Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 4. Az év 125. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739407. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Közös híd épül az Ipolyon

Közös híd épül az Ipolyon
(Munkatársunktól)

A szlovákiai Ipolyvarbó és a magyarországi Őrhalom között új, közös híd épül. A pozsonyi kormány szerdán jóváhagyta a Szlovákia és Magyarország közötti legújabb közúti híd építésére vonatkozó megállapodás tervezetét, amely lehetővé teszi majd az átkelést a személygépkocsik, a 3,5 tonnánál könnyebb tehergépkocsik, a gyalogosok és a kerékpárosok számára.

Mint a szlovák közlekedési tárca az Infovilágot – magyar nyelvű sajtóközleményben – tájékoztatta, az építkezés finanszírozását az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország 2014–20 Együttműködési Program forrásaiból, továbbá a Szlovák Köztársaság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumának pénzeszközeiből, illetve Besztercebánya megye költségvetéséből tervezik megvalósítani.

„Az újabb Ipoly-híd biztosítani fogja a térségben a jobb közlekedést. Közelebb hozza egymáshoz a két régiót, a lakosok napi szinten használhatják munkahelyük megközelítésére vagy kikapcsolódás céljából. Hozzáadott értéke a határ menti térségek idegenforgalmának fejlődése szempontjából is jelentős“ – mondta Érsek Árpád, Szlovákia közlekedési és építésügyi minisztere.

Az Ipoly régi hídja.

A közlekedési tárca a közlekedési infrastruktúrára vonatkozó kormányközi megállapodások gesztoraként dolgozta ki a közös határhíd kivitelezésére vonatkozó javaslatot. A szlovák oldalon Ipolyvarbó község hatásköre a híd beruházói szintű előkészítése és felépítése, ehhez Besztercebánya megye nyújt támogatást.

Jelenleg mindössze egy fahíd köti össze Ipolyvarbó és (a Balassagyarmat és Szécsény közötti) Őrhalom összeköttetését, ezen csak gyalogosok és kerékpárosok kelhetnek át. Az új közúti híd nemcsak őket szolgálja, hanem a 3,5 tonnánál könnyebb tehergépkocsik és a nemzetközi személygépkocsi-forgalom előtt is nyitva áll majd.

Címképünkön a tervezetthez hasonló Ipoly-híd – Pösténypuszta és Pető között –, ezt 2012. február 24-én adták át • Fotó: TASR