Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 6. Az év 127. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739409. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Tisza-parti tisztogatás – bokáig PET-ben

Tisza-parti tisztogatás – bokáig PET-ben
Greenpeace-közlemény

Ma este ér célba az az augusztus 4-én kezdődött PET-kupa: hatodszor az idén tisztították meg civilek a Tisza felső szakaszát a hulladékoktól. Ez alkalommal a Greenpeace Magyarország önkénteseiből álló csapat is csatlakozott a kezdeményezéshez. Az önkéntesek emellett át is válogatták a hulladék egy részét, hogy kiderüljön: mely cégek járulnak hozzá termékeik révén leginkább a Tisza felső szakaszának műanyagszemét-szennyezéséhez.

A Greenpeace Magyarország a nyáron petíciót kezdeményezett, kérvén a magyar kormányt, hogy tiltsa be az eldobható műanyag zacskókat. A petícióhoz mostanáig majdnem százezren csatlakoztak. [1]

Az akcióban az idén már csaknem 400-an vettek részt, és mintegy 10 ezer kiló műanyag hulladéktól tisztították meg a folyót.

A Greenpeace önkéntesei és munkatársai az akció végén, a versenytől függetlenül „márkavizsgálatot” is végeztek a szombaton összegyűjtött műanyag hulladékokból. A vizsgálat célja, hogy rávilágítsanak, mely cégek járulnak hozzá termékeik révén leginkább a Tisza felső szakaszának műanyagszemét-szennyezéséhez és milyen hulladéktípusok dominálnak.

A „márkavizsgálathoz” az aktivák 80 zsák hulladékot válogattak át, melynek nagy része PET palack volt. A 2878 palack körülbelül négyötödéről a címke, a felirat már lekopott, miáltal nem azonosítható a gyártó. Az azonosított 423 palack negyede a Coca-Cola terméke volt. Az öt nagyobb szennyező között ott szerepelt még a Borszéki ásványvíz, a Viskovo ukrán ásványvíz, a PepsiCo és az ukrajnai Luzhanska ásványvíz. Az azonosítatlan márkák között nagyon sok ukrán és román sörös flakon, valamint üdítős és ásványvizes palack volt.  

Ezekben a hetekben a Greenpeace hasonló márkavizsgálatokat végez a világ számos szennyezett helyszínén, a nemzetközi eredményeket október elején mutatja be.

„A műanyag-szennyezés az egyik legsúlyosabb, világméretű környezetvédelmi probléma. A műanyag szemét és bomlástermékei, a mikroműanyag-részecskék a sarkvidékektől a hazai folyókon át az óceánokig a világ minden tájára eljutottak. Az eldobható műanyag termékek gyártói nem háríthatják el többé a felelősséget magukról, és nem hivatkozhatnak az újrahasznosításra, hiszen tudható, olyan mennyiségű műanyag hulladék keletkezik, amit sosem fogunk tudni teljesen újra hasznosítani. Az egyszer használatos műanyagokra épülő termelési modellt alapjaiban kell megváltoztatni” – jelentette ki Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője.

Percenként egy teherautónyi műanyag szemét jut a világ tengereibe és óceánjaiba, ahol a tengeri élőlények egy részüket lenyelik. A hulladék eltömíti a gyomrukat, vagy a fulladásukat okozza. Az elpusztult élőlények lebomló teteméből ezek a műanyag termékek kiszabadulnak, és további élőlények pusztulását okozzák, évszázadokon át. Az egyszer használatos műanyag zacskók teljes lebomlási ideje ugyanis akár 400 év is lehet. A nagy mennyiségben az emberi szervezetbe jutó mikroműanyag-részecskék hatását pedig jelenleg az Egészségügyi Világszervezet is vizsgálja.