Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 7. Az év 128. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739410. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az újságíró archívumából: 1988 – Dél-Korea nagy nyitási éve

Az újságíró archívumából: 1988 – Dél-Korea nagy nyitási éve
Trom András (MÚOSZ)

A Magyar Olimpiai Bizottság 1987. december 21-én döntött arról, hogy a hazai élsportolók részt vesznek az 1988. évi szöuli nyári olimpiai játékokon. Karácsonyi ajándék volt a bejelentés a magyar népnek, fellélegezhettek a megmérettetésre készülő, de már-már elbizonytalanodó sportolók, ám a bejelentés a világsajtó számára volt igazi csemege. Hazánk volt ugyanis az első az akkori szocialista világból, amely jelezte részvételi szándékát – megelőzve Moszkvát, Berlint, Varsót, Prágát. (A fenti kép: a Szöuli Olimpiai Szervező Bizottság meghívó levelének borítékja.)

Szöuli Olimpiai Szervező Bizottság alelnökének újévi köszöntője.

A Szovjetunió 1979 decemberében megszállta Afganisztánt. Ezt követően az 1980. évi moszkvai olimpia csonka volt (81 ország vett csak részt, 60 ország bojkottálta, köztük az USA, Japán, az NSZK, Kína). Viszonzásul az 1984. évi Los Angeles-i olimpiáról távol maradt az akkori szocialista világ (Románia kivételével), így 144 ország volt jelen. Ilyen előzmények után került reflektorfénybe a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése nyomán az addig szinte ismeretlen, elszigeteltségben lévő, ám a világ 14. legnagyobb gazdaságát kiépítő és a demokratizálódás útjára lépett Koreai Köztársaság, amelynek fővárosában rendezték meg az 1988. évi nyári olimpiai játékokat 159 ország sportolóinak a részvételével. Köztük volt a 188 magyar. A magyar csapat nyolc sportágban összesen 23 (11 arany-, 6 ezüst- és 6 bronz-) érmet szerzett.

Az olimpia az addigi elszigeteltségből kitörni igyekvő Dél-Korea számára kulcsfontosságú volt. Az 1950–53-i koreai háború után megosztott Koreai-félsziget helyzetét a Szovjetunió és az Egyesült Államok nagyhatalmi vetélkedése formálta –szándékok és erőviszonyok függvényében. Észak-Korea (a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság) szövetségesének számított a nyolcvanas évek végéig a szocialista világ, ahol a Koreai Köztársaság a belpolitikai zavargásokat, a rezsimet elitélő nyilatkozatokon, kommentárokon kívül gyakorlatilag tabutéma volt.

Az olimpiával Dél-Korea berobbant a nemzetközi porondra. Ebben szerény, ám fontos szerepet játszott Magyarország. A dél-koreai változásokra a magyar politika igyekezett felkészülni. Kótai Géza (aki 1985–89 között volt az MSZMP külügyi osztályának vezetője, egyben a Központi Bizottság tagja) e sorok írójának elmondta, hogy a kétoldalú kapcsolatok felvételének gondolata már 1982-ben felvetődött, a legnagyobb titokban már 1983-ban készült előterjesztés a szöuli olimpián való részvétel lehetőségéről. A legfőbb problémát a KNDK politikai féltékenysége okozta. A Szöul bojkottját követelő Phenjan éberségét kijátszani nagyon nehéz volt. Ebben a sportdiplomácia előfutár-szerepet kapott, 1985-től. Ezzel csaknem párhuzamosan, 1986-ban megkezdődött az óvatos, még nem hivatalos kapcsolatfelvétel hazánk és a félsziget déli országrésze gazdasági kamarái között is, ami aztán 1987-ben vált hivatalossá. Ennek már személyes tanúja is lehettem. 1987-ben – az MTI tokiói tudósítójaként – elfogadhattam a Szöuli Olimpiai Szervező Bizottságnak hivatalos meghívóját. Így találkozhattam a dél-koreai fővárosban Csányi Sándorral (nem azonos az OTP tulajdonosával), a Magyar Gazdasági Kamara képviselőjével, aki akkor már megkezdhette tevékenységét Dél-Koreában. Én is akkreditáltathattam magam, és az első magyar újságíró voltam, aki hivatalosan utazhatott Szöulba.

A Magyar Gazdasági Kamara és partnerszervezete között létrejött együttműködési megállapodás, valamint a szöuli nyári olimpiai játékokon való részvételünk bejelentése után, 1988 elejétől Dél-Korea kitárta kapuit a szocialista országok előtt. Ennek – tudósítóként – a legkülönfélébb jeleiről számolhattam be. Időrendi sorrendbe szedve akkori tudósításaimból megosztok most az olvasókkal egy csokorra valót. (A hitelesség kedvéért úgy adjuk közre a dokumentumokat, ahogy annak idején a Magyar Távirati Iroda továbbította a magyar sajtónak.) Íme:

Kiad sor: 01/25/1988 17:01:26

Rövid Cím: Szocialista zeneművek Dél-Koreában

Ld: Tokió, 1988. január 25. Hétfő /MTI-Tud/ - A szöuli kormány úgy döntött, hogy engedélyezi szocialista országokban készült

hanglemezek forgalmazását. Az erről született döntést a kulturális és tájékoztatási minisztérium illetékesei jelentették be Szöulban – írja a The Korea Times.

