Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Orbán Európa Putyinjának képzeli magát

Orbán Európa Putyinjának képzeli magát Orbán Európa Putyinjának képzeli magát Orbán Európa Putyinjának képzeli magát

„Európa konzervatívjai úgy gondolták, képesek ellenőrizni Orbán Viktort. Tévedtek” – írja brüsszeli keltezésű cikkében a The New York Times. A szerző kiemeli, hogy a magyar miniszterelnök az „illiberális állam” létrehozása közben lebontotta a fékeket és ellensúlyokat, híveivel töltötte fel az alkotmánybíróságot, és példát mutatott más szélsőjobboldali vezetőknek.

Orbán Viktor. Kép: The New York Times / Abir Sultan/EPA, via Shutterstock

Az európai politikusok egyik nagyhatalmú csoportja mindezt nyugtázta, és túl keveset tett szóvá. Orbánt most fenyegetésnek tartják Európa fősodorbeli vezetésére – különösen a neki éveken át menedéket nyújtó konzervatívok szövetségére – nézve. E szövetségnek, az Európai Néppártnak néhány tagja szakít vele, mert rájött, tévedett, amikor azt hitte, ellenőrzés alatt tudja őt tartani – összegzi az előállt helyzetet, a tegnapi strasbourgi európai parlamenti vitát és az azt követő néppárti frakcióülés kimenetelét a vezető amerikai liberális lap.

Orbán – fogalmaz a The New York Times – sarokba szorította Európa jobbközép mozgalmát, amelynek a vezetői most kénytelenek eldönteni, kitartanak-e azon liberális értékek és intézmények mellett, amelyeket az európai projekt kezdetén, még az 1950-es évek elején kialakítottak. Eddig Angela Merkel és mások a nyilvánosságot elkerülve beszéltek időnként Orbánnal, de nem léptek fel vele szemben kollektív módon – az volt az irányvonal, hogy jobb őt a mozgalmon belül ellenőrzés alatt tartani, mint kitaszítani és szabadjára engedni. Ő azonban egyre inkább kibújt minden ellenőrzés alól, kiterjesztette illiberális programját, megvetéssel illette Merkel migrációs politikáját, közeledett Vlagyimir Putyin Oroszországához. A nyáron már azt állította magáról, hogy ő az Európai Néppárt igazi hangja, Helmut Kohl valódi örököse.

A szerző sorra veszi a magyar miniszterelnök és a vezető néppárti politikusok közötti viták elmélyülésének állomásait, és kiköt ott, hogy Manfred Weber frakcióvezető tegnap este közölte: ő maga a magyar kormány szankcionálása mellett fog szavazni. Lehetséges azonban, hogy ez megkésett: a lengyel Jacek Saryusz-Wolski volt néppárti frakció-alelnök, Orbán csodálója szerint vagy közeledni fog a Néppárt Orbán álláspontjához, vagy alternatív politikai családot teremt magának a magyar miniszterelnök.

A magas színvonalú német konzervatív sajtó mértékadó orgánuma, a Frankfurter Allgemeine Zeitung legfrissebb véleménycikkét két vezető emberi jogvédő írta. Kenneth Roth, a Human Rights Watch vezérigazgatója és Kumi Naidoo, az Amnesty International főtitkára szerint a szerdai strasbourgi szavazáson a keresztény-demokratáknak meg kell mutatniuk, hogy nem tűrik a jogállamiság útjáról való letérést.

Orbán Viktor a Frankfurter Allgemeine felvételén.

Ami a néppárti képviselők várható állásfoglalásának a kérdését illeti, a majna-frankfurti lap esemény-beszámolója érdekes módon nem azt emeli ki a tegnap este elhangzottak közül, amit a média sok más szereplője, vagyis hogy Manfred Weber közölte, a maga részéről meg fogja szavazni a 7. cikk elindítását, hanem a Reuters hírügynökség azon hírét, amely szerint a frakcióvezető a zárt ülésen kerülte az éles hangot, és úgymond belső békét hirdetett meg a pártcsalád és a Fidesz között.

A liberális Der Spiegel ezzel szemben – a strasbourgi beszámolók többségével egyező módon – azt emeli ki, hogy Weber, aki a kérdésben feloldotta a frakciófegyelem előírását, a Sargentini-jelentés elfogadása mellett szavaz majd, mert nem látott kompromisszumkészséget a magyar kormányfő részéről sem a Közép-európai Egyetem, a CEU, sem a civil szervezetek ellen hozott törvény ügyében. A tegnapi vitát összegezve a Der Spiegel azt írja, hogy Orbán kategorikusan visszautasított, a magyarok becsülete elleni támadásnak minősített minden olyan bírálatot, amely szerint a magyar kormány megsértené az EU alapértékeit.

A magazin tudomása szerint erre, mármint Orbán elutasító hangnemére a néppárti frakción belül, amelyben a német kereszténydemokraták és a bajor keresztényszociálisok is ott ülnek, botrány tört ki – ezt azonban a lap nem részletezte. Weber számára – írta a Der Spiegel – kényes a helyzet, mert ő nem csak a néppárti frakció vezetője, hanem az Európai Bizottság elnöki posztjára is pályázik. Ha túl keményen lép fel Orbánnal szemben, akkor a jövő májusi európai parlamenti választásokra magára haragíthat sok konzervatív néppárti szavazót, ha viszont túl sok engedményt tesz a magyar kormányfőnek, akkor szembe kerülhet saját frakciójának azon részével, amelynek a képviselői régóta követelik a Fidesz kizárását.