Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. április 28. Az év 119. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739401. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Német díjat kapott a magyar oknyomozó portál

Német díjat kapott a magyar oknyomozó portál
(Munkatársunktól)

A Direkt36-nak ítélte oda egyik rangos díját – a Hermann Kesten-Förderpreist – a PEN német tagszervezete. A világ egyik legtekintélyesebb irodalmi és közéleti szövetségének fiókszervezete a döntést azzal indokolta, hogy a magyar internet-portál „elkötelezett a szólásszabadság iránt, és munkatársai nem félnek feltárni a magyar oligarchia pénzügyeit”.

Amikor a kormányhoz közelálló befektetők fölvásárolták az Origót, hogy propagandaszócsővé változtassák, a weboldal volt munkatársa, Pethő András néhány barátjával megalapította a Direkt36-ot. Az „oknyomozó újságíró-központ célja – olvasható a portálon –, hogy ellenőrizze a közhatalom gyakorlóit és leleplezze a mindnyájunkat megkárosító visszaéléseket…. Olyan történeteket mesélünk el, amelyek megismeréséhez szisztematikus kutató munka szükséges, amire a magyarországi szerkesztőségeknek egyre kevesebb lehetőségük van a növekvő üzleti és politikai nyomás miatt.”

Pethő mellett a szerkesztőség munkatársa – másokkal együtt – Sáling Gergő és az a Weyer Balázs, aki az Origo egyik alapítója és leghosszabb ideig szolgáló főszerkesztője volt. Ő vezette azt a csapatot, amely Magyarország legnagyobb hírportáljává tette az Origót. Most a Direkt36 csapatát erősíti, és elkötelezett kollégák figyelemreméltó újságírói teljesítményt nyújtottak, amiért a német PEN nekik adta az idei Hermann Kesten-Förderpreist, és az ezzel járó háromezer eurót.

Az Infovilág szerkesztőségi közössége szívből gratulál a kollégáknak, és további sok sikert kíván a Direkt36-nak.

A német Hermann Kesten-díjat az 1921-ben alapított Nemzetközi PEN-Klub útmutatásait szem előtt tartva alapították a nehéz sorsú írók és újságírók támogatására. A kitüntetés névadója, a zsidó származású mecénás, maga is az üldözöttek közé tartozott, 1933-ban emigrációba kényszerült. A róla elnevezett díjat 2000-ben alapította a hesseni tartományi kulturális minisztérium. Az eddigi díjazottak között szerepel Günter Grass, Anna Politkowskaja, Liu Xiaobo, valamint Can Dündar és Erdem Gül. Az idei díjazottak méltatásának ünnepségét november 15-én rendezik meg a darmstadti színházban. Az eseményen közreműködik a gitáros Snétberger Ferenc is.

A másik kitüntetett, a fődíj nyertese az egyik legkiválóbb nicaraguai író, Gioconda Belli. Ő azért kapja meg a Hermann Kesten-Preist (és vele együtt tízezer eurót), mert művei a német nyelvterületen nagy visszhangra találtak. Belli nemcsak irodalmi munkásságával hívta föl magára a figyelmet, hanem közéleti tevékenységével is. Évtizedek óta síkraszáll a nők jogaiért és a társadalmi igazságosságért. A Somoza-diktatúra egykori ellenfele, a sandinizmus híve most Daniel Ortega rezsimjét támadja, és a demokráciáért harcol. (Európában, sajnos, kevésbé ismert, hogy milyen brutális eszközökkel nyomja el Ortega az ellenzéket: a tiltakozások időközben több száz ember életének kioltásához vezettek. A sérültek száma meghaladja az ezret, több tucatnyian pedig nyomtalanul eltűntek.)

Belli nem fél attól, hogy nyilvánosan szót emeljen a szabad véleménynyilvánítás elfojtása ellen, ugyanakkor a párbeszéd lehetőségét is keresi a hatalommal. A német PEN szerint a nicaraguai írónő a szólásszabadság melletti bátor kiállásáért méltán érdemli meg a rangos díjat.