Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. április 23. Az év 114. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739396. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Viharkár-rendezés: villámgyorsan videóval

Viharkár-rendezés: villámgyorsan videóval Viharkár-rendezés: villámgyorsan videóval Viharkár-rendezés: villámgyorsan videóval
Varga Péter

Egyre több a viharos nap és persze a viharkárok gyakorisága is hazánkban. Az egyik biztosítótársaság  júliusi országos felmérése szerint a megkérdezettek negyede már elszenvedett viharkárt az elmúlt öt évben. A károk ötöde meghaladta a 100 ezer forintot. Ilyen esetben a biztosítók általában helyszíni szemlét írnak elő, ám egyre több ügyfél választhatja a videós kárrendezés lehetőségét, meggyorsíta a folyamatot.

A lakástulajdonosok 57 százaléka mindenekelőtt a villámcsapástól tart. Minden második a vihar által megbontott tető miatti beázást, valamivel kevesebben a jégverést tartják súlyos esetnek. Ennél jóval kevesebben félnek az ablakon, ajtón át történő beázástül (27%), valamint a farádőléstől (20 százalék).

Az múlt években különösen sok volt a villámcsapáskár:  tavaly nyáron a bejelentett 104 ezer viharkárnak csaknem a felét okozta villám, amely leggyakrabban az elektromos hálózatban idézett elő túlfeszültséget, tönkre téve háztartási készülékeket. Sajnos, még ma is kevesen védekeznek a túlfeszültség ellen; az erre szolgáló elosztót a lakosság negyede-ötöde használ csupán – mindenekelőtt az elektronikai készülékek védelmére.

Az esetek négyötödében az ingatlanban okozott viharkárok értéke nem haladja meg a 100 ezer forintot. Ilyenkor jobbára telefonos bejelentés alapján, helyszíni szemle nélkül is rendezi a kárt a biztosító.

Az ennél nagyobb károk esetében mostanáig csak helyszíni szemle alapján ítélték meg kártérítést a biztosítók, ami akár hetekkel is meghosszabbította a kárrendezést. A biztosítók ezért vezették be a videós kárrendezést, amelyet rövidesen (az idézett statisztikai adatokat szolgáltató) Union Biztosító is alkalmaz. Az eljárás legfőbb előnye, hogy az okostelefonnal vagy felvevővel továbbított videóhívás alapján a szakértő dönthet a kár mértékéről, és a károsult néhány napon belül már meg is kapja a helyreállítást gyorsító kártérítést.