Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 6. Az év 127. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739409. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Orbán felkelésre és harcra buzdított szélsőjobb flamand fiatalokat

Orbán felkelésre és harcra buzdított szélsőjobb flamand fiatalokat Orbán felkelésre és harcra buzdított szélsőjobb flamand fiatalokat

A Der Standard című bécsi lap Rubina Möhringnek, a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi nem kormányzati szervezet (NGO) osztrák tagozata vezetőjének az írását közli arról, hogy a Fidesz ezt az NGO-t a Soros György által finanszírozott bevándorláspárti hálózat részének bélyegezte, és azzal vádolta, hogy megpróbál beavatkozni Magyarország médiapolitikájába.

Előzőleg az információszabadságért tevékenykedő nemzetközi szervezet bírálta a Hír TV kormánypárti kézbe történt átjátszását. A Riporterek Határok Nélkül osztrák tagozata nem részesül Soros-támogatásban – szögezi le Rubina Möhring, és hangsúlyozza: ez a rágalom egyfelől az antiszemitizmus további terjesztését, másfelől az emberi jogi szervezetek megkérdőjelezését szolgálja. Emlékeztet arra, hogy a Riporterek Határok Nélkül már régóta csípi az illiberális magyar kormányzat szemét. Amikor 2011-ben sajtószabadságdíjat adományozott két magyar szerzőnek, a bécsi magyar nagykövet nyilvánosan bírálta a zsüri döntését.  

A Der Standard egy másik magyar vonatkozású írást is közöl, nevezetesen ismerteti a Le Soir című belga lap csütörtöki számában megjelent beszámolót arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn a Pajzs és Barátok elnevezésű, szélsőjobboldali flamand fiatalokból álló szerveződés képviselőivel is beszélgetést folytatott, és arra buzdította őket, „keljenek fel, és harcoljanak”. Az osztrák lap neonáci csoportosulásnak minősíti a Pajzs és Barátokat.

Az EurActiv című brüsszeli uniós hírportál beszámol arról, hogy miközben a különböző, euroszkeptikusnak nevezett populista csoportosulások az Európai Unió puszta létét megkérdőjelező népszavazássá próbálják megtenni a jövő májusi európai parlamenti választásokat, megkezdődött az ellenszerveződés is. A civil társadalom EU-párti platformjai szólítják fel a polgárokat és a progresszív erőket a cselekvésre, a vitára, arra, hogy adjanak választ a populistáknak, védjék meg az uniót. 

Az EurActiv áttekintése szerint a szélsőjobboldali unióellenes erők már bejutottak a kormányba Olaszországban, Lengyelországban, Magyarországon és Ausztriában. Matteo Salvini olasz belügyminiszter „a ligák ligáját”, a szélsőjobboldali pártok ernyőszervezetét akarja létrehozni. Ugyanerre törekszik - alapítvány tető alá hozása révén – Steve Bannon, Donald Trump amerikai elnök korábbi tanácsadója.

Erre válaszul a CIVICO Europa és az „Európa Pulzusa” szerveződés azzal a kezdeményezéssel élt, hogy teremtsék meg Európa Szövetség név alatt az a koalíciót, amelyen belül a civil mozgalmak, véleményvezérek, politikusok és polgárok vitákban újratervezhetik a kontinens jövőjét.

A következő hónapokban polgári gyűléseket kívánnak szervezni, és az eseménysor jövő januárban az Európai Megújulási Kongresszusba torkollanék, és azon felkészülnének a májusi európai választásokra.

„Az önző nemzeti koalíciók háborúhoz vezetnek. Egyesíteni akarjuk Európa polgárait, nem fogjuk (újra) feláldozni jövőnket a nacionalizmus oltárán” – hangoztatják az Európa Szövetség kezdeményezői, akikről az EurActiv azt írja, hogy ösztönzést merítenek Emmanuel Macron francia köztársasági elnök Lendületben elnevezésű mozgalmából.

A cikk szerzője ugyanakkor hozzáteszi: Macronnak is megvannak a saját elképzelései a jövő májusi európai választásokra való felkészülést illetően. A francia elnök elsősorban Albert Riverával, a Ciudadanos nevű spanyol politikai párt emelkedő népszerűségű vezetőjével, Matteo Renzi volt olasz miniszterelnökkel, valamint Christian Lindnerrel, a német szabad demokraták főnökével együttműködésben dolgozik Európa-projektjén – írja az EurActiv, és ez az értesülés annyiban meglepőnek mondható, hogy Lindnert és pártját eddig inkább az euroszkeptikus jobboldallal legalábbis kacérkodó, ha nem is egyértelműen oda tartozó politikai tényezőként tartották számon.

A brüsszeli uniós hírportál felveti azt a kérdést is, ezek az új Európa-párti szerveződésre való törekvések nem sodorják-e veszélybe az Európai Parlamenten belül jelenleg létező liberális pártcsoport helyzetét. Ez a tömörülés Guy Verhofstadt flamand politikusnak, Belgium volt miniszterelnökének a vezetésével az egyik legszilárdabban uniópárti frakció a mostani összetételű Európai Parlamentben.