Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 8. Az év 129. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739411. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az osztrák néppárti frakció Orbánék ellen, a 7. cikkely mellett szavaz az Európai Parlamentben

Az osztrák néppárti frakció Orbánék ellen, a 7. cikkely mellett szavaz az Európai Parlamentben Az osztrák néppárti frakció Orbánék ellen, a 7. cikkely mellett szavaz az Európai Parlamentben Az osztrák néppárti frakció Orbánék ellen, a 7. cikkely mellett szavaz az Európai Parlamentben

Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt vezetője, Ausztria alkancellárja közös európai parlamenti frakció keretében való együttműködést kínált fel Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek és a Fidesznek – tette közzé honlapján az ORF osztrák közrádió és televízió az APA osztrák hírügynökségnek a szélsőjobboldali politikus tegnap esti Facebook-bejegyzését ismertető jelentése alapján. A hírt az AFP francia hírügynökség is átvette.

Az ORF emlékeztet arra, hogy az Európai Parlamentben rövidesen szavaznak arról, megindítsák-e a jogállamisági eljárást Magyarországgal szemben. Az osztrák közmédia szerint Orbán pártját az is fenyegeti, hogy felfüggeszthetik a tagságát, illetve ki is zárhatják a jobbközép irányzatú Európai Néppárt európai parlamenti frakciójából.

Az Osztrák Szabadságpárt, a néhai Jörg Haider egykori pártja, amely jelenleg az Osztrák Néppárt kisebbik partnereként része az ország koalíciós kormányának, az Európai Parlamentben a Nemzetek és a Szabadság Európája elnevezésű szélsőjobboldali frakcióhoz tartozik. Ennek a frakciónak a tagja a francia Marine Le Pen vezette Nemzeti Gyűlés (korábbi nevén Nemzeti Front), valamint Matteo Salvini olasz belügyminiszter bevándorlásellenes Liga nevű tömörülése.

Strache a Facebook-bejegyzésében teljességgel érthetetlennek minősítette, hogy a szövetségi köztársaság vezető kormánypártja, CDU, a német Kereszténydemokrata Unió a szankciós eljárás megindításával fenyegette meg a magyar kormányt arra az esetre, ha az nem adná be a derekát a jogállamisági elvekről folyó vitában – ismertette az ORF az osztrák szélsőjobboldali politikus véleményét. Strache szerint „abszurd” javaslat Othmar Karasnak, az Európai Parlament osztrák néppárti képviselőcsoportja vezetőjének az a felvetése, hogy függesszék fel a Fidesz tagságát a Néppárt európai politikai családjában.

Az APA osztrák hírügynökség jelentése mindemellett tartalmazza azt is, hogy Sebastian Kurz néppárti kancellár az ORF-nek adott nyilatkozatában Othmar Karashoz hasonlóan elhatárolódott Orbántól, és bejelentette: az osztrák néppárti frakció szerdán az Európai Parlamentben a Magyarország elleni, 7. cikkely szerinti eljárás megindítása mellett fog szavazni, és arra az álláspontra helyezkedik, hogy a Fidesz európai néppárti tagságát fel kell függeszteni. Az osztrák hírügynökség szerint az, hogy valóban megindítják-e a hetes cikkely szerinti eljárást, attól függ, hogy Orbán a szavazás előtti napon az európai parlamenti képviselők előtti beszédében milyen esetleges engedményeket jelent be. Az AFP francia hírügynökség idézte Kurz tévényilatkozatát, amely szerint „a jogállamiság és a demokrácia kérdésében nincs kompromisszum, az alapvető értékeket tiszteletben kell tartani”. 

A Der Standard című bécsi lap a Magyarországról szóló, közelgő európai parlamenti szavazáshoz kapcsolódva Magyari Péter magyar újságíró vendégkommentárját közli a hazai viszonyokról. A cikk szerint az ország az intézményesített kleptokrácia felé vett irányt. Ez a csökevényes pluralizmus nemzeti radikális, csak felszínesen ideologikus, tekintélyelvű, rasszista és korrupt. Nincs szilárd világnézete, és bár a polgári demokráciákkal összehasonlítva az elnyomás felé hajlik el, nem mutatja a rendőrállam brutalitásának a jegyeit. Az idén tartott választások után olyan társadalmi modellt alakítottak ki, amelynek a legfőbb ismertető jegye, hogy a politika magánüggyé vált, a hivataloknak leginkább privát érdekeket kell szolgálniuk, és a döntések a nyilvánosság kizárásával születnek. A pluralizmusnak ezt a csökevényes formáját a többpártrendszer és a független média drámai meggyengülése tette lehetővé. A rendszer ellenségei fizikai mivoltukban jobbára nem jelenlévő személyek és csoportok, és lényegében retorikai kelléknek számítanak. A kormány abban mutat kreativitást, hogy olyan törvényeket és rendeleteket alkot, amelyek magánérdekeket szolgálnak. Az ideológiai ürességből rugalmasság is következik, semmi nincs kőbe vésve, minden lehetséges, és annak az ellenkezője is.

Csak az számít, hogy mi hoz több szavazatot a választáson. A magyarországi fordulat olyan magánvállalkozást jelent, aminek már semmi köze a politikai közösséghez, az országért és az emberekért viselt felelősséghez – írja a Der Standard magyar vendégkommentátora. A magyar pártpolitikáról szólva a cikkben egyebek közt az áll, hogy az egyetlen stabil ellenzéki párt a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció, amely azonban nem tud 5–6 százalék fölé növekedni. Ennek a pártnak a létezéséhez az Orbán-kormánynak alapvető érdeke fűződik. Mindaddig, amíg Gyurcsány ellenzékben a parlamentben ül, addig mind külföldön, mind belföldön fenntartható az Orbán-rendszer demokratikus látszata – olvasható az osztrák lapban.

Végül egész röviden arról, hogy a The  Washington Post szerkesztőségi kommentárban foglalkozik a svéd parlamenti választások kimenetelével. Az írás címe: „Svédország elkerülte a szélsőjobbot – de mennyi időre?” Az európai liberálisok fellélegezhetnek, de hosszú és nehéz küzdelem lesz a szélsőjobboldali erők hatástalanítása, különösen addig, amíg a populisták támogatást kapnak az Egyesült Államok elnökének a nem fehér és nem keresztény bevándorlókkal szembeni gyűlölködő retorikája révén – írja a The Washington Post.