Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 1. Az év 122. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739404. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Példára serkentő a bécsi zsibi

Példára serkentő a bécsi zsibi
EuroCommPR*Bécs

A napokban ünnepelte alapításának harmadik évforudlóját a bécsi köztisztasági vállalat használtcikk-kereskedése, a 48er-Tandler. A különleges régiségkereskedésnek már 400 ezer látogatója volt, a bevételéből hajléktalanszállót, menekülteket segítő szervezetet, állatmenhelyet támogatnak.

Bécs legnagyobb forgalmú használtcikk-kereskedése lett a köztisztasági vállalat három évvel ezelőtt megnyitott boltja, az 48er-Tandler, ahol a hulladéktelepeken leadott étkészleteknek, műszaki cikkeknek, ruháknak, játékoknak és a bécsi tömegközlekedési eszközökön felejtett és a talált tárgyak osztályáról soha el nem vitt dolgoknak keresnek új gazdát.

A különleges régiségkereskedést már a bécsiek fele ismeri, az egyedi és régies (vintázs) darabok kedvelői között pedig jól bevált lelőhelynek számít.

A 48er-Tandlerbe naponta érkezik új áru, a kínálata pedig éppen olyan változatos, mint egy zsibvásáré. A polcokra rakott árut természetesen előzetesen átválogatják, és csak ép, működő darabokat kínálnak megizethető áron.

Az utánpótlást maguk a bécsiek szolgáltatják: havonta mintegy 100 tonnányi bútor, játék, edény, műszaki cikk, cd-korong, ruházati cikk, hangszer és egyéb kincs landol az osztrák főváros szeméttelepein külön a használtcikkek számára fenntartott gyűjtőládákban. A holmik egy részét tárgyi adományként karitatív szervezeteknek adják, másokat továbbhasznosítanak, nagy részük pedig a 48er-Tandler polcain vár új gazdára. A használtcikk-kereskedés nem pusztán egyúttal szellemi műhely is, ahol arra tanítják a gyerekeket, hogy bánjanak felelősen a környezetükkel. A bolt tőszomszédságában ugyanis májusban egy olyan területet is kialakítottak, ahol a legfiatalabbak tanulhatják meg játékos formában a szelektív hulladékgyűjtés és a hulladék mennyisége csökkentésének fortélyait.