne Kásler miniszter is, de az is előfordulhat, hogy a kormányfő kedvesen érdeklődnék, hogy doktor úr, tetszett-e már gondolkodni a jól megérdemelt pihenésen?