Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. április 29. Az év 120. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739402. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Újra közlekednek személyvonatok a Zólyom–Ipolyság szakaszon

Újra közlekednek személyvonatok a Zólyom–Ipolyság szakaszon
Farkas József György

Közép-Szlovákiában tizenhat év után, január 2-án újraindulnak a személyvonatok a 74 kilométeres Zólyom–Ipolyság vonalon. Ezt ma jelentette be Érsek Árpád, Szlovákia közlekedésügyi minisztere az ipolysági vasútállomáson tartott sajtótájékoztatóján.

Első lépésként húsz vonatot indítanak, elsősorban a munkahelyükre és az iskolába ingázó utasok számára – számolt be a részletekről a hirek.sk internetes portál. A vonatok egyelőre munkanapokon közlekednek Zólyom és Korpona, valamint Gyűgy és Ipolyság között. A pozsonyi Közlekedési és Építésügyi Minisztérium a járatok iránti növekvő érdeklődés esetén kész fokozatosan bővíteni a járatforgalmat, és biztosítani a vonatközlekedést hétvégén is. A vonatközlekedés újraindítását üdvözölte Štefan Gregor, Ipolyság polgármestere, valamint további 15 község polgármestere is. A nagykürtösi járás déli részén fekvő települések lakóinak gondot okozott eljutni a munkahelyükre, miután 2003-ban megszüntették a személyszállítást a szóban forgó szakaszon. A lépést akkor az utasok alacsony számával indokolták. Azóta a pályaszakaszt csak teherszállításra használták. A múlt években az érintett tájegységek lakosai petíciókban kérvényezték a személyvonatok újraindítását.

A Híd-Most párt által a szlovák kormányba delegált miniszter bízik abban, hogy a magyar oldalon rövidesen kiépül az Ipolyság és Drégelypalánk közötti hat kilométeres szakasz, amely lehetővé tenné a közvetlen vasúti összeköttetést Zólyom és Budapest között. A téma régóta napirenden szerepel a két ország között, mivel Losonctól Párkányig az Ipoly mentén vezető vasútvonal elbontott szakaszának helyreállítását feltételezi. Megvalósulása esetén a közép-szlovákiai térség lakosai egyszerűbben utazhatnak a magyar fővárosba, s hasonlóképpen a hazai utazók is átszállás nélkül juthatnak el Zólyomba, ahonnan már könnyen megközelíthetők Besztercebánya és a régió további sí- és egyéb turisztikai lehetőségei.