Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A hármasok jegyében nyert kínai díjat a magyar diák

A hármasok jegyében nyert kínai díjat a magyar diák
(Tudósítónktól)

A Jangce-parti Csungkingban rendezték meg a 33. kínai ifjúsági tudományos és technológiai innovációs versenyt. Az egyhetes megmérettetésen hazánkat Laufer Tamás Jónás, a 27. ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny 3. helyezettje képviselhette, aki a MATEHETSZ és a nemzeti tehetségprogram támogatásával utazott ki a versenyre.

A 16 éves magyar versenyző, szeptembertől a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium 11. osztályos tanulója az „Egyensúly befolyásolásának kutatása 2.0, avagy balesetek megelőzése okostelefonnal” című pályamunkájával, ami az alkoholnak az egyensúlyra kifejtett hatását mérő, balesetmegelőző alkalmazás, a bronzérmet nyerte el a nemzetközi mezőnyben, és őt jutalmazták a CASTIC (China Adolescent Science & Technology Innovation Contest) legnépszerűbb versenyzőjének járó különdíjjal is.

A rendezvényen Laufer Tamás Jónás meghívást kapott a luxemburgi innovációs versenyre és a jövő tavaszi pekingi nemzetközi versenyre is. A mostani megmnérettets egyik zsűritagja meghívta a shanghaji Tongji Egyetemre, egy másik zsűritag pedig a Nankai Egyetemre.

A China Adolescent Science & Technology Innovation Contest, azaz kínai ifjúsági tudományos és technológiai innovációs versenyt 1985 óta minden évben megrendezik más-más kínai városban azzal a céllal, hogy segítse a diákok alkotó gondolkodást és a tudományos és műszaki ismeretek elsajátítását a diákok körében. A vetélkedőre évente több mint 500 diák kvalifikálhatja magát Kínából, Hong Kongból és Makaóról. Az idén további 41 országból nevezett 250 résztvevője volt a versenynek.