Kiad sor: 01/26/1988 14:16:24

Rövid Cím: Dél-Korea: nyitás Kelet-Európa felé

Ld: Szöul/Tokió, 1988. január 26. kedd (MTI-AP) - Dél-Korea arra ösztönzi a hazai vállalatokat és szervezeteket, hogy alakítsanak ki képviseleti egységeket kelet-európai szocialista országokban, azoknak a dél-koreai törekvéseknek a keretében, hogy az ország a kelet-európai piacokra is bejuthasson - jelentette ki a szöuli kormány egyik tisztségviselője. (…)

Kizárólag a szerkesztőségek tájékoztatására

-----------------------------------------------------------

A közvetlen kereskedelmi kapcsolatok előmozdítására a dél-koreai illetékesek szeretnék mintaként használni szocialista partnereikkel azt az együttműködési megállapodást, amilyen kamarai szinten jött

létre Magyarország és Dél-Korea között. Szöuli közlés szerint a közeljövőben lengyel és NDK-partnerekkel terveznek hasonló

megállapodást.+++

Kiad sor: 01/27/1988 07:39:11

Rövid cím: Dél-Korea - szocialista országok

By line: Trom András, az MTI távol-keleti tudósítója jelenti:

Ld: Tokió, 1988. január 27. szerda /MTI-Tud./ - A szocialista országokkal való közvetlen gazdasági kapcsolatoktól idáig mereven elzárkózó dél-koreai kormány az együttműködés kialakítására törekszik. Erről tanúskodnak a szöuli parlament kereskedelmi és ipari bizottságának üléséről beszámoló tudósítások.

Hír: Rha Vung Be kereskedelmi és ipari miniszter az ülésen kijelentette, hogy kereskedelmi irodák és helyi képviseletek létrehozását tervezik különböző szocialista országokban, annak érdekében, hogy közvetlen kereskedelmi kapcsolatokat létesítsenek velük. Az érintett országok gazdasági sajátosságainak megfelelően Dél-Korea különböző szintű kapcsolatokra törekszik, s elsősorban a vállalatközi együttműködés kialakítására helyezi a hangsúlyt.

A tudósító is ember: ismerkedés a piaccal és a kínálattal.

Kiad sor: 01/27/1988 17:54:11

Rövid cím: A szerkesztőségek tájékoztatására

Dél-Korea kereskedelmi irodát nyit az NDK-ban

Ld: Tokió, 1988. január 27. szerda /MTI-Tud/ - Dél-Korea kereskedelmi iroda nyitását tervezi az NDK fővárosában, hozta nyilvánosságra szerdán a Kjunghjang Szinmun című szöuli lap. A cikk szerint az NDK kormánya hozzájárult ahhoz, hogy a koreai kereskedelemfejlesztési társaság (KOTRA) képviseleti irodát nyisso Berlinben.

Hír: Diplomáciai források szerint a DAEWOO ipari csoport is engedélyt kapott az NDK hatóságoktól arra, hogy irodát nyisson. Szöul gazdasági nyitásának újabb jele az irodák létesítése az NDK-ban, amelyet valószínűleg továbbiak is követnek, állapítja meg a lap. A koreai szervek ugyanis tárgyalásokat folytatnak Csehszlovákiával is, magánvállalatok képviseleti irodájának nyitásáról.

A közvetlen kereskedelmi kapcsolatok kiépítésére törekszik a szöuli kormány Jugoszláviával és Lengyelországgal is - írja a Kjunghjang Szinmun.+++

Kiad sor: 02/02/1988 17:44:39

Rövid cím: Lengyel-dél-koreai gazdasági kapcsolat

By line: Trom András, az MTI tudósítója jelenti:

Ld: Tokió, 1988. február 2. kedd (MTI-tud) - Irodát nyit márciusban Szöulban az Agropol lengyel külkereskedelmi vállalat japán leányvállalata – jelentették be hivatalosan a dél-koreai fővárosban. A 20 lengyel vállalatot képviselő cég már megkapta az engedélyt az iroda nyitására a szöuli hatóságoktól, közölte a The Korea Times, a koreai kereskedelem-fejlesztési társaság (KOTRA) bejelentése alapján.

Hír: A szöuli kereskedelem-ösztönző szervezet azt is nyilvánosságra hozta, hogy a lengyel hatóságok hozzájárultak ahhoz, hogy dél-koreai vállalati képviseleti iroda jöjjön létre Varsóban. Ily módon a KOTRA intézményes kapcsolata a szocialista országokkal kettőre nő, beleértve a Budapesten megnyitandó irodát, amiről a Magyar Kereskedelmi Kamarával született megállapodás.

A köztársasági elnök szóvivőjének levele az MTI tokiói tudósítójának címezve.

Kiad sor: 03/04/1988 09:04:12

Rövid cím: Dél-koreai cégek szocialista kiállításokon

Ld: Tokió, 1988. március 4. csütörtök (MTI-tud) - A dél-koreai kormány engedélyezte, hogy az ország magánvállalatai részt vegyenek szocialista országokban rendezett nemzetközi vásárokon és szakkiállításokon – jelentették be Szöulban.

