Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 15. Az év 136. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739418. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Virtuóz játssza Bartók I. zongoraversenyét a Filharmonikusok évadnyitó koncertjén

Virtuóz játssza Bartók I. zongoraversenyét a Filharmonikusok évadnyitó koncertjén
Tóth Tibor

A művet egykoron maga a szerző, Bartók Béla mutatta be, most pedig egy 23 éves zseni, a Junior Prima díjas Ránki Fülöp adja elő. Az I. zongoraverseny szeptember 25-én este fél nyolctól hallgatható majd a  MÜPA hangversenytermében. (Kép:  Várhelyi Klára.)

A Nemzeti Filharmonikusok nyitókoncertje mindig csemege a 20. századi magyar zene rajongóinak. A vad temperamentumú Bartók-darab mellett Dohnányi II. szimfóniája és Ligeti György Román concertója is felcsendül majd. Ezzel a koncerttel kezdi új évadát a Nemzeti Filharmonikusok. Még több koncerttel, és a műfaji határok még tágabb értelmezése mellett állították össze a repertoárt. (Kép: MNF Hrotkó Bálint.)

„Minden eddiginél színesebb kínálatot, kilenc bérletet állítottunk össze a Nemzeti Filharmonikusok idei évadára. Vannak hagyományos, jól bejáratott bérletek, és olyanok is, amelyek nekünk is kísérletezésnek, új terepnek számítanak” – mondta el az új évad kapcsán Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok megbízott főigazgatója. – „Zenei igazgatónk, Hamar Zsolt szándéka szerint a komolyzenén belül mindenhol és minden műfajban jelen kell lennünk. Éppen ezért érdekes és új kezdeményezés a budai Várkert Bazárban kezdődő Gin-Tonic sorozatunk, ahol a kortárs zene és a jazz fog párhuzamosan megjelenni. Újdonság továbbá, hogy a Nemzeti Énekkarnak is lett egy saját bérlete, a nagyszerű kóruskarnagy, zeneszerző  Pászti Miklós emlékét őrző bérlet. Az ő koncertjeiket helyszínként az Olasz Kulturális Intézet fogadta be. Haydn-bérletünk a Tükörtermi esték elnevezést kapta, és hiteles helyszínen, a budapesti, Pollák Mihály téri Festetics-palotába várjuk a koncertek hallgatóságát. A Művészetek Palotája két hagyományos, bérletes sorozatnak ad majd otthont, ennek első koncertje lesz a szeptember 25-i hangverseny.”

Az évadnyitó koncerten szereplő Bartók-mű megszólaltatásra csak azok képesek, akik nemcsak manuálisan, de vad temperamentummal tudják legyőzni a Bartók szerint is nagyon nehéz szólamot. Ilyen kvalitású művész Ránki Fülöp, aki már öt éve játssza Bartók I. zongoraversenyét.

A mű ősbemutatóját 1927. július 1-jén tartották. A szólót akkor is és a budapesti bemutatón is Bartók játszotta. A kompozícióban a zenekar és a zongora teljesen egyenrangú: szinte szünet nélkül, kéz a kézben vállalja a játékot, és osztozik a motívumokon, átveszi egymás kezdeményezéseit.

A mindössze 23 éves Ránki Fülöp méltó utódja lehet a mű előadásában Bartóknak. Már három-négyévesen nagy érdeklődést mutatott a zongorázás iránt, és magától kezdett hallás után játszani. Tíz- és 12 éves korában egy-egy országos zeneiskolai zongoraversenyen korcsoportjában a legmagasabb pontszámmal kapott kiemelt nívó-, illetve I. díjat. Az idén diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, zongoratanárai Jandó Jenő és Lantos István voltak. A többszörösen kitűntetett zongorista az ország legfontosabb koncerttermeiben adott már koncerteket.

A felejthetetlen művész és pedagógus, Kocsis Zoltán nyilatkozta: „Fülöp a zeneirodalom legnehezebb, legigényesebb, technikailag a legnagyobb követelményeket támasztó darabjait játssza… Talán Fülöpöt a legkönnyebb kísérni az összes eddigi szólistáim között”.

A szeptember 25-i koncerten a Bartók-művön kívül hallható majd Ligeti Concert Românesc és Dohnányi II. szimfónia.