Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. március 28. Az év 88. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739370. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Egyre többen fulladnak a tengerbe Európa partjai előtt

Egyre többen fulladnak a tengerbe Európa partjai előtt

Az EU Földközi-tengeri útvonalat lezáró politikája és gyakorlata miatt egyre növekszik a tengerbe vesző vagy a rettenetes líbiai táborokba visszavitt emberek száma – áll az Amnesty International legfrissebb összefoglalójában.

Az összefoglaló bemutatja az uniós migrációs politika katasztrofális hatását, amelynek következtében csak az idén júniusban és júliusban 721 ember vesztette életét a tengeren. A dokumentum kitér az új olasz megközelítésre is, amely magukra hagyja a bajbajutottakat a tengeren, és bemutatja, miként szövetkeztek az EU-s tagországok, hogy minél több menekültet és migránst tartsanak a líbiai börtöntáborokban, ahol kínzás és más jogsértések várnak rájuk.

„Annak ellenére, hogy a múlt hónapokban csökkent a tengeri útvonalon Európába érkezők száma, egyre többen halnak meg. A felelősség azoké az európai kormányoké, amelyek arra törekszenek, hogy határaikon kívül tartsák az embereket, ahelyett, hogy megmentenék őket” – mondta Matteo de Bellis, az Amnesty International menekültekkel és migrációval foglalkozó kutatója. „Az európai migrációs politikának hála a líbiai parti őrség elfogja az embereket a tengeren, a felkutatást és mentést a háttérbe szorítják és veszélyeztetik a civil szervezetek hajóinak létfontosságú munkáját. A múlt hónapok megnőtt halálesetek száma nem csupán tragédia, hanem gyalázat” – tette hozzá.

Miközben egyre többen fulladnak bele a tengerbe, ezzel párhuzamosan egyre több embert tartanak fogva önkényesen a túlzsúfolt líbiai táborokban. A múlt hónapokban a számuk több mint kétszeresére nőtt: a márciusi 4400 több mint 10 ezerre nőtt; minden ötödik gyerek és nő. Csaknem kivétel nélkül olyanok, akiket a tengeren fogott el a líbiai parti őrség, majd szállított vissza a táborokba. A parti őrség a felszerelést, a kiképzést és a támogatást az EU kormányoktól kapja.

„Az európai országok összejátszanak a líbiai hatóságokkal, hogy ők zárják táborokba a menekülteket és migránsokat. Teszik ezt annak ellenére, hogy köztudott, milyen horrorisztikus jogsértéseket követnek el ellenük. Rémisztő, hogy ezeket az «együttműködéseket» még szélesebb körre akarják kiterjeszteni” – mondta Matteo de Bellis.

Az utóbbi évben az európai kormányoknak nem sikerült megállapodniuk a dublini rendszer sürgető reformjáról, amely segíthetett volna tisztázni, hogy a tengerből kimentett embereket melyik európai országba kell vinni.

Erre válaszul az olasz kormány elkezdte lezárni a kikötőket a mentőhajók előtt. Az új szabályok érvényesek a civil szervezetek hajóira, a kereskedelmi hajókra, sőt a külföldi haditengerészetek hajóira is.

A partra szállások teljesen indokolatlan késleltetése azonnali segítségre szoruló embereket – köztük sérülteket, terhes nőket, kínzások túlélőit, hajótörötteket és kísérő nélküli kiskorúakat – hagyott hányódni napokig a tengeren.

„Az olasz kormány kegyetlen politikája, hogy megakadályozza a mentőhajók kikötését, nem más, mint zsarolás. Kiszolgáltatott emberek rekednek meg a tengeren élelem, víz és ellátás nélkül, így próbál Olaszország nyomást gyakorolni a többi uniós országra, hogy vegyen át tőlük embereket” – mondta Matteo de Bellis. „Eközben az olasz és a máltai hatóságok hazugságokkal vádolják és igyekeznek lejáratni a hősies munkát végző civileket, akik életeket mentenek ki a tengerből. Nem engedik őket kikötni, sőt zár alá veszik a hajóikat.”

„Az olasz és minden európai kormány első számú céljának az emberek megmentésének kell lennie. Biztosítaniuk kell, hogy a kimentett emberek partra szállhatnak olyan országokban, ahol nem vár rájuk jogsértés és ahol menedéket kérhetnek.”

Az összefoglaló bemutat olyan eseteket is, amelyekben a nemzetközi jog szabályait sértették meg durván a hatóságok. A Proactiva nevű civil szervezet hajója például július 16–17-én egy még életben lévő nőt és két holttestet talált egy elsüllyedt hajó közelében. A gyanú szerint a líbiai parti őrség hagyta őket sorsukra. Egy másik esetben, július 30-án tengerből kimentett 101 embert vittek vissza közvetlenül Líbiába a líbiai parti őrség utasításai alapján az olasz felségjelű kereskedelmi hajó, az Asso Ventotto fedélzetén.

„E súlyos jogsértéseket azonnal és teljes körűen ki kell vizsgálni. Ezek az ügyek is pontosan mutatják, milyen halálos következményei vannak az EU migrációs politikájának” – jelentette ki Matteo de Bellis.

„Az európai országoknak ki kell lépniük a maguk teremtette ördögi körből, és helyette egy olyan rendszert kell felállítaniuk, amely lehetőséget ad az embereknek arra, hogy biztonságban eljuthassanak Európába.”