Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hétvégi hírdesszert – öltözz ki!

Hétvégi hírdesszert – öltözz ki!
Iván Katalin

A nyár az öltözködés évada, most pedig nyár van, ez vitathatatlan. Iván Katalin, a Kuriózumok könyve szerzője ezúttal ruházattal kapcsolatos néhány érdekességet szedett össze legújabb kötete nyomán. 

Egy platformon vannak. Divat a jó magas talpú és sarkú platformcipő. Nem új dologról van szó: már az ókori Görögországban hordták a színészek, hogy jobban lássa őket a közönség, később pedig a városi utcák mocskától óvták viselőjük lábát. Csakhogy az angol eredetű platform szót elsősorban pártprogram jelentéssel ismerjük. A két dolognak látszólag nem sok köze van egymáshoz. A valóság azonban más. A szó jelentése emelvény. Ez a cipő esetében a talp magasítását jelenti, politikai értelemben pedig arra a magaslatra utal, amelyről egykor (és ma is) a pártok képviselői hirdették az álláspontjukat. (Kép: Zebrita – Fashion and More)

Gucci-ruha Máriának. A toulouse-i Notre-Dame de la Daurade templom nevezetessége a két méter magas fekete színű Szűz Mária-szobor, amely még az V. századból származik. E kegytárgy hagyományosan textilholmikat visel, amelyeket évszázadokon át a helybeli hívők adományoztak. Azonban egyszer a bazilika karbantartási bizottsága tagjainak újszerű ötletük támadt: felkérték a világ leghíresebb divatcégeit, például Christian Lacroix-t és a Guccit, hogy tervezzenek a műtárgy számára megfelelő öltözékeket. Mivel Mária a karján tartja a kisdedet, a megbízásban csecsemőruha is szerepelt. (Kép: Wikimedia)

Barney, a piperkőc. Manapság néhány fontos ünnepi alkalom kivételével a legtöbben laza gúnyát öltenek. Van azonban kivétel: az Öltözz ki!-nap. Ilyenkor az „ünnepet” megtartó férfiaknak, bármi is az úti céljuk, illik öltönyben elmenniük otthonról. A kitalálók az „Így jártam anyátokkal" című tévésorozatból merítettek ihletet. Pontosabban az ott megjelenő Barney nevű figurából, aki akkora híve az eleganciának, hogy még nyugovóra térve is selyemzakót és pantallót húz. A flancos nap megtartása nem meglepő módon az Egyesült Államokból terjedt el, és október 13-ára tűzték ki. (fotó: Esquire)