Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. április 29. Az év 120. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739402. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Orbán és Salvini Moszkva trójai falovai az EU-ban

Orbán és Salvini Moszkva trójai falovai az EU-ban Orbán és Salvini Moszkva trójai falovai az EU-ban Orbán és Salvini Moszkva trójai falovai az EU-ban

„Moszkva trójai falova: Ki és hogyan bontja meg az Európai Unió egységét” címmel az egykori szovjet pártlap, de ma már magát függetlenként hirdető orosz Izvesztyija hosszú cikkben elemzi, és alcímében azonnal konstatálja is: a két ellenséges táborra bomlott az uniós szövetség.

Ennek magyarázatául a múlt heti Orbán–Salvini-találkozót említi a szerző, aki úgy tudja, hogy az olasz gazdasági miniszter, Luigi Di Maio jó előre figyelmeztette Brüsszelt a találkozó létrejöttéről és a várható fejleményekről, csakhogy megkeresése süket fülekre talált, Brüsszel nem készült fel és nem is tett semmit a további fejlemények megakadályozására. Holott – s egy olasz politológust idézve – az írás azt állítja, hogy a „nemzetek Európáját” akarja létrehozni a két politikus, amelyben az egyes országok önálló kül- és belpolitikát vinnének, s amibe nem lenne beleszólása az uniónak. Az sem véletlen, hogy ezzel egy időben a cseh kormányfő, Andrej Babis éppen az olasz kormányfővel Giuseppe Conteval tárgyalt. Az anti-MM szövetség (az MM Macron francia elnök és Merkel kancellár nevét jelöli) nemcsak a Visegrádi 4-eket foglalja magában, de csatlakozását jelezte Ausztria és Svédország is. Az Orbán–Salvini találkozó tető alá hozásának hátterében az Izvesztyia-információ szerint Silvio Berlusconi áll, aki viszont remek kapcsolatban van egyrészt Orbánnal, másrészt Vlagyimir Putyinnal is, és akivel nemrég együtt borozott. Az elemzők ezek után csak összeillesztették a logikai láncszemeket: Matteo Salvini és Orbán Viktor – Oroszország trójai falovai az EU-ban. Sőt, Orbánt szó szerint idézik is mindezek bizonyítására, aki nem titkolta, hogy Berlusconit kérte meg a Salvini-találkozó tető alá hozására, és aki nem mondott neki nemet. Miért volt fontos találkoznom Salvinivel? Azért hogy biztos legyek abban, valóban két blokk létezik az unióban – idézi az Izvesztyia a magyar kormányfőt.

Az orosz cikkel csaknem egy időben az amerikai CNN is a trójaifaló-jelenségről tudósít: Salvini és Orbán épp az uniós választásokra készülve építi az euroszkeptikusok és bevándorlás-ellenesek táborát, amely végleg összeroppanthatja az uniót, hiszen a Brexit mellett hallaható Frexitről épp úgy, mint Nexitről, azaz a franciák és a hollandok kiválási szándékáról is. Mindehhez az első lépése lenne, ha a populisták jutnának többségbe az uniós parlamenti választásokon jövő májusban.

A szűk 2000-es olvasottsággal, de annál nagyobb kormányközi támogatással bíró, szlovák székhelyű Visegrad Group – amelynek igazgatótanácsában a 4-ek külügyminiszterei ülnek – is beszámol a Roszatom elnöke és Orbán Viktor minapi budapesti találkozójáról, amelyen a Paks2 beruházásainak soron következő lépését tárgyalták meg.

Az izraeli Haaretz friss könyvekből jósolja meg, vége lesz a liberális demokráciának. Történelmi könyvekkel kezdi az elemzést, amely szerint Samuel Hungtinton vagy éppen Francis Fukuyama épp azt jósolták meg 30 éve, hogy minden ország és minden fasiszta vagy kommunista rendszer a liberális demokrácia modelljét fogja követni és a globális konfliktusoknak vége lesz. Most azonban épp az ellenkezőjét prognosztizálják, kiindulva az egyre mélyülő társadalmi különbségekből, folytatva az egzisztenciális fenyegetettség miatti elvándorlásokkal és helyi konfliktusokkal. Most épp a globális világrendet okolják az illiberális demokráciát papolók minden baj forrásaként.

A képlet tehát épp fordítva igaz. Például Madleine Albright volt amerikai külügyminiszter a „Fasizmus! Vigyázat!” című könyvében azt vizionálja, hogy a történelem radikális lépést tesz hátrafelé vagyis vissza a 30-as évekbe. S ebben a folyamatban élen jár Orbán Viktor, aki elsőként látott a jövőbe, és hasonlóan gondolkodik Benjamin Netanjahu, izraeli kormányfő is. Eddig Lengyel- és Magyarországon botránkoztak meg a liberálisok, most már Nagy-Britannián és az Egyesült Államokon sem. S ennek a rendszernek kulcsszavai, a jogállam és a sajtó leverése, migrációellenesség, autokrácia, populizmus és nacionalizmus. Ugyanakkor ennek szószólóit, az amerikai Steve Bannonnal kedve – hamisaknak minősíti.

Steven Levitsky és Daniel Ziblatt könyve „Ahogy a demokráciák kihalnak” címmel például arra a nonszenszre, mint antidemokratikus felfogásra is figyelmeztet, hogy Trump szerint az orosz vizsgálatban saját magának is kegyelmet adhat, ha büntetésére kerülne sor.

A brit The Independent Orbán és Salvini közös fotója mellett arról cikkezik, miként ütötte fel fejét ismét a fasizmus Rómában. Ráadásul az újfasiszta mozgalom magából a kormányból látszik kinőni. S épp egy olyan időszakban, amikor a menekültek száma csökken, lovagolják meg az idegengyűlöletet. A The Guardian egyik szerzőjét is idézi a lap, aki egyenesen úgy fogalmazott, Olaszország új zsidói a menekültek. Ám míg az Independent az Orbán–Salvini-találkozóra időzített tüntetést reménysugárnak tekinti, addig például az orosz Izvesztyia arra a következtetésre jutott, a napok óta tartó chemnitzi tüntetések semmilyen reményre nem adnak okot.