Hír: Dél-koreai cégek márciusban két ilyen rendezvényen is részt vesznek: kiállítanak a tbiliszi gyógyászati vásáron és a lipcsei tavaszi vásáron. A szöuli közlés szerint a kiállítani szándékozó cégek megkapták a szovjet és az NDK hatóságok beleegyezését is a vásári részvételhez. +++

Ebből készül a hír: az MTI-tudósító jegyzetfüzetének két oldala.

Kiad sor: 04/29/1988 07:10:48

Rövid cím: Dél-Korea - konfrontációtól a kompromisszumok felé

By line: Trom András, az MTI tudósítója jelenti:

Ld: Tokió, 1988. április 29. péntek /MTI-tud/ – Fordulatot hozott a dél-koreai belpolitikai helyzetben az ellenzéki pártok győzelme. A kormánypárt veresége a kedden megtartott parlamenti választásokon a kompromisszumok korszakának kezdetét jelentheti. A fordulat újabb lendületet adhat Dél-Korea demokratizálódásának és kihatással lehet az ország Egyesült Államokhoz fűződő viszonyára is – állapítják meg megfigyelők.

Hír: Negyven év után először kényszerül a kormánypárt kompromisszumra és érdemi tárgyalásokra az ellenzékkel, amelynek mindeddig példa nélkül álló összesített ereje a parlamentben az oppozíciót egész politikai eszköztárának megváltoztatására kényszeríti. Bár nem valósszínű, hogy az utcai tüntetések és diákzavargások egyik napról a másikra megszűnnének, szerepük jelentősen csökken majd. A harc ugyanis minden bizonnyal a parlamentbe tevődik át. Ennek módszereit az ellenzéknek most kell megtanulnia, hívják fel a figyelmet a politikai szakértők.

Az ellenzék ma még csak potenciális erő. Eddig semmilyen politikai cél sem tudta egységbe tömöríteni az ellenzéki pártokat, s így nyitott kérdés, hogyan tudnak ezzel a problémával megküzdeni a parlament falai között.

Washingtonban aggodalommal figyelik a fejleményeket. Attól tartanak ugyanis, hogy az eddigi kapcsolatok – amelyek irányításában az Amerika-barát kormánynak idáig teljesen szabad keze volt – az új összetételű törvényhozás ellenőrzése alatt az Egyesült Államok számára kedvezőtlenül módosulhatnak. Különösen igaz ez a kereskedelmi vitákra, Washington ugyanis, miután megszüntette a Dél-Koreából származó termékek preferenciális import-kedvezményét, a koreai piac megnyitását és a von dollárral szembeni felértékelését követeli. A nemzetközi sajtó a nacionalista és Amerika-ellenes érzelmek felerősödésével számol. Ezt az egyre szabadabb dél-koreai tömegtájékoztatás önmagában a parlamenti viták közvetítésével is táplálhatja, mutatnak rá megfigyelők.

Szöuli jelentések szerint az ellenzék első követelése az lesz, hogy szigorúan torolják meg a volt államfő, Cson Tu Hvan családjának visszaéléseit.+++

Kiad sor: 05/09/1988 20:45:21

Rövid cím: Dél-koreai hajók Csehszlovákiának

Forrás adat: Tokió, 1988. május 10. kedd (MTI-tud) -

Ld: Tokió, 1988. május 10. kedd (MTI-tud) –

Az eddigi legnagyobb közvetlen egyedi üzletkötésre került sor Dél-Korea és egy szocialista ország között. Az Asian Wall Street Journal jelentése szerint a Daewoo hajógyár három teherszállító óceánjárót fog szállítani Csehszlovákia kereskedelmi flottája számára.

Hír: A hajók közül az első kettőt a jövő év végéig, az utolsót pedig 1990 tavaszán szállítja le Dél-Korea második legnagyobb hajókonszernje. A három hajó 81 millió dollárba kerül.+++

Kiad sor: 05/11/1988 19:14:29

Rövid cím: Dél-Korea - Bulgária - export

Ld: Szöul/Tokio, 1988. május 11. szerda (MTI/AP-DJ) - Dél-Korea első ízben exportál dohányárút közvetlenül szocialista országba, várhatóan már június hónapban – jelentette Szöulból az amerikai AP-DJ gazdasági hírügynökség.

Hír: Értesülése szerint az illetékes dél-koreai exportőr (KOMOCO) elnöke az NSZK-ban már meg is állapodott a bolgár Bulgartabac vállalat vezetőjével, hogy a távol-keleti ország megközelítőleg 800 ezer csomag cigarettát és mintegy 500 tonna más dohányárút exportál Bulgáriába. Ugyanakkor Dél-Korea kötelezte magát, hogy bolgár dohányt fog importálni.

Az egyezményben foglaltak szerint a Bulgartabac kapta meg a dél-koreai gyártmányú cigaretta és szivarka kizárólagos kelet-európai terjesztésének jogát. Az erről szóló megállapodás aláírására a KOMOCO vezérigazgatója Szófiába utazott.+++

Kiad sor: 05/13/1988 15:43:34

Rövid Cím: Aeroflottal Szöulba

Ld: Tokió, 1988. május 13. péntek (MTI-tud) – A szocialista országok olimpiai csapatai és turistái az Aeroflot járatát vehetik igénybe a szöuli olimpia idején. Az erről szóló megállapodásról a Dong-A Ilbo szöuli lap péntek délutáni kiadása számol be.

