Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 9. Az év 130. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739412. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Törölhetők-e tökéletesen a használt mobiltelefonok adatai?

Törölhetők-e tökéletesen a használt mobiltelefonok adatai?
(Tudósítónktól)

Újabb és újabb csúcsokat döntenek az új mobiltelefonok árai, így nem meglepő, ha sokan inkább használtat vásárolnának. De mennyire biztonságosak az újrahasznosított okostelefonok?

Az IDC (International Data Corporation) becslése szerint a használt mobiltelefonok piaca 2020-ra 222,6 millió készülékre bővül és 20 milliárd dollárra rúg. Amikor a telefonokat újrahasznosítják, az adatok megmaradnak rajta, legyen az közösségi oldalakhoz használt jelszó, levelezés, személyes fotók. És ez nem is olyan ritkán fordul elő, mint gondolnánk: egy készüléktesztelő újságíró állítja, hogy az esetek 90 százalékában az előző tesztelő adataival együtt érkezett hozzá a készülék. Az újrahasznosított eszközök zömét vállalatok bocsátják áruba, miáltal az új tulajdonos érzékeny ügyféladatokhoz is hozzájuthat – ha nem megfelelő az adattörlés.

A cégek esetében az is gyakori, hogy az új alkalmazott a régebbi, a vállalattól már eltávozott kolléga készülékét kapja használatra. Ez az átadás viszont biztonsági kockázattal jár, ha megfelelően törlik róla az adatokat. A marketingosztályon használt mobiltelefon a beszerzési osztályon dolgozóé lehet, így hozzáférhet az ügyféladatokhoz. Erre az új embernek semmi szüksége, de könnyen „átjátszhatja” a konkurenciának az adatokat. Semmi értelme a vállalatoknak ezt az adatszivárgási kockázatot vállalniuk.

Mindig kisebb a kockázat akkor, amikor az okostelefont vállalaton belül hasznosítják újra, mint ha a nagyközönségnek értékesítenénk a készüléket. A vállalaton kívülre árucikként jutott mobiltelefon forrása lehet az adatszivárgásnak, amit az EU-s adatvédelmi törvények különösen nagy kockázatnak minősítenek.

Fontos, hogy a használt készülékek viszonteladói komolyan vegyék az adattörlést. Minden használtkészülék-viszontértékesítő szolgáltatásának a középpontjában áll a biztonságos, az előírásoknak megfelelő adattörlési szolgáltatás.

A biztonságos adattörlés sok esetben nem egyenlő a gyári állapot visszaállításával. A Blancco Mobile Device Eraser megoldása az Android, iOS, Windows Phone és BlackBerry operációs rendszereket futtató okostelefonoknál és tableteknél egyaránt biztonsággal használható szoftveres megoldás, tanúsítottan tökéletes adattörlést szavatol.