Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 7. Az év 128. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739410. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Reggelente kitiltják az autókat egy bécsi iskola elől

Reggelente kitiltják az autókat egy bécsi iskola elől
EuroCommPR*Bécs

Kísérleti jelleggel, két hónapra kitiltották a szülőtaxikat egy bécsi általános iskola elől. A cél, hogy a gyerekek nagyobb biztonságban legyenek a reggeli forgalomban az iskola előtt. Ha beválik az intézkedés, más kerületekre is kiterjesztik. (© Mobilitätsagentur Wien / Christian Fürthner felvételei)

Az iskola tanulói is besegítettek a szülők tájékoztatásába

A bécsi kisiskolások mintegy ötödét fuvarozzák reggelente iskolába a szüleik – nem kis tumultust és számtalan veszélyes helyzetet okozva ezzel a becsengetés előtti percekben. A 2. kerületi Volksschule Vereinsgasse általános iskola megelégelte ezt, és a kerülettel együttműködésben reggelente lezárja az utcát. Ez azt jelenti, hogy tanítási napokon, 7:45 és 8:15 között egyetlen személyautó sem hajthat be az iskola előtti útszakaszra. Az akció – amelyet a Bécsi Városháza közlekedésbiztonságért felelős ügyosztálya is figyelemmel kísér –, két hónapig tart, majd értékelik az eredményét. Ha hatásosnak bizonyul, folytatják és más kerületekben is bevezetik.

Az intézkedés célja, hogy az iskolába tartó gyerekek még nagyobb biztonságban legyenek, illetve frissen, éberen érkezzenek meg az osztályba. Ha ugyanis gyalog vagy biciklivel mennek iskolába, út közben teljesen felébrednek, aktivizálódnak; az autó hátsó ülésén csak szenderegnek vagy bambulnak az ablakon kifelé. Ráadásul az iskolába vezető út a gyerekek napi mozgásigényének akár harmadát is fedezheti, ami különösen hasznos egy olyan korban, amikor csaknem minden harmadik gyerek túlsúllyal küzd. 

Reggelente nem lehet behajtani a Volksschule Vereinsgasse elé.