Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 8. Az év 129. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739411. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra 

Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra 
LigetPress

Ötödik alkalommal október 2-án rendezik meg az Európai Unió „Safer Internet Program” (SIP) részeként „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” című konferenciát; a házigazda a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ). Helyszíne: a Magyar Tudományos Akadémia, Budapest V., Széchenyi István tér 9. 
  
A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat «A média hatása a gyermekekre és fiatalokra» című médiakonferencia- és kutatássorozatát több mint húsz évvel ezelőtt, 1997-ben kezdte el. Ebbe kapcsolódott be „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” című konferenciasorozat. A 2009-ben tartott első NGYSZ-internetkonferencia óta nagyon sok kedvező történt mindennapjainkban a digitalizációnak köszönhetően: életünket felgyorsította, a tudást közelebb hozta, kapcsolatainkat átalakította. 

Milyen hatással van mindez a gyerekekre és fiatalokra? Erre a kérdésre keresik a választ az október 2-i eszmecsere előadói. A rendezvényre 25 szakértő fogadta el a felkérést az oktatás, a média, a kormányzat, az ipar és a civil szféra területéről; a gyermekek és fiatalok online biztonságával kapcsolatos kérdésekről négy nagy téma köré csoportosuló előadásokat fognak tartani. Kutatási eredményeiket összegzik, kampányaik célját és eredményességét fogalmazzák meg, és külön szólnak az internetbiztonságról a gyerekvédelem tükrében, valamint a szülő–gyerek-kapcsolatról és a médiaoktatásról. 

A rendezvény lehetőséget ad arra, hogy a szakemberek és érdeklődők megvitassák, miként hatnak az internet, a mobileszközök a gyermekek és fiatalok fejlődésére, életére. A konferencia célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az új kihívásokra, a közösségi médiára, az online fenyegetettségre, és segítsen megosztani a legjobb gyakorlatokat.

Az eszmecsere a Safer Internet Program része. Célja az Európai Unió által közvetített értékrenddel összhangban, az internet és az új online-technológiák használatának – különösen a gyermekek számára – biztonságosabbá tétele, a jogellenes, valamint a használó által nem kívánt tartalmak elleni küzdelem hatékonyságának megteremtése. – A konferencia idején élő internetes közvetítés látható a www.gyermekmento.hu és 
a www.saferinternet.hu honlapon.