Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 3. Az év 124. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739406. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Orbán Viktor ezúttal túl messzire ment

Orbán Viktor ezúttal túl messzire ment Orbán Viktor ezúttal túl messzire ment

Ezt állapítja meg Anna Maria Corazza Bildt svéd európai parlamenti képviselő, az Európai Néppárt nemek közötti egyenjogúsággal foglalkozó bizottságának az alelnöke a Politico című amerikai lap európai kiadásában. Carl Bildt korábbi svéd konzervatív miniszterelnök feleségének az írása ma hajnalban jelent meg a Politico címoldalán. A szerző szerint eljött az ideje, hogy az Európai Néppárt, az EPP végre fellépjen, Európa konzervatívjai szembeszálljanak Magyarország illiberális kormányfőjével. 

Azt, hogy Orbán ezúttal túl messzire ment, természetesen nem a miniszterelnök nyári szabadságának ismeretlen helyszínére, de nem is a tusnádfürdői beszédre vonatkoztatja Bildt képviselő asszony, hanem arra, hogy a Helmut Kohl néhai német kancellár emlékére rendezett júniusi eseményen elmondott beszédében Orbán Viktor arról szólt, Magyarország illiberális demokráciamodellje az a hajtóerő, amely új életre kelti Európát és az Európai Néppártot.

Bildt szerint ez a távlat mélységesen zavaró, hiszen Kohl újraegyesítette Európa keleti és nyugati részét, Orbán viszont polarizálja a kontinenst, a szétszakítás szándékával. „Ebből elég volt. Sok európai polgár szeretné látni, hol áll az EPP. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy továbbra is alábecsüljük a magyarországi politikai fejleményeket. Nyilvánossá kell tennünk a belső vitánkat, és el kell döntenünk, hol állunk” – fogalmaz a svéd néppárti politikus. Emlékeztet arra, hogy a múlt években a Néppárt ismételten figyelmeztette a Fideszt, fennáll a veszélye annak, hogy túlmegy a határon.

Az EPP nem engedheti meg, hogy a jogállamiságot a politika eszközévé tegyék. A novemberben Helsinkiben megrendezendő kongresszusig tartó időben intenzívebbé kell tenni a vitát – javasolja Anna Maria Corazza Bildt, és megállapítja: Magyarország egyértelműen eltávolodik az EPP alapszabályától.

Orbán alatt a menedékkérőket bűnözőnek és ellenségnek állítják be, azokat pedig, akik segítik őket, börtönbüntetéssel fenyegetik. Az emberi jogok védelmezőinek a bebörtönzése és a menekültek jogainak a megsértése ellentétes az alapvető jogok európai chartájával – hangsúlyozza a svéd EP-képviselő. A cikkben szintén szóvá teszi az egyetemi és kulturális szabadság elleni támadásokat és az EU besározását célzó kampányt, valamint megállapítja: azzal, hogy alkotmánymódosítással megtiltották „idegenek” betelepítését, a migrációval kapcsolatban beverték a szöget bármilyen közös európai megoldás koporsójába. Bildt szerint Magyarország, azzal, hogy nem hajlandó foglalkozni a migrációval, a szélsőjobboldali, EU-ellenes pártok felemelkedését segíti elő a kontinensen.

A néppárti EP-képviselőnő szerint jogos az aggodalom, hogy Magyarországot kettős mérce alapján, nem tisztességes módon veszik célba, és ezért nem könnyű fellépni egy EPP-tag ellen, ha más európai pártcsaládok nem tesznek meg hasonló lépéseket, beleértve az európai szociáldemokratákat, romániai és szlovákiai tagpártjukkal szemben, ám mások tétlensége nem lehet mentség, a Néppártnak példát kell mutatnia. 

Orbán – írja Bildt – nyíltan hirdeti a szélsőséges nacionalizmust, mi viszont „nem engedhetjük, hogy ez a rák szétporlassza elveinket”. „Eljött az igazság pillanata, az EPP vezetőinek világossá kell tenniük, mi az álláspontjuk a Fidesszel kapcsolatban. A további bizonytalanság valószínűleg nagyon ártalmas lenne a pártnak” – hangoztatja a svéd néppárti politikus, aki szerint építő szellemű párbeszédet kell kezdeményezni Orbán pártjával, az EPP pártcsalád értékeinek tiszteletben tartása érdekében.

Szintén terjedelmes cikkben foglalkozik Orbán Viktor politikájával a The Washington Post. Ishaan Tharoor elemzése felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar miniszterelnök magatartása több vonatkozásban hasonlít az amerikai elnökére. Megerősített határkerítést épített, dicsőíti a „vérrög” nacionalizmust a demokratikus értékekkel szemben, morog a bíráló hangvételű médiára, és olyan tirádákat ereszt meg a globalista elitekkel szemben, amelyeket könnyen lehet antiszemitizmusként értelmezni, miként gyakran azok is. Orbán azonban – írja a The Washington Post elemzője – Trumpnál több konkrét sikert ért el az illiberális napirend megvalósításában. Hivatalba lépése, 2010 óta folyamatosan erodálta a hatalom fékjeit, áprilisi újraválasztása után pedig büntetendővé tette a nem regisztrált migránsok megsegítését, újabban növekvő kételyek vannak a magyar igazságszolgáltatás autonómiáját illetően, a média pedig aránytalan mértékben került Orbán táborába. Szerdán – olvasható a washingtoni lapban – Orbánhoz hű emberek bevégezték egy olyan független tévécsatorna elfoglalását, amely addig a miniszterelnök ellenfeleinek a kezében volt. A jelenség – állapítja meg az elemző – ahhoz a kegyetlenséghez hasonlatos, ahogyan Recep Tayyip Erdogan török elnök megszilárdította a hatalmát, és legyűrte a török független médiát.