Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. április 20. Az év 111. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739393. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kipróbáltuk az Alcatel 3-at: mindenekelőtt telefon

Kipróbáltuk az Alcatel 3-at: mindenekelőtt telefon
Rusznák Gábor

Mit nyújt ma a csúcsmodellek mellett egy középkategóriás okostelefon? Kipróbáltuk az Alcatel 3 5052D készüléket. Csomagolásában a készüléken, a töltőn és a közepes minőségű, inkább beszédre, mint high end zenehallgatásra készült fülhallgató mellett megtaláljuk a SIM-kártya kivételét segítő tűt is... (A kép forrása: https://eu.alcatelmobile.com/hu)

...A nano SIM-tartó kínál helyet a tárhelyünk bővítését szolgáló micro SD-kártyának is, ebből legfeljebb 128 Gbyte-ost használhatunk. A SIM- és SD-tartó fémkeret kialakítása nem túl masszív, érdemes óvatos körültekintéssel bánni vele. A telefon lelke a 4 magos processzor, belső memóriája 2 gigabyte. Akkumulátora viszont meglehetősen izmos, 3000 milliamperes.

A telefon egyszerű, ezáltal elegáns formát kapott, mindössze 8,5 milliméter vékony. Formája a 16–9-es képarány miatt nyúlánk, 14,7 cm hosszú, mégis épp belül marad azon a határon, hogy kényelmesen zsebre vágható legyen. Viszont: érdemes ügyelni, mert a sík, fényes felületek miatt a telefon könnyen kicsúszhat használója markából; ilyenkor segít a tok. Figyelmes megoldás: a készülék jobb oldalán található három (hangerő fel-le, illetve bekapcsoló) kezelőgomb közül az utóbbi finom bordázatot kapott. Ez egyrészt segít megkülönböztetni a kezelőgombokat, mikor a sötétben tapogatózunk, másrészt megakadályozza, hogy az ujjunk egyszerűen lecsússzék a gomb felületéről.  

A 16–9-es kijelző 1440×720 pixel felbontású, a képe élvezhető és kellően kontrasztos, igaz, leginkább akkor, ha szemből, egyenes szögből nézzük. A hátlapon elhelyezett, nagy teljesítményű kamera fizikailag 9, interpolálással 16 megapixel felbontásra képes, az F2,0-ás rekeszérték pedig lehetővé teszi, hogy a fotó fő témáját szépen kiemeljünk, leválasszuk a háttérről.

Az előoldali szelfi-kamera 8 megapixelt és 2,4-es rekeszértéket tud. Teljesítménye még annyiban különbözik a fő kamerától, hogy az 1080 pixeles felvételek helyett itt be kell érnünk a 720 p-vel.

A fotózásban az Alcatel3 átlagos teljesítményt nyújt (elvégre mindenekelőtt telefon, és nem fényképezőgép!): jó makrofotók készíthetők vele, a kamera közelpontja tényleg nagyon közel van. Kevés fény vagy nagyon kontrasztos kép esetén viszont már mutatkoznak a középkategória hátulütői, láttunk már olyan telefont, amelyik ügyesebben birkózott meg a fényméréssel. Fotózáshoz választhatjuk a hagyományos 4–3-as vagy a 16–9-es képarányt. Azoknak, akik nem ismerik fejből a különféle szoftveres szűrők hatásait, hasznos szolgáltatás, hogy a filterek kiválasztásakor apró élőképeken egyszerre láthatjuk, hogy az adott szűrő milyen hatást eredményez majd a fotónkon.

Az Alcatel 3-ast a kategóriájához képest szépen felszerelték biztonsági eszközökkel, a készülék feloldásához a pin-kód mellett használhatunk ujjlenyomat-olvasást, 106 mérőpontos arcfelismerést és jelszót is. Hasznos lehetőség, hogy nemcsak a telefon feloldását, de bizonyos alkalmazások használatát is védhetjük ujjlenyomat-olvasással.

A készülék menürendszere teljesen személyre szabható, az egyes funkciók könnyen és kényelmesen elérhetőek. Állíthatjuk a betűfontok és a képernyőn megjelenő ikonok méretét, a vakok és gyengénlátók dolgát pedig a Talkback szövegfelolvasó könnyíti meg.

Az Alcatel 3-at jelenleg 36 000 és 42 000 forint között hirdetik a hazai webáruházak. Összegzésként elmondható, hogy az Alcatel 3 nem a multimédia bajnoka, de kifejezetten jó ár/érték arányú készülék azoknak, akiknek az önbizalmához nincs szükség egy bizonyos márkájú telefon birtoklására. Aki pedig nem hajlandó kompromisszumot kötni a hardvert és a szolgáltatásokat illetően, annak érdemes megnéznie a széria legújabb darabját, az Alcatel 5V-t, amely ezekben a hetekben jelent meg a hazai kínálatban.