Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bécsi ikonok – TITANIUM-évad a Müpában

Bécsi ikonok – TITANIUM-évad a Müpában
(Munkatársunktól)

Az osztrák főváros egyik legvarázslatosabb időszakát eleveníti fel szeptember 28-án, este a Pannon Filharmonikusok koncertje, amely egyben a pécsi muzsikusok TITANIUM-évadának nyitó hangversenye Budapesten.

Korszakalkotó ikonok, azaz bécsi klasszikusok kottáit szólaltatják meg a zenészek pénteken est fél nyolctól a Müpában. Három nagy horderejű zeneszerző, Schönberg, Mozart és Schubert egy-egy nagyszabású művét hallgathatja meg a közönség. Szólistaként Alexander Zemtsov brácsaművész, valamint a bécsi születésű Benjamin Schmid hegedűművész áll színpadra, az est karmestere a szintén bécsi kötődésű Bogányi Tibor lesz.

A zeneszerzők életművében afféle bizonyságtételek, hogy mindazt, amit a kor és a közeli múlt szerzői tudnak az adott műfajról, ők is tudják, sőt, virtuóz módon használják saját zenéjükben. És ahogyan számos nem bécsi hatást magukba szívtak, számos nem bécsi zeneszerzőre is hatottak az utókorban, például Schumann vagy Mendelssohn zenéjére, illetve Schönberg a 20. század zenéjére. A hamisítatlan előadásmódról a Pannon Filharmonikusok Bécsben élő vezető karmestere, Bogányi Tibor gondoskodik.

A koncertet a Müpa élőben közvetíti, így aki nem tud részt venni a hangversenyen ide kattintva élvezheti majd az előadást, amelynek szünetében Benjamin Schmid dedikálja a zenekar nemrég megjelent lemezeit, és szólistaként közreműködött. A hazai és a nemzetközi kritikusok tetszését is elnyerő felvételeken Bartók Béla, Csajkovszkij és Dvořák művei hallhatók, a Pannon Filharmonikusokat Bogányi Tibor dirigálta. Mindkét felvétel a dedikálás helyszínén meg is vásárolható.

Hazai orgánumok is beszámoltak a korongról. A Gramofon hasábjain például így írtak lemezkritikájukban: „(…) Bogányi Tibor irányításával a zenekar ideális partner a szólista számára. A hangszerelést megjelenítő gazdag hangszínvilág, a pregnáns ritmika valamennyi tételnek vitalitást ad, egyszersmind olyan konverzációs légkört teremt, amelybe élmény bekapcsolódni. Schmid zeneiségének tág teret kínál valamennyi tétel; kiváltképp az éteri magasságú hegedűhangokban gyönyörködünk, melyek mintegy szirénhangokként szólnak.”

A bérlet további részletes programja a Pannon Filharmonikusok megújult honlapján érhető el.

BÉCSI IKONOK

Szeptember 28., péntek 19,30

MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Arnold Schönberg: II. kamaraszimfónia, op.38

Wolfgang Amadeus Mozart: Esz-dúr sinfonia concertante hegedűre, brácsára és zenekarra, K.364

Franz Schubert: IX. „Nagy C-dúr” szimfónia, D.944

Közreműködik:

Benjamin Schmid – hegedű

Alexander Zemtsov – brácsa

Vezényel: Bogányi Tibor