Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Jó érzékkel megelőzhető az élelmiszer-pazarlás

Jó érzékkel megelőzhető az élelmiszer-pazarlás
EuroCommPR*Bécs

Még mindig túl sok élelmiszert nyelnek el a bécsi kukák. Ezért a Wiener Tafel, a bécsi élelmiszerbank egy új eszközzel vette fel a harcot az élelmiszer-pazarlás ellen. A „Wiener Tafel-Sensorik Labor” kezdeményezés részeként 12–16 éveseket tanítanak meg arra, miként ismerjék fel, hogy egy élelmiszer valóban kidobandó-e, vagy még menthető. A 10 foglalkozásból álló tanfolyamon minden érzekszervüket bevethetik a fiatalok. (Nyitó kép: a Wiener Tafel-Sensorik Labor megtanítja, hogyan rakjuk meg helyesen a hűtőt © Höhere Graphische Bundes-Lehr- und Versuchsanstalt / Lukas Haberl)

Ausztriában még mindig évente 760 ezer tonna élelmiszer végzi pályafutását a szemétben, holott igen nagy része, 577 ezer tonna megmenthető lenne. A Wiener Tafel és a Danone cég friss felmérése szerint az osztrák fogyasztóknak több mint a fele azért dobja ki az élelmiszereket, mert nem biztos benne, hogy ehető-e még. Ötöde a helytelen tárolás áldozata, jó hatodának pedig lejárt a szavatossága.

A felmérés azt is kimutatta, hogy különösen a fiatalok hajlamosak arra, hogy kétes esetben – ismeretek híján – inkább kidobják az élelmiszert. A Wiener Tafel és a Danone éppen ezért kezdeményezte az oktatást, megtanítandó a fiatalokat arra, hogy az érzékszerveik segítségével képesek legyenek a helyes döntésre, megakadályozandó a pazarlást.

A 12–16 év közöttieket igyekeznek megtanítani arra, hogy szaglásuk, ízlelőbimbóik, látásuk, hallásuk és tapintásuk segítségével állapítsák meg: valóban ki kell-e dobni például az almát vagy joghurtot, netán mégis csak lehet még valamit kezdeni velük. „Az egyik legalapvetőbb, amit megtanítunk a tanfolyam: hogyan kell úgy elhelyezni az élelmiszereket a hűtőben, figyelembe vége a frizsider hőmérsékleti zónáit” – magyarázza a Wiener Tafel munkatársa, Monika Heis.

Az oktatáson lesz közös főzés, ételkóstolás, túrókészítés is éppúgy, mint laboratóriumi ismeretátadás, amikor a fiatalok például mikroszkóp segítségével tanulmányozhatják a többi között a félelmetes penészgombát.

A jobb oldali képen: az érzékszervek használatát tanítja a Wiener Tafel-Sensorik Labor.  © Höhere Graphische Bundes-Lehr- und Versuchsanstalt / Thomas Gneist