Hír: A szovjet légitársaság idáig az első a szocialista országok légitársaságai közül, amelyik a közvetlen járatok beállításához a dél-koreai hatóságok engedélyét kérte, vált ismeretessé a szöuli közlekedési minisztérium közleményéből. +++

Kiad sor: 06/15/1988 08:33:38

Rövid cím: Kínai és magyar árubemutató sikere Szöulban

Esemény adat: 1988.06.01.-1988.06.05., Szöul

Ld: Tokió, 1988. június 15. szerda (MTI-tud) – A közelmúltban Szöulban megtartott kínai és magyar árubemutató mérlegét vonta meg a Japánban élő dél-koreaiak napilapja, a Tong Il Ilbo. Eszerint a Sin Sze-ke és a Hjondai áruházban első ízben megrendezett, árusítással egybekötött kínai termékbemutató rendkívüli sikert aratott. A Hjondai áruház például naponta több mint 100 ezer dollár értékben adott el kínai fogyasztási cikkeket.

Hír: A lap beszámol a június 1. és 5. között a Lotte áruházban megrendezett magyar hét sikeréről is. A Távol-Kelet egyik legnagyobb bevásárló-központjának számító áruházban kiállított magyar termékeket 40 ezren tekintették meg. 16 dél-koreai kereskedelmi és iparvállalat több, mint 130-féle termék importjáról folytatott tárgyalásokat a magyar küldöttséggel. Elsősorban polietilén-gyanta, nagy sűrűségű polietilén, feldolgozott élelmiszeripari termékek és üvegáruk vásárlása iránt mutattak számottevő érdeklődést a koreai cégek – közli a japán lap.+++

Kiad sor: 06/24/1988 07:56:31

Rövid cím: Dél-Korea - szocialista országok

Ld: Tokió, 1988. június 24. péntek (MTI-tud) – A dél-koreai kormány a jövőben engedélyezi, hogy szocialista országokból is behozzanak kulturális alkotásokat. A tilalom érvényben marad a Koreai NDK-val szemben, írják a szöuli lapok.

Hír: A kulturális és tájékoztatási minisztérium közlése szerint a jövőben szocialista országokból is lehet színműveket, táncjátékokat, zeneműveket és filmeket importálni, azzal a megszorítással, hogy az alkotások ne „propagálják a kommunista ideológiát”.+++

Kiad sor: 06/27/1988 10:20:29

Rövid cím: Dél-koreai–szovjet kereskedelem

Ld: Tokió, 1988. június 27. hétfő (MTI-tud) – Ugrásszerűen megnőtt az elmúlt évben a Dél-Korea és a Szovjetunió közötti közvetett kereskedelem. A szöuli kereskedelemfejlesztési intézet (KDI) tanácskozásán a múlt héten nyilvánosságra hozott vámstatisztikák és vállalati adatok szerint a 200 millió dollárt meghaladó forgalom jelentős szovjet aktívumot mutat.

Hír: Dél-Korea 133 millió dollár értékben vásárolt ásványi anyagokat, valamint mezőgazdasági alapanyagokat. Ez az érték 96 százalékkal magasabb, mint 1986-ban volt. Ugyanakkor a dél-koreai export – amely elsősorban elektromos ipari gyártmányokból és textiltermékekből állt – elérte a 68 millió dollárt, ami 34,7 százalékos növekedést mutat az előző évhez képest.

A jövőben Dél-Korea a szovjet központi külkereskedelmi szerveken kívül a távol-keleti térség kormányával és kereskedelmi kamarájával, valamint iparvállalataival is a közvetlen kapcsolatok kiépítésére törekszik, mivel a szovjet külkereskedelem átszervezése ezt a jövőben lehetővé teszi – közli a szöuli tanácskozásról beszámoló sajtó. +++

Az Újraegyesítés Demokratikus Pártja elnökének levele.

Kiad sor: 09/04/1988 19:25:49

Rövid cím: Dél-Korea – tájékoztatás

Ld: Tokió, 1988. szeptember 4. vasárnap (MTI-tud) – Dél-Korea feloldja a szocialista országokra vonatkozó tájékoztatási tilalmat, jelentette be a hét végén a szöuli kormány.

Hír: A Szovjetunióról, Kínáról és a többi szocialista országról a jövőben nyilvánosságra hozhatók lesznek mindazok az információk, amelyeket idáig a kormányszervek visszatartottak. Az intézkedés a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságra is vonatkozik. Hozzáférhető lesz a Koreai Munkapárt napilapja, a Rodong Szinmun és Kim Ir Szen fényképének a közlése is lehetővé válik. Kizárólag a KNDK propagandaanyagainak terjesztése esik a jövőben tilalom alá.

