Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. április 29. Az év 120. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739402. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Fogyatékossággal élő gyermekeket fogadott a pesti állatkert

Fogyatékossággal élő gyermekeket fogadott a pesti állatkert Fogyatékossággal élő gyermekeket fogadott a pesti állatkert
Hanga Zoltán

Huszonhetedik alkalommal ma nyolcezernél is több, fogyatékossággal élő gyermek és fiatal vett részt a sérült gyermekek napján a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az eseményt 1992 óta minden szeptemberben közösen rendezi meg a városligeti intézmény az ÉFOÉSZ, azaz az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségével.

Az egész napos rendezvényen változatos programokkal, állati látnivalókkal, állatbemutatókkal és látványetetésekkel, továbbá különféle játékokkal, a főbejáratnál pedig színpadi produkciókkal szórakoztatták a résztvevőket.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben nagy hagyománya van a társadalmi felelősségvállalásnak, különös tekintettel a fogyatékossággal élő emberekre. Az őket képviselő szervezetek közül többel már évtizedek óta együttműködik az Állatkert, 2013-ban a városligeti intézmény megállapodást írt alá a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével (MVGYOSZ), a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével (SINOSZ), a Siketvakok Országos Egyesületével (SVOE), a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségével (MEOSZ), az Autisták Országos Szövetségével (AOSZ), valamint az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségével (ÉFOÉSZ).

A megállapodások alapján az említett szervezetek arcképes igazolványával rendelkezők, illetve a velük érkező kísérő kedvezményes, partneri jeggyel látogathatja az állatkertet. A látásukban korlátozottak számára helyezték el az allatkert több pontján a Székely Kata szobrászművész által készített azokat a kisplasztikákat, amelyek művészi értékükön túl alkalmasak arra, hogy általuk a látássérültek tapintás útján alkothassanak képet egyes állatokról, illetve néhány jellegzetes állatkerti műemlék épületről is. A kisplasztikákhoz Braille-feliratos információs táblákat is kihelyeztek.

* * * 

Séta a beteg gyerekekért szeptember 23-án

(Tudósítónktól) Az Amway Hungária szeptember 22–23-án országos jótékonysági sétát szervez 11 helyszínen, melynek célja a beteg gyermekek támogatása. Budapesten a jótékonysági esemény résztvevői egy 5 kilométeres, hangulatos sétával és jelképes részvételi díjjal, 500 forinttal a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikát támogathatják. A nevezési díjat az Amway megduplázza, ezzel is segítve a kis betegek minél gyorsabb felépülését.

Gyülekező szeptember 23-án, vasárnap 10 óra 30 perctől a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika udvaránál (Budapest, VIII., Bókay utca 53.)

Útvonal: a Bókay Gyermekklinika udvaráról a Thaly Kálmán és Dandár utca – Lechner Ödön fasor – Duna-parton a Boráros téren át a Bakáts utcáig – Bakáts tér – Tompa utca – Viola utca – vissza a kórházhoz.