Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Születésnapi gálakoncert – 25 éves az Óbudai Danubia Zenekar

Születésnapi gálakoncert – 25 éves az Óbudai Danubia Zenekar Születésnapi gálakoncert – 25 éves az Óbudai Danubia Zenekar
(Munkatársunktól)

Valaha a Bartók-konzi diákjaiból alakult az együttes, ám tagjai ma már a klasszikus zene pofi misszionáriusainak számítanak. Az Óbudai Danubia Zenekar változatlanul fiatalos: a zenészek szenvedélyesen kutatják az eddig ismeretlen, de annál izgalmasabb területeket. A most kezdődő évad kiemelkedő eseménye a decemberi, évfordulós gálakoncert.

Mi a titkuk? Az örökké kíváncsi zenészek választ keresnek ritmusban és dallamban: mik vagyunk, kik voltak az őseink, mit hoz a jövő? Hol élünk, milyen a szülőföld, Európa és a nagyvilág? Ezek voltak a koncertjeik által megfogalmazott kérdések a múlt években. A muzsikusok feltárták a zenetörténet kincses ládáját, meglátták a legjobb előadások lehetőségét a kottában. Méltán büszkék a huszonöt évre!

A zenekart Héja Domonkos alapította 1993-ban a Bartók Zeneművészeti Szakközépiskola diákjaiból, első hangversenyünkön („már ha azt hangversenynek lehet nevezni” – emlékezett vissza az alapító karmester) „talpalávalóval” szolgáltak egy bálon. Ugyanennek az évnek a decemberében már az Óbudai Társaskörben játszottak, és a fejükbe vették, hogy létrehozzák a zenekart, amely dicsőséget hoz majd a városrésznek.

1997-ben már a saar-vidéki fesztiválon szerepelt a zenekar, 2000-ben Európa egyik legszebb koncertterme, a zürichi Tonhalle fogadta az óbudaiakat, játszottak a Berlini Konzerthausban, Hannoverben, a Vatikánban II. János Pál pápa előtt, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon.

A diákzenekarból elismert együttes lett, amelynek élére mások között Kocsis Zoltán, Jurij Szimonov, Vásáry Tamás, Sir Neville Marriner, José Cura és Kobajasi Kenicsiro állt. Első lemeze a Warnernél jelent meg – a nemzetközi közönség számára újdonság magyar művekkel. 2007 óta a ma használatos Óbudai Danubia Zenekar néven lép föl.

Egy ma is tartó, rendkívül gyümölcsöző időszak kezdetét jelentette, amikor 2013-ban Hámori Máté került a zenekar élére. Bővült a törzsközönség, gazdagabb lett a repertoár. Próbatermet is sikerült szerezni  –  a régi Flórián moziban Óbudán.

A születésnapi gálakoncertet december 30-án tartja meg a zenekar. Az est különlegessége, hogy az eseményen az együttest a jelenlegi és a volt művészeti vezetők vezénylik. Egy színpadon ünnepel majd Hámori Máté, Silló István és Héja Domonkos.

Az őszi évad koncertjeiről az együttes honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

Címkék