Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. április 16. Az év 107. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739389. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Holnaptól Erasmus-napok országszerte

Holnaptól Erasmus-napok országszerte
(Tudósítónktól)

Az Erasmus-napok alkalmával 1300-féle programot szerveznek október 12–13-án a világ csaknem negyven országában. Hazánk 21 városában várják az érdeklődőket előadásokkal, foglalkozásokkal, kiállításokkal és szórakoztató programokkal, hogy megmutassák az Erasmus+ program sokszínűségét – közölte lapunkkal a Tempus Közalapítvány.

Az eseményeken középiskolások, főiskolai és egyetemi hallgatók, tanárok, ifjúsági szakemberek és munkavállalók részvételére számítanak a szervezők. Az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnökének védnöksége alatt megvalósuló rendezvényeken oktatási intézmények, alapítványok és egyesületek tagjai mutatják be a már megvalósult nemzetközi munkáikat és hatásukat, mondják el személyes élményeiket. A programsorozathoz a közösségi média felületein is lehet csatlakozni az #ErasmusDays hashtag használatával.


Itthon 64-féle eseményt szerveznek október 12–13-án az Erasmus-napokon. Szakmai programok, játékok, élménybeszámolók, villámgyülekezet és interaktív kísérlet várja azokat, akik szeretnék megtapasztalni a részvételt az Európai Unió egyik kiemelkedően népszerű programjában.
A Kispesti Deák Ferenc Gimnáziumban például arról lesz szó, hogy miképp használhatják a diákok „okosan” a telefonjaikat a tanórán. A Munka-Kör Alapítványnál a hallássérültek foglalkoztatásának támogatására kidolgozott oktatócsomagot mutatnak be. Debrecenben megmutatják, hogyan lehet izgalmasabbá tenni a matematika tanítását, Szegeden pedig látványkonyha és ételkóstoló is lesz a programhoz kapcsolódó rendezvényen.

Az idén az oktatás és képzés területén 13 800 millió forint támogatást kaptak az Erasmus+ programban részt vevő itthoni intézmények és szervezetek, ötödével többet, mint tavaly, ami – az Erasmus+ program hazai koordinálására hivatott Tempus Közalapítvány szerint – 19 ezer személy nemzetközi tapasztalatszerzését teszi lehetővé.

Az Erasmus+ program legismertebb eleme a felsőoktatási hallgatók külföldi tanulmányainak támogatása. Ennek keretében évente csaknem 5000 egyetemista tapasztalhatja meg, milyen a tanulás másik országban, és szerezhet külföldi cégnél, vállalkozásnál szakmai tapasztalatot. Rajtuk kívül egyre több egyetemi oktató és intézményi munkatárs is felismeri a nemzetközi mobilitásban rejlő lehetőségeket: ez évben már több mint 2500-an utazhatnak vendégtanításra, továbbképzésre vagy szakmai látogatásra az Erasmus+ programnak köszönhetően. Nőtt a programban részt vevő köznevelési szereplők aránya is: mintegy 2500 millió forintot nyertek el általános és középiskolák, óvodák, illetve közoktatással foglalkozó szervezetek az Erasmus+ programban. A nyolcmillió eurós támogatási összegből megvalósíthatják más európai intézményekkel közös elképzeléseiket, valamint fejleszthetik pedagógusaik szakmai és módszertani eszköztárát, diákjaik és munkatársaik nyelvi és személyes kompetenciáit.