Bizonyos korlátozások – amelyek jellege egyelőre nem ismeretes – még érvényben maradnak ugyan a szocialista országok életével foglalkozó tv-programok esetén, de lényegesen több műsort láthatnak majd ezekről az országokról a dél-koreai Tv-nézők.+++

Kiad sor: 09/18/1988 16:35:36

Rövid cím: Magyar–dél-koreai megállapodás – tokiói szovjet reagálás

Ld: Tokió, 1988. szeptember 18. vasárnap (MTI-tud.) – Minden ország önmaga határozza meg diplomáciai törekvéseit és szabadon dönt külpolitikájáról, idézi a Szankei Simbun a tokiói szovjet nagykövetség önmagát megnevezni nem akaró vezető munkatársának véleményét azzal a magyar–dél-koreai megállapodással kapcsolatban, amelynek értelmében a két ország állandó képviseletet létesít Budapesten, illetve Szöulban. A tekintélyes újság egy másik kérdésére válaszolva a diplomata hangsúlyozta, hogy a Szovjetuniónak nem áll szándékában az államközi kapcsolatok felvétele Dél-Koreával, viszont nem zárta ki azt a lehetőséget, hogy kölcsönösen kereskedelmi irodákat nyitnak.+++

Kiad sor: 10/03/1988 17:08:13

Rövid cím: Lengyel miniszter – Dél-Korea

Ld: Tokió, 1988. október 3. hétfő (MTI-tud.) – Lengyelország várhatóan a közeljövőben hivatalos kapcsolatokat létesít Dél-Koreával, jelentette ki Aleksander Kwasniewski, a lengyel Állami Ifjúságpolitikai Bizottság Szöulban tartózkodó miniszteri rangú vezetője. Kwasniewski egy nemzetközi szemináriumon fejtette ki, hogy reméli, Dél-Korea kapcsolatai Lengyelországgal hasonlóan alakulnak, mint Magyarországgal.+++

Kiad sor: 10/04/1988 08:01:55

Rövid cím: Jugoszlávia–Dél-Korea

Ld: Tokió, 1988. október 4. kedd (mti-tud) – Jugoszlávia előreláthatóan a jövő év elején diplomáciai kapcsolatra lép Dél-Koreával, nyilatkozta a dél-koreai Yonhap hírügynökségnek Dimitrij Grcar, a kedden Szöulban megnyílt jugoszláv kereskedelmi képviselet vezetője.

Hír: Grcar annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a képviselet megnyitásának eredményeként a két ország közötti kereskedelem megélénkül. A szakértő szerint a kereskedelmi forgalom a jövő év elejére látványosan felfut majd és addigra megérnek a feltételei annak is, hogy a két ország diplomáciai kapcsolatokat létesítsen egymással. +++

Kiad sor: 10/05/1988 16:23:04

Rövid cím: Dél-koreai diákok szocialista országokba

Ld: Tokió, 1988. október 5. szerda (MTI-tud) – A dél-koreai kormány ösztöndíjas diákokat kíván küldeni az európai szocialista országokba, ahonnan cserébe kutatókat látnának vendégül. Erről a tervről a szöuli nemzetgyűlés szerdai ülésén hallgattak meg tájékoztatást a képviselők. Az elképzelések szerint 10 diákot küldenének Európába és 5 kutatót fogadnának évente. A szöuli kormány a tárgyalásokat már megkezdte az érintett országokkal. Mint arról a Kyodo hírügynökség szöuli jelentése beszámolt, az oktatási minisztérium illetékese szerint a csereprogramok akkor kezdődhetnek, amikor a szocialista országok tanulmányi célra vízumot adnak ki dél-koreai diákoknak.+++

A tudósító a külföldi információs szolgálat miniszterhelyettesével.

Kiad sor: 10/06/1988 11:48:27

Rövid cím: Szocialista országok irodanyitása Szöulban

Ld: Tokió, 1988. október 6. csütörtök (mti-tud) – A dél-koreai Kereskedelem-fejlesztési Állami Vállalat (KOTRA) elnöke rövidesen az NDK-ba, Lengyelországba és Bulgáriába utazik, hogy a szocialista országok kereskedelmi kamaráival irodanyitási és együttműködési megállapodást írjon alá. A Yonhap hírügynökség jelentése szerint Han Bong Szu, a KOTRA elnöke október legvégén utazik Európába, addig elvégzik az utolsó simításokat a megállapodásokon, amelyek képviseletek kölcsönös létesítését, továbbá küldöttségek és gazdasági információk cseréjét teszik majd lehetővé.

Hír: Szintén szöuli keltezésű az a hír, hogy a szovjet kereskedelmi kamara a közeljövőben delegációt küld Dél-Koreába, a gazdasági együttműködés kérdéseinek megtárgyalására. A Yonhap jelentése szerint a Szovjetunió a közelmúltban azzal a javaslattal kereste meg a dél-koreai kormányt, hogy kész lenne kereskedelmi iroda felállítására Szöulban, amennyiben Dél-Korea részt venne Szibéria nagyszabású fejlesztési programjában. +++

Kiad sor: 10/15/1988 16:31:09

Rövid cím: Dél-koreai-szovjet memorandum

Esemény adat: 1988.10.15., Szöul

By line: Trom András, az MTI tudósítója jelenti: Ld: Tokió, 1988. október 15. szombat (MTI-tud) - Dél-Korea és a Szovjetunió közvetlen kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokra lép. Erről szombaton Szöulban írtak alá memorandumot – jelentette a Yonhap hírügynökség.

Hír: A dokumentumot a Koreai Kereskedelem-fejlesztési Társaság (KOTRA) elnöke, Li Szun Ki és a Szovjetunió Kereskedelmi és Ipari Kamarájának alelnöke, Vlagyimir Golanov látta el kézjegyével. A memorandum szerint a két fél megállapodott abban, hogy minden lehetséges intézkedést meghoznak a két ország közötti közvetlen kereskedelem érdekében. A hírügynökségi jelentések szerint a KOTRA elnökének a vezetésével december elején küldöttség utazik Moszkvába a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokról szóló megállapodás véglegesítésére.

