Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Orbánnak az olasz kormányt is sikerült megosztania

Orbánnak az olasz kormányt is sikerült megosztania Orbánnak az olasz kormányt is sikerült megosztania Orbánnak az olasz kormányt is sikerült megosztania

A francia köztársasági elnök beszédben szólította fel Európát, hogy ne számítson többé az Egyesült Államokra biztonsági kérdésekben, látva Trumpnak a NATO-tól eltávolodó politikáját, s emellett azt is mondta Emmanuel Macron, hogy az Európai Unió a nacionalizmus erősödését megállítva törekedjék az eddiginél nagyobb integrációra – adja hírül a francia AFP hírügynökségi jelentésre támaszkodva a Yahoo News.

A nyaralásából visszatért köztársasági elnök az új diplomáciai prioritást meghirdetve megígérte, pár hónapon belül új, a közös uniós védelmi politika kialakítására tesz javaslatot. A több mint 250 diplomata előtt elhangzott beszédében fellépett azon országok ellen, amelyek migránspolitikájuk miatt megosztották az Európai Uniót, és felszólította az egész közösséget a bevándorlási politika és az általa okozott sebek begyógyítására. Véget kell vetni az Észak és Dél közti, valamint a bevándorlók miatt a Kelet és a Nyugat közti megosztottságnak – fogalmazott. A xenofóbia nem megoldás a problémára.

Külön kiemelte hazánkat és Olaszországot, hogy miközben EU-ellenes retorikával riogat a két ország, tartja a tenyerét, ha támogatásról van szó. Név szerint Orbán Viktort is megemlítette, amely szerint amit ő nacionalizmusnak hív, az egyértelműen opportunizmus. Németország támogatására minden bizonnyal számíthat, hiszen a német külügyminiszterrel korábban egyeztettek az ütőképes európai biztonsági erők létrehozásáról, sőt közös vadászbombázók fejlesztésén is gondolkodnak.

Nincs olyan olasz lap, mintegy harmincat számoltam össze nagy hirtelen, amelyik ne foglalkoznék Matteo Salvini belügyminiszter és Orbán Viktor mai találkozójával. A La Repubblica beszámolt a Milánóban ma délutánra tervezett tüntetésről, amelyen tiltakoznak Orbán és Salvini Európát megosztó politikája ellen. Még menekültekből álló futballcsapat is összeáll a tüntetés erejéig. Nincs szüksége Európának falakra, de arra sem, hogy erőddé alakítsák át – hirdetik a tüntetők.

A World Bulletin írásából pedig megtudjuk, hogy Luigi Di Maio kormányfő-helyettes a La Stampának azt nyilatkozta: ha Orbán Viktor nem fogad be menekülteket, akkor ne részesüljön uniós támogatásban.  Ugyanakkor az olasz vezetés is megosztott a kérdésben, mert az 5 Csillag Mozgalom úgy véli, Olaszországnak nem kell beadni a közös uniós kasszába, ha Brüsszel nem oldja meg a menekültkérdést. A lap egyébként szélsőjobb politikusként bélyegezte meg a magyar kormányfőt.  

Orbánnak sikerült az olasz kormányt  is megosztania azzal, hogy találkozik Salvini belügyminiszterrel  Milánóban – írja a Neues Deutschland. A német lapok sem mellőzték a témát, nevezetesen azt, hogy Salvinival ellentétben az Öt Csillag Mozgalom vezetője Orbánt is felelőssé teszi az Olaszországban tarthatatlanná vált bevándorlási helyzetért, amelyre egyelőre sem Róma, sem Brüsszel nem tud egységes megoldást találni.

A Szervezett Bűnözést és Korrupciót Jelentő Média Projekt, az OCCRP  – ami nemzetközi összefogással készül a helyi beszámolók alapján – ezúttal az Elios-ügyet mutatja be: az Európai Unió 30 pályázatán 40 millió eurót nyert Orbán Viktor veje, Tiborcz István. A váci pályázatot külön részletezi a cikk, amelynek alapján az OLAF megállapította, álversenyeztetés folyt, miközben a tisztességtelenül jutott profithoz az Elios. A magyar belügyminiszter az ügyek kivizsgálását ígérte ugyan, de az eredményéről egyelőre semmi sem tudható. Az OLAP azt is javasolta az eniónak, hogy követelje vissza a 40 millió eurót, amihez az uniós adófizetők pénzéből jutott az Orbán-família.

Sajtószabadság szabad sajtó nélkül címmel a magyar média átrendezéséről ír a Deutschlandfunk Kultur. De nemcsak ír, hanem figyelmünkbe ajánlja azt a vitaműsort is, amelyben az Orbán által forradalmasított médiát mutatják be a szereplők. A múlt nyolc év alatt olyan változások történtek, amelyek a magyar médiát a nemzetközi összehasonlítások a mezőny végére utasították, hisz’ a kormány nemcsak felvásárolta a média javarészét, de még manipulálja is a hirdetések által.

Az amerikai The Seattle Times arról számol be, hogy a magyar ellenzék követeli a Microsoft és a magyar kormány megvesztegetési botrányának a kivizsgálását, de nemcsak Amerikában, hanem a magyar hatóságoktól is. Sőt javasolja, hogy a 2014-i esethez hasonlóan, amikor hat magyarnak tiltották meg a beutazást az Amerikai Egyesült Államokba, köztük az adóhatóság elnökének is, most is ezt a gyakorlatot kövesse Washington.