Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Európai javaslatok a Kereskedelmi Világszervezet korszerűsítésére

Európai javaslatok a Kereskedelmi Világszervezet korszerűsítésére
Infovilág

Az Európai Bizottság ma ismertette a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) korszerűsítésére, valamint a világméretű gazdasági kihívásoknak megfelelő nemzetközi kereskedelmi szabályok kidolgozására vonatkozó elképzeléseit. A dokumentumot az Európai Unió szeptember 20-án Genfben mutatja be partnereinek a WTO reformjával foglalkozó ülésen.
 
Az EU továbbra is rendíthetetlen híve a sokoldalú kereskedelmi rendszernek. A határokon átnyúló kereskedelemre vonatkozó új szabályok kialakítása azonban nem történt meg a gazdasági, politikai és technológiai változásokkal egy időben. A WTO-t – amelynek szabályrendszere évtizedek óta segített a kereskedelemmel kapcsolatos feszültségek enyhítésében, valamint a kereskedelmi háborúk megelőzésében – egyre nagyobb mértékben terhelik a rugalmatlan eljárások és az országok közötti érdekellentétek.
 
Az Európai Tanács 2018. júniusi ülésén felhatalmazást adott az Európai Bizottságnak arra, hogy részt vegyen a WTO korszerűsítésében, segítendő a világszervezet alkalmazkodását a változó világhoz és növelendő a hatékonyságát. Az uniós tagállamokkal már egyeztetett stratégiai dokumentum e modernizációs törekvés irányát határozza meg. Az elképzelések három fő téma köré csoportosulnak:

  • a nemzetközi kereskedelemre vonatkozó szabálykönyv frissítése a mai világgazdasági viszonyok közepette;
  • a WTO ellenőrző szerepének megerősítése;
  • a WTO vitarendezési rendszerével kapcsolatos, küszöbön álló patthelyzet feloldása.

 
A teljes közlemény itt olvasható.
 
Az EU stratégiai feljegyzése a WTO reformjáról