A tudósítások arról is beszámolnak, hogy Golanov a Koreai Köztársaság üzleti köreinek vezetőivel a szibériai fejlesztési programokhoz való csatlakozásról, vegyesvállalati formában történő halászati együttműködésről, továbbá a szovjet acél-, elektronikai, építő- és autóiparban dél-koreai tőkével és technológia átadásával kialakítandó kooperációról folytatott tárgyalásokat.

A megbeszélésekről tudósító Dong-A Ilbo című szöuli lap szerint Li Szun Ki moszkvai látogatása megnyitja majd az utat a kereskedelmi képviseleti irodák kölcsönös létrehozása előtt is. +++

Kiad sor: 11/25/1988 18:12:51

Rövid cím: Dél-Korea-Lengyelország - kereskedelmi iroda

Hír: Szöul, 1988. november 25. péntek (AP/MTI) – Kereskedelmi irodák kölcsönös jövő évi felállításáról született megállapodás pénteken Lengyelország és a Koreai Köztársaság képviselői között. Az erről szóló egyezményt Tadeusz Zylkowski, a lengyel külkereskedelmi kamara elnöke és Li Szun Ki, a koreai kereskedelem-fejlesztési társaság (KOTRA) elnöke írta alá Szöulban. A megállapodás egyebek mellett foglalkozik még kölcsönösen megrendezendő vásárok megtartásáról, szakemberek és az információk cseréjéről. Lengyelország – Magyarország és Jugoszlávia után – a kelet-európai szocialista országok közül harmadikként létesít kereskedelmi képviseletet a Koreai Köztársaságban.

A KOTRA egyik képviselőjének közlése szerint Lee elnök a jövő héten a Szovjetunióba és Bulgáriába látogat, ahol egyebek mellett tárgyalásokat folytat esetleg már a jövő év elején kölcsönösen megnyitandó kereskedelmi képviseletek ügyéről. Egy jelentés szerint

Dél-Korea lengyelországi, illetve Lengyelország dél-koreai irodája megnyitásának időpontjáról ugyancsak a jövő év elején várható megállapodás. Az AP amerikai hírügynökség úgy értesült, hogy ami a Szovjetuniót illeti, Dél-Korea Vlagyivosztokban és Moszkvában létesítene kereskedelmi képviseletet.

A dél-koreai szervezet képviselőjének közlése szerint Csehszlovákiával és az NDK-val is folynak irodák kölcsönös nyitásáról tárgyalások és ezek várható kimenetelét biztatónak nevezte.+++

Kiad sor: 11/30/1988 10:06:11

Rövid cím: Dél-koreai-bolgár megállapodás

Ld: Tokió, 1988. november 30. szerda (MTI-tud) – Bulgária és a Koreai Köztársaság a kétoldalú kereskedelem fejlesztéséről, ezen belül kereskedelmi képviseleti iroda kölcsönös felállításáról állapodott meg. Az erről szóló okmányt Petar Ruszev, a Bolgár Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint Li Szun Ki, a Koreai Kereskedelemfejlesztési Társaság (KOTRA) elnöke írta alá Szófiában. A hírt Szöulban jelentették be. Hírügynökségi tudósítások szerint a két ország támogatni fogja kiállítások rendezését, kereskedelmi küldöttségek kölcsönös látogatásait és a gazdasági információcserét.

Hír: Ezzel négyre emelkedett azoknak az európai szocialista országoknak a száma, amelyekkel a Koreai Köztársaság hasonló megállapodást között. A KOTRA központjában azt is közölték, hogy Li Szun Ki csütörtökön Moszkvába utazik tovább, ahol a Szovjetunió Kereskedelmi- és Ipari Kamarájával szintén megállapodást ír alá. +++

Korea tokiói nagykövetének beszédes levele.

Kiad sor: 01/06/1989 08:18:11

Rövid cím: Dél-Korea kereskedelmi boomja

Forrás adat: Tokió, 1989. január 6. péntek (MTI-TUD) - By line: Trom András, az mti tudósítója jelenti:

Ld: Tokió, 1989. január 6. péntek (MTI-TUD) – Pénteken Moszkvába utazott Csung Dzsu-jung, a 22 vállalatot tömörítő, 160 ezer alkalmazottat foglalkoztató Hyundai dél-koreai konglomerátum tulajdonosa. Úti célja tárgyalások kezdése a szibériai fafeldolgozó és szénkitermelő beruházásokról, valamint a Szovjetunió távol-keleti partjainál földgáz-kitermelő és hajógyártás-fejlesztő programokban való részvételéről, vegyesvállalatok létrehozásáról. Az egyhetes tárgyalássorozat után pedig a tervek szerint a KNDK-ba utazik tovább – ahová a dél-koreai üzletemberek közül elsőként kapott hivatalos meghívást –, hogy közös beruházásokról folytasson tárgyalásokat a phenjani kormány vendégeként.

