Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hetvenegy nap alatt motorkerékpárral a Föld körül

Hetvenegy nap alatt motorkerékpárral a Föld körül
(Tudósítónktól)

Pribil Sándor Zoltán és Major János a kitűzött 100 helyett 71 nap alatt, kerülte meg a Földet. Magyarország, Ukrajna, Oroszország, Kazahsztán, Mongólia, USA, Hollandia, Belgium, Németország, Ausztria útvonalon, két keréken 22 126 kilométeren megtéve. A két magyar motoros ma délután 2 órakor érkezik vissza indulásának helyszínére, a dunaújvárosi Jószolgálati Otthon Ápoló és Átmeneti Otthona elé (Bercsényi utca 5/a.).

„Elértük célunkat, megkerültük motorral a Földet. Az út hihetetlenül változatos, gyönyörű, olykor vadregényes tájakon és nyüzsgő világvárosokon át vezetett. A kazah és mongol sivatag, a végtelen orosz út a mongol határtól Vlagyivosztokig, a Mojave-sivatag, a Grand Canyon, a legendás 66-os út. Hidegben, sivatagi tikkasztó hőségben, esőben, szélben, viharban. Életünk meghatározó mérföldkövei.

A kisebb-nagyobb települések, városok: Kijev, Cseljabinszk, Ufa, Konstanay, Aktach, Ölgij, Omszk, Novoszibirszk, Belogorsk, Vlagyivosztok. Az amerikai metropoliszok: San Francisco, Los Angeles, Las Vegas, Chichago, New York, majd újra Európa, Amszterdam, Nürnberg. Felsorolni is nehéz volna mindet. Számtalan hely, a maga nemében mind páratlan, egyedi, csodálatos. Az emberek, akikkel találkoztunk, akiket megismertünk. A mongol pásztor, a benzinkutas, az egyszerű emberek (mint mi), az orosz, német, svájci, mexikói, amerikai motorosok, határőrök, hivatalnokok. Mind-mind más nép szülöttei, de egy valami közös volt bennük: a hihetetlen segítőkészség és jóindulat. A világ csodálatos: 22 126 km, 71 nap, egy élmény!

Elértük célunkat, sikerült. A saját motorunkkal 71 nap alatt megkerültük a Földet: 1927 óta először újra ott ragyog a legfényesebb csillag a magyar túramotorozás egén. Nem egyedül értük el, hiszen az a sok követő, támogató (motoros és nem motoros), aki a közösségi oldalon végig velünk volt, rengeteg erőt adott, az összetartozás, a közösség erejét. Átéltük újra és újra, milyen mély erő lakozik ebben a kis országban, az emberekben. A biztató szavak, a posztok több ezres, tízezres nézettsége fantasztikus érzés volt. Erre nincsenek szavak… illetve csak egy: Köszönjük!

Nemes célunk volt az úttal: az általunk nagyra becsült szervezetek, a dunaújvárosi Jószolgálati Otthon Közalapítvány és a budapesti Westie Rescue Hungary nemzetközi népszerűsítése. A sérült, fogyatékkal élő gyermekek, felnőttek támogatása és a védtelen állatok védelme. Őket is képviseltük bárhol jártunk – tette közzé a többi között a két motoros, Pribil Sándor Zoltán és Major János.