Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 19. Az év 110. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739392. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Okosító tojás reggelire, tízóraira

Okosító tojás reggelire, tízóraira Okosító tojás reggelire, tízóraira Okosító tojás reggelire, tízóraira
(Munkatársunktól)

Minden negyedik gyerek úgy érkezik iskolába, óvodába, hogy előtte nem reggelizett otthon. Holott a reggeli – ha lehet, ha megoldható, akkor a közös, családi reggeli – alapvető az új nap megalapozásához: az étkezést és a lelkiállapotot tekintve egyaránt. Antal Emese dietetikus szavai szerint „a napindító energialöket elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyerek szellemileg, fizikailag felkészült legyen, jól teljesítsen. (Nyitó képeinken: Antal Emese és a séf, Magos Zoltán, valamint az alkalmi "tojáskonyha".)

A táplálkozási szakember ma kora délelőtt, az immár huszadik tojásnapi sajtóeseményen üzent a szülőknek: ha indulás előtt esetleg nincs idő (sajnos, ez a gyakori!) a reggelizésre, akkor mindenképpen készítsenek, csomagoljanak a gyereküknek/gyerekeiknek reggeli gyanánt olyan tízórait, amit akár a tanítás előtti percekben megehetnek. A dietetikus szerint nagyszerű, tápláló és egészséges reggeli készíthető teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér, péksütemény alapú szendvics – benne hússal, húskrémmel, sonkával, tojással, zöldséggel; hozzá gyümölcsöt, innivalóként pedig rostos gyümölcslevet, joghurtot ajánl a szakember, aki maga is ilyesmit fogyaszt a családjával együtt. Külön fölhívta a figyelmet arra, hogy minden esetben olyasmit csomagoljanak a szülők gyereküknek/gyerekeiknek, amit meg is esznek, viszont tartózkodjanak az édes süteményektől, zsíros-sós kekszektől, sznekektől, cukros-színes „üdítőktől”, amelyek sosem láttak gyümölcsöt.

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége tojásnapi sajtórendezvénye különösen nagyszerű alkalom volt Antal Emese „igehirdetésére”. Ez alkalommal mottóul ezt választották a házigazdák: „Ne törődjél semmivel, egyél tojást kiflivel!” Mit ajánl a szakember? A lehető legegyszerűbb megoldást, a gyerek és felnőtt számára egyaránt a legkézenfekvőbb ételt, a számtalan módon elkészíthető tojást, amiben mindaz kellő mennyiségben, arányban megtalálható, amire az emberi szervezetnek mindenképpen szüksége van. A tojás az anyatej egyik változataként is fölfogható – mondta a dietetikus. Az élet, a fennmaradás kézzel fogható jelképe, hiszen végül, egy bizonyos idő elteltével és feltételek megteremtésével új élőlény, csirke bújik ki belőle. Tojásos reggelit javasol nem csupán az országosan (el)ismert táplálkozási tanácsadó, a táplálkozástudományi szakértő Antal Emese, hanem a sajtóesemény másik főszereplője, Magos Zoltán séf is, aki nyomban hozzálátott néhány tojásos reggeli és tízórai ételfajta elkészítéséhez, olyanokéhoz, amilyeneket recept alapján, akár kevés gyakorlattal is bárki megcsinálhat. Semmi egyebet nem tett, mint a hagyományos adalékokat (mindenekelőtt a tojást, bacont, sonkát, paradicsomot, paprikát, sajtot, hagymát) –miként mondani szokták – megbolondított néhány zöldfélével meg fűszerrel, és már kész is volt az ínycsiklandozó, tápanyagokban, vitaminokban, nyomelemekben gazdag olyan étel, aminek gyerek és felnőtt aligha tud ellenállni.   

Budai Zoltán, a Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnökhelyettese elmondta, hogy honfitársaink drámaian kevés, évente mindössze átlagosan 234 tojást fogyasztanak; tehát még az sem mondható, hogy „minden napra egy tojás”. (Volt ennél gyászosabb adat is: 2013-ban 214 tojás.) A csaknem két évtizedig tartott tojásválság után a hazai (regisztrált) tojástermelés végre elérte az évi 1200 millió darabot. A magyar tojástermelők most a hazai szükséglet négyötödét képesek kielégíteni; az itthon fölhasznált tojás ötöde továbbra is külföldről érkezik hozzánk, és ez egyáltalán nem jó – mindenekelőtt a minőség kifogásolható. A hazánknál kisebb területű, lakosságú és jóval kisebb mezőgazdaságú Ausztria egyetlen tojást sem hoz be külföldről, teljes egészében az osztrák termelők által előállított tojással látja el a lakosságot. (A szerk. megj.: működik hazánkban olyan nemzetközi üzletlánc, ahol a dobozban jóformán annyiféle tojás van, ahány belefér…) Jót tett a tojásgazdaságnak és a fogyasztásnak egyaránt, hogy a kormányzat – sok év után tavaly végre meghallgatta a termelők és érdekvédők kérését, érveit, és öt százalékra csökkentette a tojás áfáját.

Minden jó, ha a vége jó, álljon itt egy véletlenszerűen kiválasztott, reggelinek, tízórainak, uzsonnának egyaránt nagyszerű tojásétel receptje: tükörtojásos-sajtos szendvics. Hozzávalók: négy-négy nagyobb kifli, tojás, szelet sajt, paradicsom, valamint egy kevés metélőhagyma, só, bors, olíva- vagy kókuszolaj.

Az étel negyedóra alatt elkészíthető: a kifliket sütőben vagy serpenyőben kissé megpirítjuk. Egy kis olajon megsütjük a tükörtojásokat, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk őket. Amikor a tojások megsültek, megszórjuk egy kis metélőhagymával is.

A pirított kifliket félbe vágjuk, majd mindegyikbe teszünk egy-egy szelet sajtot és tükörtojást. A paradicsomot megmossuk, felszeleteljük és a szendvicsek mellé téve kínáljuk. Jó étvágyat!

Az utóbbi időszak tojásos írásai az Infovilágon; tessék kattintani!