Hír: A hír csak egy az utóbbi időben megszaporodó jelentésekből, amelyek a Koreai Köztársaság egyre nagyobb aktivitásáról és a szocialista országok irányába gazdaságilag is egyre intenzívebb nyitásáról szólnak. A The Korea Times elemzése szerint a múlt évben 3 ezer dél-koreai üzletember látogatott a szocialista országokba és a múlt év 10 hónapjában ezzel az országcsoporttal Szöul közvetlen kereskedelmi forgalma 1 milliárd 799 millió dollárt tett ki, a vámhatóságok statisztikája szerint. Az idei évre várható forgalom 2,5, a jövő évi pedig feltehetően 3,5 milliárd dollárra nő, szöuli becslés szerint.

Dél-Korea számára a legvonzóbb Kína. 17 vállalat összesen 28 vegyes vállalat létrehozásáról folytat tárgyalásokat, illetve részben már meg is valósította azokat. A vegyes vállalatok létrehozása olyan területeket érint, mint az elektronikus alkatrészgyártás, hűtőgép, mikrohullámú sütő, egyéb háztartási készülékek gyártása, horgászbot készítése, szállodák építése és éttermek üzemeltetése. 11 vegyes vállalat már működik. Halászati feldolgozó kombinát, hangszergyár, játéküzemek termelnek Kínában, dél-koreai tőkével éttermeket tartanak fenn közös kezelésben. Ugyanakkor az idén kínai beruházással hoznak létre Dél-Koreában közös vállalatot a Daewoo csoporttal. A 77 millió dolláros beruházás eredményeként a dél-koreai gyár Kína részére gyárt majd színes tv-képcsöveket.

(folyt.)

Kiad sor: 01/06/1989 08:26:00

Rövid cím: Dél-Korea kereskedelmi boomja (2.rész)

Forrás adat: Tokió, 1989. január 6. péntek /MTI-TUD./ – Hír: 11 üzleti csoport folytat tárgyalásokat 15 szovjetunióbeli, magyarországi és lengyelországi projekt megvalósításáról, átfogva a ruházati ipart, színestelevízió-gyártást, sportközpontok és szállodák építését. A legaktívabb a Hyundai, a Samsung, a Daewoo és a Lucky-Goldstar csoport. A 15 beruházási- vegyesvállalati tervből 10 Magyarországot érinti, ugyanakkor december utolsó hetében a szovjet központi bank felvette a kapcsolatot a koreai külkereskedelmi bankkal, a közvetlen pénzügyi tranzakciók feltételeinek a megteremtése érdekében.

A legelőrehaladottabbak az előkészítő tárgyalások moszkvai szálloda építéséről, de a Magyarországnak nyújtott kölcsön után megkezdődtek a megbeszélések a Szovjetuniónak nyújtandó 300 millió dolláros hitel feltételeiről is, egy Szibériában építendő bútorgyár létesítéséhez. Dél-koreai cégek részt vesznek a Nahodkában kialakítandó kereskedelmi központ létrehozására kiírt 40 millió dolláros tenderen is. A Samsung a közelmúltban kötött öt éves szállítási szerződést elektromos készülékek, vegyi termékek és gépek exportjára a Szovjetunióba, és a cég még januárban megnyitja moszkvai képviseleti irodáját.

A szocialista országokkal kialakított kapcsolatok kezdenek átterjedni a Koreai-félsziget két része közötti együttműködésre is.

Csaknem az összes nagy szöuli külkereskedelmi cég például engedélyért folyamodott a kormányhoz, hogy közvetlenülimportálhasson szenet Északról. Négy meg is kapta az engedélyt, 370 ezer tonna darabos szén vásárlására. Ezen kívül elektrolit-réz és halászati termék behozatala kezdődött meg. A legnagyobb dél-koreai áruházak komoly versenyben állnak egymással, hogy meghívást kapjanak az észak-koreai áruminta-vásárokra. Az elmúlt év új korszakot nyitott Szöul kapcsolataiban az európai szocialista országokkal. Az idei év feltehetően ugyanilyen mérföldkőnek számít majd az észak–déli gazdasági–kereskedelmi kapcsolatok történetében.+++

Kiad sor: 01/25/1989 15:14:11

Rövid cím: Dél-Korea nyitása Kelet-Európa felé

Forrás adat: Szöul, 1989. január 25. szerda (MTI-tud) – By line: Trom András, az MTI tudósítója jelenti:

Ld: Szöul, 1989. január 25. szerda (MTI-tud.) – A Koreai Köztársaság kulturális egyezményt szeretne kötni Magyarországgal, valamint több kelet-európai országgal. Erről a The Korea Herald című napilap jelentése szerint Cshö Bjong Jul kulturális és tájékoztatási miniszter számolt be kedden Ro Te Vu államfőnek. A miniszter arról is beszámolt, hogy Dél-Korea tanulmányozza egyházi személyiségek, újságírók és művészek cseréjét a szocialista országokkal.

