Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

EU-bizottsági elnökség: Weber kontra Stubb

EU-bizottsági elnökség: Weber kontra Stubb

Az osztrák Die Presse azt ajánlja az Európai Néppárt EP-frakcióvezetőjének, hogy kösse fel alaposan a gatyát, mert a volt finn kormányfő személyében kemény kihívója akadt a saját táborán belül a Bizottság elnöki posztjáért folyó versenyben, aki ráadásul igen kemény abban az alapvető kérdésben, hogy mi tévő legyen is az EPP Orbán Viktorral.

Alexander Stubb (kép: France24) egyértelműen azt akarja, hogy pártcsalád két hét múlva esedékes csúcskonferenciáján vitassák meg a magyar autoriter-nacionalista vezető ügyét, utána pedig újra kell tárgyalni a tagság feltételeit. Azzal érvel, hogy a magyar kormányfőnek színt kell vallania: hajlandó-e a konzervatívokkal tartani, vagy sem? Mert ha nem osztja a közös értékeket, akkor a Fidesznek távoznia kell.   

Emellett Stubbnak jócskán vannak kormányzati tapasztalatai, ami Weberről nem mondható el. Utóbbi bajban van az idegen nyelvekkel is, vetélytársa ugyanakkor öt nyelven beszél - igen-igen jól, a bruges-i Európai Kollégium végzett diákja. Azt mondja, nem szeretné megélni a liberális demokrácia halálát. Kettejük harcát az dönti el, hogy hány pártot tudnak maguk mögé felsorakoztatni, ám ki tudja, Merkel mennyire egyértelműen áll a bajor keresztény szociális vezető mögött. Az is bizonytalan, hogy a bajor politikus mennyire lesz hadra fogható a jövő vasárnap esedékes tartományi választás után.

Mindenesetre a Néppártnak két, igen jól megkülönböztethető jelöltje van, amiről a szociáldemokraták és a liberálisok egyelőre csak álmodhatnak.