Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 3. Az év 124. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739406. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bécs: 3,8 millió euró metróépítési támogatás a belvárosi üzleteknek

Bécs: 3,8 millió euró metróépítési támogatás a belvárosi üzleteknek
EuroCommPR*Bécs

Hamarosan kezdődik az U5-ös metró építése és az U2-es metró állomásainak áthelyezése Bécsben. Bár a fejlesztésből hosszútávon mindenki profitál, a bécsi városvezetés azokra is gondol, akik az építkezés miatt számottevő veszteségre számítanak. Azért, hogy az építési munkálatok által érintett belvárosi kiskereskedelmi egységek ne sodródjanak nehéz helyzetbe, Bécs városa, a Bécsi Gazdasági Kamara és a Bécsi Gazdasági Ügynökség metróépítési alapot hozott létre, melyből az érintett vállalkozások évente maximum 4,6 millió forintnak megfelelő támogatást igényelhetnek. (A nyitó képen: a bécsi metróépítés tájékoztató központja; foto: Wiener Linien/Zinner)

Több mint öt évig fog tartani az U5-ös metró építése, illetve az U2-es metró egyes állomásainak áthelyezése, ami főként az ötödik, hatodik, hetedik, nyolcadik és kilencedik kerületi kisvállalkozásokat hozhatja majd nehéz helyzetbe. Ezért Bécs közös pénzalapot hozott létre a Gazdasági Kamarával és a Bécsi Gazdasági Ügynökséggel, amiből azokat a belvárosi üzleteket segíti, amelyek az építési munkálatok miatt bevételcsökkenésre számíthatnak. Összesen 3,8 millió euró áll rendelkezésre 2021-ig a közös alapból. Évente mindösszesen 4,6 millió forintnyi támogatást igényelhetnek azok a kereskedelmi egységek, melyeknek legalább fél évig valamilyen korlátozással kell szembenézniük, üzletüket például az építkezés kordonjai legalább fél évig eltakarják, vagy amelyeket a szállítók az építkezés miatt nem tudnak elérni. A hozzájárulást olyan kisvállakozások igényelhetik, amelyek ötvennél kevesebb munkavállalót foglalkoztatnak és éves bevételük nem haladja meg a 10 millió eurót. Bécs ezzel 700 belvárosi üzletet szeretne felkarolni. Az azonnali segélyt november elsejétől igényelhetik egy online platformon keresztül. Emellett tervben van egy egységes marketing- és PR-kampány, ami arra hívja fel a vásárlók figyelmét, hogy az üzletek az építkezés ideje alatt is nyitva vannak.  

Az U5-ös metró automata szerelvényei várhatóan 2024-től szállítják majd az utasokat a Karlsplatz és az AKH, Bécs legnagyobb kórházának megállója között, részben átvéve az U2-es metró eddigi állomásait. A Rathaus és Karlsplatz közötti megállók innentől az U5-ös vonalhoz tartoznak majd, az átirányított U2-es metró új állomásai pedig 2026-ra fognak elkészülni.

U2/U5 metróépítési nyomvonalterve © Wiener Linien