Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 4. Az év 125. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739407. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Orbánék belülről veszélyeztetik az európai értékeket – aláássák a jogállamiságot, a médiaszabadságot

Orbánék belülről veszélyeztetik az európai értékeket  – aláássák a jogállamiságot, a médiaszabadságot Orbánék belülről veszélyeztetik az európai értékeket  – aláássák a jogállamiságot, a médiaszabadságot

Az AP amerikai hírügynökség két olyan beszámolója is olvasható mind a The New York Times, mind a st honlapján, amely részben Magyarországgal kapcsolatos. Az egyik, hogy Alexander Stubb volt finn kormányfő bejelentette: pályázik arra, hogy ő legyen az Európai Néppárt jelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára, és erről szóló sajtótájékoztatóján a magyarországi fejleményekről – a lengyelországi és az olaszországi helyzethez hasonlóan – úgy vélekedett, hogy azok belülről veszélyeztetik az európai értékeket, miközben az uniót Kína, Oroszország és az Egyesült Államok is alá akarja ásni.

A másik AP-jelentés az ENSZ-közgyűlés most véget ért idei ülésszakát összegzi, és megállapítja: a tanácskozáson domináns szerepet játszott ugyan Donald Trump, de az amerikai elnök a globális szemlélet, a világ országai közti szorosabb együttműködés elutasításával, a nacionalista lobogó magasra emelésével csaknem egyedül maradt. A nacionalizmus mellett felszólaló kevés országok egyike Magyarország volt, amely szögesdrótkerítést emelt a migráció távol tartása végett – olvasható a hírügynökségi summázatban.

Alexander Stubb indulása kapcsán egyébként a Politico című amerikai lap európai kiadása terjedelmes cikket közöl a finn politikusról, akiről megírja, hogy tökéletes ellentéte az eddig egyetlen pályázónak, az Angela Merkel által támogatott Manfred Weber bajor politikusnak, a Néppárt frakcióvezetőjének, aki a párton belüli beágyazottságára épít, és a legkevésbé sem felvillanyozó személyiség. A finn ellenlábas viszont kemény triatlonos versenyző, az önmenedzselés bajnoka, aki szereti mutogatni a bicepszét, és szellemes kampányötletei vannak. Weber arról beszél, hogy közelebb kellene vinni a Néppártot az emberekhez, Stubb viszont harciasan hirdeti az emberi jogok, a liberális demokrácia és a jogállamiság ostrom alatt álló értékeinek a megvédését.

Néhány hét már eltelt azóta, hogy az Európai Parlament megszavazta a magyar kormány elleni eljárás kezdeményezését az ország demokratikus intézményeivel szemben folytatódó kormányzati támadássorozat miatt, de azóta sem akar alábbhagyni a magyar kormány dühödt reagálása és a kezdeményezés előmozdítói iránti haragja – írja az EUObserver című brüsszeli uniós hírportálon, A hírvivőt lelövik című kommentárjában Lydia Gall, a Human Rights Watch nemzetközi emberi jogvédő szervezet Magyarország-szakértője. Gall szerint az EU-nak válaszolnia kell a magyar kormány hazugságaira.

A kommentár szerzője felhívja a figyelmet arra: Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak nyilatkozva úgy állította be a szavazást, mintha az bosszúállás lenne azért, mert Magyarország nem engedi be – úgymond – az illegális bevándorlókat, valójában viszont a Sargentini-jelentés a kormányzati korrupció mellett arra összpontosít, hogy Magyarországon aláássák a jogállamiságot és a médiaszabadságot. A jelentés 61 bekezdése közül mindössze hat foglalkozik a menedékkérők és a migránsok – Magyarország által tiszteletben nem tartott – jogaival.

Lydia Gall sorra veszi a kormányzati kampányhadjáratot és a magyar kormánypárti politikusok, illetve a kormány szócsöveként működő média támadásait a bírálókkal szemben, és megállapítja: a magyar kormány hadat visel minden olyan intézmény, illetve személy ellen, amely, illetve aki hangot ad aggodalmának az emberi jogok helyzetének romlása miatt. Megtesz bármit, kivéve azt, hogy érdemben szóljon a bírálatok lényegi tartalmáról.

Több mint egy évvel ezelőtt, amikor zajlott a magyar nemzeti konzultáció „Állítsuk meg Brüsszelt!” jelszóval, az Európai Bizottság és az Európai Néppárt, amelyhez a Fidesz is tartozik, érvekkel alátámasztott kritikával élt, és „pontatlanságokat” vetett a magyar kormány szemére.

Az Európai Bizottság most sem teheti meg, hogy néma maradjon, amikor Orbán propagandagépezete teljes lendületbe jön – írja Lydia Gall. Szerinte a következő hónapokban a kormány várhatólag további lépéseket tesz majd a független szervezetek és média lejáratása végett, besározó kampányokat indít az állam ellenségeinek tekintett személyek ellen.

Jean-Claude Juncker bizottsági elnök nem engedheti meg, hogy Orbán agresszív és torzító szövegével szemben ne hangozzon el ellenérv. Azoknak, akiknek fontos az uniós intézmények integritása, ki kell dolgozniuk olyan stratégiákat, amelyekkel közvetlenül szólhatnak a magyarokhoz.

Néhány hónappal a sorsdöntő európai parlamenti választások előtt a lehető legrosszabb hozzáállás lenne, ha a Fidesz hamisságai válasz nélkül maradnának – vélekedik a Human Right Watch szakértője.