Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 3. Az év 124. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739406. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nincs következménye a tényfeltáró újságírásnak, erodálódik a demokrácia

Nincs következménye a tényfeltáró újságírásnak, erodálódik a demokrácia Nincs következménye a tényfeltáró újságírásnak, erodálódik a demokrácia Nincs következménye a tényfeltáró újságírásnak, erodálódik a demokrácia

Minden jel szerint Nyerges Zsolt tulajdonába kerül a teljes Simicska-birodalom – ennek újabb jelei a Hír tv-ben tegnap történt elbocsátások – írja az osztrák Der Standard.  A kormány átvette az uralmat a tv felett, s mennie kellett a kormánnyal szemben kritikus minden műsorvezetőnek.

A cikk bemutatja Orbán és Simicska barátságának történetét, akikből aztán a legnagyobb ellenségek lettek, s megjegyzi, hiába fenyegetőzőtt Simicska az úgynevezett atombomba erejével felérő, Orbán politikai karrierjének végét jelentő információk nyilvánosságra hozatalával, semmi sem történt, viszont még csúfos választási vereséget is szenvedett pártja, a Jobbik. A lap idézi a Népszavát is, amelyik „titkos felvételről" is értesült, amit csak akkor lehetne nyilvánosságra hozni, ha Simicskának veszélyben lenne az élete.

Megbízható emberekkel töltik fel a Hír tv stábját – összegzi a történteket a konzervatív osztrák Die Presse, szintén az APA hírügynökségi jelentést alapul véve cikkéhez. Feladta az Orbánnal szembeni harcot az egykori jó barát és most legádázabb ellenség: Simicska Lajos.

A kritikát a kormány Magyarország elárulásaként értékeli – így a német Der Tagesspiegel. Nos, ezért van válságban a magyar média, s ezért hagyják el a médiát az egykor szabadon dolgozó újságírók. No és a kormány szinte semmibe veszi a munkájukat, a szakma presztízse leáldozóban. Eltitkolja a nyilvánosságra hozható adatokat a kormány, aki pedig bírálni meri intézkedéseit, az nem marad következmények nélkül, egyrészt a nép ellensége, aki fake news-t gyárt, másrészt viszont Soros György ügynökeként bélyegzik meg. Bárki, aki Orbán és családja meggazdagodásának történetét göngyölné fel, azt ügyvédjei megfenyegetik. 

Az a néhány médium, amelyik igyekszik megőrizni egykori identitását, folytonos és egyre nagyobb (el)nyomásnak van kitéve. De a legrosszabb, ami egy újságíróval történhet, hogy elértéktelenedik a szakmája. Hiába ír ugyanis a média a kórházi állapotoktól kezdve a maffiamódszerek alkalmazásáig minden lényeges kérdésről, nincs következménye a kritikáknak, és ez a hivatás, de leginkább a demokrácia erodálását vonta maga után.

Vajon az amerikai–kínai kereskedelmi háború következménye-e, hogy a BMW úgy döntött: Debrecen közelében épít gyártóbázist – sejteti az ok okozati összefüggéseket az Euractiv. A Trump által bevezetett acél- és alumínium-büntetővám után a BMW azt a filozófiát követi, gyárts ott, ahol el is adsz. Feltehetően így esett a választás Magyarországra, miután a BMW eladásainak 45%-át Európában realizálja. A Daimler, a GM és Fiat Chrysler látványosan csökkentette profitkilátásait. A BMW viszont 1 milliárd euró befektetést valósít meg Magyarországon. Az autóexport a teljes kivitel harmadát adja, viszont ha megvalósul a debreceni üzem, akkor 40%-ra nőhet ez az arány. Egy magyar elemező szerint az uniós pénzek csökkenésével Magyarország amúgy is gazdasági visszaesést fog elszenvedni 2019–20-ban, úgyhogy ez a BMW-üzem kifejezetten jókor jön a kormánynak, és több külföldi befektetőt is idecsalogathat. Gond lehet munkaerőhiány Magyarországon. Nehéz lesz 1000 szakembert találni két év múlva, amikor már most hatalmas munkaerőhiánnyal küszködik az ország – írja az Euractiv.

A magyar migrációs adó – újabb lépés az autoriter rendszer felé – címmel az igencsak konzervatív amerikai agytörszt, az American Enterprise  Institute – tehát Orbánék elvbarátja – arról írt jegyzetet, hogy számottevően csökkent a magyar lélekszám, és szemmel láthatóan ezen a helyzeten nem is akar változtatni a magyar kormányfő. Migrációs politikája annak ellenére a legdurvább, hogy szinte a legkevesebb a bevándorló és mindössze 5% a külföldi állampolgárok születési aránya. Holott az átlag Európában eléri a 10%-ot. A Magyarországon kívül születettek máris két százalékot adnak. Igencsak élen jár abban a politikai fősodorban, amely hol burkoltan, hol egyáltalán nem burkoltam muzulmánellenes is. Bizarr intézkedésnek tekinti az ehhez társuló a 25%-os migrációs adót, ami a totalitarizmus csalhatatlan jele, csorbítja az alapvető szabadságjogokat és fojtja meg a civil szervezeteket.

Emellett Orbán kendőzetlenül kimondja véleményét a liberális demokráciától. A tendencia erősödésével most már igazán csak az a kérdés, meddig tűrik mindezt a Néppárt olyan jeles tagjai, mint a német keresztények, a dánok, belgák, írek, akikkel – a jelen pillanatban – szintén társítható ez a politikai felfogás.