Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 3. Az év 124. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739406. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Aki ver, az nem haver! – erőszak és megfélemlítés a gyerekek körében

Aki ver, az nem haver! – erőszak és megfélemlítés a gyerekek körében Aki ver, az nem haver! – erőszak és megfélemlítés a gyerekek körében Aki ver, az nem haver! – erőszak és megfélemlítés a gyerekek körében
Infovilág

Negyedik alkalommal az idén kezd kampányt a bullying/megfélemlítés ellen a népszerű gyerekcsatorna, a Cartoon Network. A mozgalom – szakmai partnerek bevonásával – elsősorban az iskolán belüli erőszak visszaszorítását célozza.

A tévécsatorna a Kék Vonal Gyerekkrízis Alapítvánnyal és az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesületével (OFOE) közösen az idén is folytatja az „Aki ver, az nem haver” című figyelemfelkeltő kampányát a bullying, azaz a gyerekek online és fizikai térben elkövetett bántalmazása ellen az iskolák, a média, valamint népszerű kampány-nagykövetek bevonásával.

Mától egy hónapig látható az „Aki ver, az nem haver” című kampányfilm a Cartoon Network csatornán. Szereplői és egyben a kampány nagykövetei a gyerekek számára is hiteles véleményvezérek.

A csatorna megbízásából készült tavalyi kutatás szerint a bullying, azaz a gyerekek egymás közötti bántalmazása az esetek kilencven százalékában az iskolában zajlik vagy onnan indul és esetenként az online térben folytatódik, ezért a szervezők az idén az iskolai szemléletváltást, illetve a pedagógusok és rajtuk keresztül az iskolások felvilágosítását tűzték ki célul. A Cartoon Network szakértők bevonásával átfogó tanóravázlatokat fejlesztett a 6–12 évesesek számára, miáltal a tanárok közérthető, játékos formában taníthatják a gyerekeket a szolidáris, baráti, toleráns viselkedés alapjaira, az internetes viselkedés etikettjére. A tananyag az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete ajánlásával és segítségével pedagógusok ezreihez jut el elektronikus formában, valamint szakmai fórumokon, konferenciákon is. Az elkészült tanóravázlatok bárki számára, ingyenesen hozzáférhetők a Cartoon Network Aki ver, az nem haver oldalán is.

A gyerekek közti bántalmazás nem új keletű, gyerekközösségekben mindig is jelen volt, jelen lesz, a világirodalom számos alapműve és egyre több alkotás, sajtóhír szól arról, hogy a gyerekközösségek tagjai kiközösítik, piszkálják, csúfolják egymást. A probléma égető, nem lehet róla eleget beszélni. A népszerű gyerekcsatorna milliókhoz eljutó, figyelemfelhívó kisfilmeket gyárt és sugároz, továbbá szakértők bevonásával igyekszik eljutni a gyerekvilág legfőbb színterére, az iskolákba.

A zaklatás – és az utóbbi években az internetes zaklatás – témaköre markánsan jelen van az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete tevékenységében, a mostani kampány tehát egy folyamatba illeszkedik, és remélhetően segít ráirányítani a figyelmet erre a sokat emlegetett problémára. Fontos, hogy az internet jelenlétét kísérő általános morális pánik – amely a szülőket és a pedagógusok egy részét is hatalmába keríti – ne bénítsa meg az érintetteket, amikor a problémák megelőzésén, illetve a konfliktusok kezelésén kell dolgozniuk.

A felkészítés első lépése a gyerekek pozitív énképének, belső stabilitásának megerősítése, hiszen csak erre alapozva fejleszthető a megküzdés képessége, a problémaazonosításnak és a konstruktív problémakezelés. Ez azonban akkor járhat eredménnyel, ha maga a pedagógus is stabil személyiség, nyitott, megfelelően felkészült a váratlan helyzetek kezelésére.

Táler Orsolya, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője szerint a kortárs-bántalmazás minden iskolában jelen van. Az áldozatok és bántalmazók mellett a szemlélődő gyerekek is kulcsszereplők. A 116 111 Lelkisegély-vonalra érkező megkeresésekből kiderül: nem csupán a gyerekeknek, hanem a szülőknek és a pedagógusoknak is segítségre, támogatásra van szükségük ahhoz, hogy a zaklatás, és az utóbbi években egyre nagyobb problémává váló internetes zaklatás eseteit felismerjék, megfelelően kezeljék, és lehetőség szerint megelőzzék. A bántalmazás semmilyen formában sem fogadható el, fontos, hogy a gyerekek tudjanak arról, hogy kitől és hogyan kérhetnek segítséget. A 116 111 Lelkisegély-vonal elérhető minden gyerek számára, és a segítő beszélgetésen túl az iskolával együttműködésben konkrét segítséget is ajánl a gyerekeknek.