Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. április 27. Az év 118. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739400. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

„Apátsági sör” – védjegy Bajorországban

„Apátsági sör” – védjegy Bajorországban
Ferencz Ilona

Bajorország sörnagyhatalom, a müncheni Oktoberfest világra szóló esemény. Az ínyenceknek azonban figyelmébe ajánljuk a kolostori sörfőzdéket is, ahol a nagyvárosi fesztivál zajától távol,  idilli környezetben, szellemi csemegéket is „kóstolgatva” élvezhetjük a frissen csapolt árpalét. A nyitó képen: Ettal barokk épületegyüttese Garmisch-Partenkirchen régiójában (Fotó: www.Ettal.de)

Weltenburg – apátság a Duna-szorosban (Fotó: G. Röhrl | Kloster Weltenburg)

Weltenburgi sört inni a helyi sörkertben az igazi (Fotó: a szerző)

Az ital hatezer esztendős sikertörténetében, a technológia fejlesztésében és a sör elterjesztésében nagy szerepe volt a középkori szerzetesbarátoknak. Főként a bencések, a ferencesek, az Ágoston-rendiek számára idővel bevételi forrás lett a sörfőzés, bár eleinte csak a saját igényeik kielégítésére törekedtek. Az aacheni püspök a 9. században elrendelte, hogy minden szerzetesnek mérjenek napi 0,55 liter sört azokon a vidékeken, ahol kevés a bor. (A klíma lassú lehülése következtében a 16. századra a bajor területeken végképp visszaszorult a szőlőtermelés.)

Mivel a folyékony kenyér alacsony alkoholtartalmú, ám rendkívüli tápértékű, a böjt idején sem volt tiltott. Bár akadtak, akik irigyelték, és a pápánál "megfúrták" a szerzetesek e szerény örömét. Bajor földről, Weltenburgból kért sörmintát az egyházfő, ám az a nagy melegben, a hosszú úton megromlott. Az egyházfő úgy elborzadt a savanyú löttytől, hogy azt mondta: inkább vezeklésre való, mint örömszerzésre. Így aztán 1050 óta (néhány évtizedes megszakítással) napjainkig munkálkodhatnak a sörmesterek a világ legrégebbi, ma is működő kolostori sörfőzdéjében.

Szállításra készen áll a sör a főzde udvarán Ettalban (Fotó: www.Ettal.de)

Irányadó a régi titkos recept, de a gyártás sokat változott. Ma 29 országba exportál a vállalkozás, s kimagasló minőségű terméke, a weltenburgi barokk barna a múlt években nemzetközi versenyeken többször elnyerte „a világ legjobb barna söre” címet. Egy másik fajta a 11. század derekának aromáit idézi, és bock sört főznek a kolostor gyönyörű templomát építő és díszítő művész testvérpár, az Asam-fivérek emlékére is. A 7. századi alapítású bencés kolostor a Regensburg fölötti romantikus Duna-szorosban található. Sörkertjében érezhetjük azt a bensőséges hangulatot, ami a kolostori tavernákat mindig oly vonzóvá tette. Aki a Szent György vendégház lakójaként elidőzik Weltenburgban, a szerzetesi élet nyugalmát is megtapasztalhatja. Amikor késő délután elvonul a turistaáradat, háborítatlanul gyönyörködhetünk a sziklák között hömpölygő Duna látványában, az apátsági templomba betérve pedig belefeledkezhetünk a kupola ablakain át beszűrődő alkonyi fények játékába.

Andechs Szent hegye az egyik legrégebbi bajor zarándokhely (Fotó: www.andechs.de)

Hasonlóan idilli környezetben létesült Ettal barokk épületegyüttese, a bazilika grandiózus kupolája messziről feltűnik az Ammer-völgyben (Garmisch-Partenkirchen régió) utazóknak. A bencés kolostorhoz a pompás bazilika, iskola, múzeumok és kolostori boltok mellett sörfőző üzem és likőrmanufaktúra is kapcsolódik. Az „Ammergaui-Alpok szíve” a 17-18. század óta vallási, kulturális centrum és vonzó turisztikai célpont. A rend gazdasági tevékenysége alapozza meg a gimnázium, az internátus és a kolostor alapítójáról elnevezett patinás szálló (Klosterhotel Ludwig der Bayer) fenntartását. Az ettali kolostor öt jellegzetes zamatú söre nemzetközi hírű. Legnépszerűbb az ettali klasszikus export világos, az új kedvenc pedig a bock típusú, kakaó aromájú barna sör.

Sörfőzde az andechsi apátság lábánál (Fotó: www.andechs.de)

Az 1800-as évek elejéig (szekularizáció) Bajorországban 300 kolostori sörfőzde volt, napjainkra tucatnyi maradt. Némelyiket világi tulajdonos vagy bérlő működteti, de a „kolostori sör” elnevezéshez mint minőségi védjegyhez mindenütt ragaszkodnak. A legnagyobb (évi százezer hektolitert előállító) sörgyár kizárólag a Szent Bonifác München és Andechs bencés kolostor kezében van – az alapanyagok beszerzésétől a terjesztésig a szerzeteseké minden döntés. Kulcsszavaik a hagyományápolás, a különleges minőség és nem a nyereség hajszolása. Így is jut a profitból a kolostor fenntartásán túl műemlékvédelemre, jótékonyságra és művészeti támogatásokra. Hétfajta terméküket egész Európában és az USA-ban forgalmazzák – köztük a viszonylag magas alkoholtartalmú, édeskés ízű világost és a szintén testes, erősen malátás duplabockot.

Jó a hangulat az andechsi apátsági sörözőben (Fotó: www.andechs.de)

Andechs szent hegye a 11–12. század óta zarándokhely. A barokkizált gótikus templom ereklyekápolnájában sok becses kincs mellett szentföldi relikviákat is őriznek. A városka egykori ura a Meráni család volt, leszármazottaik között a középkori Európa számos jeles egyházi és világi méltóságát találjuk. Itt, Andechsben született a Bánk bán történetből ismert Gertrúd is, Árpád-házi Szent Erzsébet anyja. A templomban fejet hajthatunk Carl Orff nyughelyénél. A komponista élete utolsó évtizedeiben e környéken alkotott, tiszteletére nyaranta zenei fesztivált rendeznek az idilli Ammersee régióban.

További információk:

germany.travelkloster-weltenburg.dekloster-ettal.deandechs.de