Hír: A dél-koreai kormány általános nyitására vonatkozik az a hír is, hogy Szöul légügyi egyezményt szeretne kötni Magyarországgal, Jugoszláviával, Kínával és a Szovjetunióval. Ez utóbbi két ország esetében ehhez ugyan még feltehetően hosszabb időre lesz szükség, de szöuli információk szerint Magyarország és Jugoszlávia komoly érdeklődést mutat dél-koreai turisták fogadására, ezért az ezt elősegítő légügyi egyezményre vonatkozó szöuli javaslat feltehetően kedvező fogadtatásban részesül – erről a közlekedési minisztérium magas rangú képviselője nyilatkozott a The Korea Heraldnak.+++

Kiad sor: 01/26/1989 09:30:49

Rövid cím: Magyar import Dél-Koreából

Forrás adat: Szöul, 1989. január 26. csütörtök (MTI-tud.) – By line: Trom András, az mti tudósítója jelenti

Ld: Szöul, 1989. január 26. csütörtök (MTI-tud.) - A Koreai Fejlesztési Bank 5 millió 290 ezer dollár keretértékű hitellevelet kapott a Magyar Külkereskedelmi Banktól – közölte csütörtökön a The New York Times. A MKB a jelentés szerint textiláruk, elektronikai termékek és gyógyszeripari készítmények importjának fedezetéül nyitott számlát a szöuli banknál. Lapértesülések szerint a Koreai Bank a múlt héten hasonló célú, letéti szándékát tartalmazó levelet kapott a szovjet központi banktól is, ami az első lépés volt a közvetlen dél-koreai-szovjet bankközi kapcsolatok létesítése irányába.

Hír: A Szöul és Moszkva között megélénkülő közvetlen gazdasági kapcsolatokról csütörtökön beszámoló dél-koreai lapok szerint egyébként Szöulban tartózkodik L. Szergejev, a Szovjet Hajózási Ügynökség vezérigazgatója és I. Pikusz, a szovjet távol-keleti Hajózási Vállalat (FESCO) alelnöke. A szovjet gazdasági vezetők 100 millió dollár értékben rendeltek hajókat a Hyundai és a Daewoo cégektől. A FESCO a 3500 és 6000 tonnás teherszállító hajókat a Japánnal és a dél-kelet ázsiai országokkal folytatott kereskedelmi áruszállítás fokozására kívánta felhasználni.

A Szöulból származó gazdasági hírek közül az is figyelemre méltó, hogy a dél-koreai nagyvállalatok nemzetközi tanácsát (IPECK) a szocialista országokkal kialakuló gazdasági kapcsolatok tanácsadó szervévé kívánják fejleszteni. Erről Cson Szun miniszterelnök-helyettes, egyben a gazdaságtervezésért felelős miniszter számolt be. A The Korea Times tudósítása szerint a dél-koreai magánvállalatok szocialista országokkal kialakítandó kapcsolata állami támogatást kell, hogy élvezzen, különösen olyan nagyszabású beruházási programok esetében, mint amilyennek a szibériai fejlesztések ígérkeztek. Ehhez egyre inkább kívánalommá válik a kormányszervek és a vállalatok közötti egyeztető munka és koordináció – az IPECK ennek a feladatnak tesz majd eleget, a miniszterelnök-helyettes szerint. +++

Kiad sor: 01/26/1989 16:02:33

Rövid cím: Liszt Korea

Forrás adat: Szöul, 1989. január 26. csütörtök (MTI-tud) - Ld: Szöul, 1989. január 26. csütörtök (MTI-tud) – A dél-koreai kulturális minisztérium szorgalmazni kívánja magyar zeneművészek és zenekarok dél-koreai vendégszereplését. A kulturális és tájékoztatási minisztérium tervéről Szöulban tájékoztatták az MTI tudósítóját.+++

Hír: Szöulban egyre nagyobb az érdeklődés Liszt, Bartók és Kodály művei iránt. A magyar zene népszerűsége különösen az olimpiai játékok óta rohamosan nő.+++

 

Kiad sor: 01/28/1989 07:47:44 / Rövid cím: Horn Gyulát Szöulba várják

By line: Trom András, az MTI kiküldött tudósítója jelenti:

Ld: Szöul, 1989. január 28. szombat (mti-tud) – Horn Gyula külügyminisztériumi államtitkárt szombaton estére a dél-koreai fővárosba várják. A szöuli reggeli lapok címoldalon közölték, hogy Horn Gyula Sin Dong Von külügyminiszter-helyettes meghívására látogat a Koreai Köztársaságba. A The Korea Herald című lap hírügynökségi jelentések alapján számolt be arról, hogy Várkonyi Péter külügyminiszter a nemzetközi sajtó előtt bejelentette: az Elnöki Tanács döntése alapján a közeli napokban sor kerül a teljes körű diplomáciai kapcsolatok felvételére Magyarország és a Koreai Köztársaság között.

A Horn-látogatás forgatókönyve.

Hír: A The Korea Times című lap azt is tudni vélte, hogy a hétfőn kezdődő hivatalos tárgyalások során jegyzőkönyv és több egyezmény aláírására is sor kerül. A diplomáciai kapcsolatok felvételéről szóló dokumentumon kívül egyebek között gazdasági és kereskedelmi egyezményt is köt a két kormány. Gombocz Zoltán kereskedelmi miniszterhelyettes és Li Dong Ho pénzügyminiszter-helyettes vezetésével átfogó tárgyalásokat folytatnak majd a két ország közötti kereskedelem, vegyes vállalatok alapításának elősegítése, illetve a gazdasági együttműködés fejlesztése érdekében – írta a lap. +++

Az utolsó hír már átvezet a diplomáciai kapcsolatok 1989. február 1-i felvételéhez. De az már egy másik történet…