Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 3. Az év 124. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739406. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hatvanezer dollárért dicsőítették amerikai szélsőségesek Orbán rendszerét

Hatvanezer dollárért dicsőítették amerikai szélsőségesek Orbán rendszerét Hatvanezer dollárért dicsőítették amerikai szélsőségesek Orbán rendszerét Hatvanezer dollárért dicsőítették amerikai szélsőségesek Orbán rendszerét

A havonta 19 millió látogatót vonzó New York-i médiavállalkozás, a MIC kinyomozta, hogy a szélsőséges nézeteiről is ismert dandy, Milo Yiannopoulos  és Steve Bannon budapesti vizitje, ami gyakorlatilag egyórás előadás volt, 60 ezer dollárjába került – zömében – a magyar adófizetőknek. Ez az összeg egy szakmunkás négyévi bére – tájékoztatta a lapot egy magyar ellenzéki forrás.

A májusi rendezvényekre érkezett, az amerikai alt-rigth mozgalomhoz tartozó politikusok szereplésére egyenként 20–20 ezer dollárt alkudtak ki, ezenkívül Yiannopoulos és egy társa útiköltsége 12 ezret emésztett fel. Bannon pedig négy napon át ötcsillagos szállodában múlatta idejét, s ezt mind az Orbánnal jó viszonyt ápoló Schmidt Mária, illetve alapítványa szervezte meg.  Az amerikai fiatalok körében népszerű MIC a Kempinski hoteltől kérte ki Bannon számláit, ami szintén további 12 ezer dollár kiadásról szólt. Az Átlátszó értesülését alapul véve az amerikai oknyomozó hírportálnak nem sikerült választ kapnia az adóhatóságnak küldött kérdéseire, a kormányszóvivő pedig azt nyilatkozta, hogy a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány felelt a rendezvényért. Az sem derült ki számukra, hogy az alapítványt magánszemélyek támogatásával is működtetik-e.

A cikk beszámol a két politikus és újságíró budapesti szerepléséről: a duó egyrészt Orbán választási sikerét üdvözölte, másrészt a Visegrádi 4-eket igyekezett erősíteni. Steve Bannon Brüsszelben hozta létre a neonácikkal társítható és a fehérek felsőbbrendűségét hirdető Movement/Mozgalom alapítványát az alt-right európai fiókjaként a jövőre esedékes uniós választásokhoz időzítve, de amerikai szárnya mostanság gyengélkedik. A MIC idézi a Trump által nemrég Budapestre akkreditált David B. Cornstein nagykövetnek a New York Times-ban megjelent nyilatkozatát, kiemelve, hogy Trump kedveli az erős vezető egyéniségeket és Orbánt is ilyennek tartja.  Így a két ország kapcsolatai a jövőben új irányt vehetnek. Orbánt ez az írás is olyannak festi le, mint aki migrációellenes politikájával és szélsőséges, unióellenes nézeteivel az európai politika élvonalába küzdötte fel magát. A MIC-nek sem Yiannopoulos, sem Bannon nem volt hajlandó nyilatkozni, a magyar kormány pedig nem erősítette meg az utóbbival közös politizálásra vonatkozó értesülést.

Aktív konzuli szolgálatra lehet számítani Líbiában – erről tájékoztatta a Tripoliban akkreditált nagykövet, Marton Béla a líbiai elnöki tanács alelnökét, Ahmed Maiteeget – adott hírt a találkozón elhangzottakról a The Libya Observer. Az alelnök külön kiemelte, hogy az egykori egyezményeket fel kell frissíteni, és a jövőben az eddiginél szorosabb és intenzívebb kapcsolattartásra törekednek az egészség, oktatás, az agrárium és a kommunikáció területén. Szijjártó Péter még tavaly azt nyilatkozta, hogy a líbiai nagykövetség januári, újbóli megnyitásának  legfőbb oka: segítse Tripoliban a magyar konzulátus a líbiai kormány munkáját oly módon, hogy csökkentse a térségből induló migrációt.

Vietnami fiatalok európai táborát nyitották meg Budapesten – olvasható a Vietnam plusban megjelent hivatalos közleményben. A Duna Tábornak keresztelt rendezvényen 19 európai országból érkeztek vietnamiak, 150-en. A Vietnami Egyetemisták Magyarországi Szövetségének elnöke szerint a tábor jó lehetőség az európai kapcsolatok szorosabbra fűzésére, a vietnami társszervezet titkára szerint ez a tábor számukra külpolitikai küldetés.

Kétszáz pakisztáni diák kezdi meg az idén felsőfokú tanulmányait Magyarországon a két ország közti egyezmények értelmében – írja az amerikai Nation. A csereprogramot bonyolító alapítvány pakisztáni vezetője dicsérte hazánk tudományos és kulturális haladását, amit hazájukban is követendő példaként állított a tanulók elé. A program magyar felelőse pedig elmondta, évi 3 millió dollárt invesztál a kormány a pakisztáni diákok oktatásába.