Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Varsó magatartása nem összeegyeztethető az uniós joggal

Varsó magatartása nem összeegyeztethető az uniós joggal
Infovilág

Az Európai Bizottság ma úgy döntött, hogy indokolással ellátott véleményt küld Lengyelországnak a legfelső bíróságról szóló lengyel törvénnyel kapcsolatban. A Bizottság alaposan elemezte a lengyel hatóságoknak a legfelső bíróságról szóló törvényre vonatkozó, 2018. július 2-én küldött felszólító levelére adott válaszát. A lengyel hatóságok válasza nem oszlatja el a Bizottság jogi aggályait.


A Bizottság fenntartja azt a véleményét, amely szerint a legfelső bíróságról szóló lengyel törvény nem összeegyeztethető az uniós joggal, mivel aláássa a bírói kar függetlenségének, ezen belül a bírák elmozdíthatatlanságának elvét, és ezért Lengyelország nem tesz eleget az Európai Unióról szóló szerződés 19. cikkének (1) bekezdés szerinti, az Európai Unió Alapjogi Chartája 47. cikkével összefüggésben értelmezett kötelezettségeinek.
 
A Bizottság ezért áttért a kötelezettségszegési eljárás következő szakaszára. A lengyel hatóságoknak mostantól egy hónap áll rendelkezésre arra, hogy meghozzák az ezen indokolással ellátott véleménynek való megfeleléshez szükséges intézkedéseket. Ha a lengyel hatóságok nem hoznak megfelelő intézkedéseket, a Bizottság úgy határozhat, hogy az Európai Unió Bírósága elé terjeszti az ügyet.