Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. április 29. Az év 120. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739402. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Üljünk egy asztalhoz – Vöröskereszt-kávézó nyílik

Üljünk egy asztalhoz – Vöröskereszt-kávézó nyílik
Toronyi Attila

Követi az idők szavát az idén 137 esztendős Magyar Vöröskereszt: szeretne megújulni. Eleinte sajátmárkás termékekkel hívta föl magára a figyelmet, a karácsonyi időszakban például szaloncukrot, különféle lámpákat dobott a piacra. Most pedig beszáll a vendéglátó-iparba is.

Budapest szívében, a szervezet Arany János utcai székházának földszintjén Empathy Cafe&Bistro néven olyan közösségi és alkotóteret nyit, ahol nem csupán ehetünk-ihatunk és társaloghatunk, hanem fogyasztásunkkal az intézmény karitatív tevékenységét is támogatjuk.

Mint a mai tájékoztatón Kardos István főigazgató elmondta, nem példa nélküli a vállalkozás, hiszen a Norvég Vöröskeresztnek is van kávézója, ám az talán páratlan, amilyen összefogással megépült az egykori garázsból az Empathy. A támogatók a beruházásnak több mint a felét állták, s még a hajlék nélkül élők is beszálltak – saját munkájukkal – az építkezésbe. (A beruházáshoz mások mellett a Google is adott támogatást.)

Nem egyszerű az 1904-ben épült ház fenntartása, ezért is elkel a segítség. Ugyanakkor nincs szó arról, hogy az augusztus 6-án megnyíló kávézó és bisztro hatalmas nyereségre törne, hiszen a befolyó pénzt a rezsiköltségeken túl jótékonykodásra akarják költeni.

A különleges vendéglátóegység meghatározó itala a speciality kávé lesz, amelyet a Costa Rica-ban élő Bányai László termel és a szekszárdi Kávé Háza vezetője, Tóth Sándor pörköl. Aki megéhezik, háromféle lángos közül választhat, szomjúságunkat pedig (az alkoholmentes italokon kívül) egyebek mellett a Laposa Birtok kéknyelűjével enyhíthetjük. A pincészet egyébként a bolti boreladásból is támogatja a szervezet munkáját.

Pásztory Dóra, Szabó Simon és Szabados Ágnes is ajánlott fel könyvet a közösségi könyvespolcra

Az Empathy működtetésében alapvető szempont lesz, hogy főként hazai termelőktől származó alapanyagokat dolgozzon fel a konyha. A kávézó szinte teljesen száműzi a műanyagot, nem használnak majd PET-palackokat, hanem csapvízből készítenek szűrt és magnéziummal dúsított vizet. Újrahasznosított tálalóeszközeik lesznek, a mosogatáshoz pedig kizárólag zöld tisztítószereket fognak használni. A megmaradt ételeket eljuttatják majd a fedél nélkül élőknek az ellátó intézményekbe.

Az egykori garázs átalakításánál ügyeltek a látás-, mozgás- és a hallássérültek igényeire, ami a hallássérültek számára alkalmazott „indukciós hurokkal” egyedülállónak számít a hazai vendéglátásban.

Ugyancsak újdonság az a 16 méter hosszú vendégasztal, amellyel a Vöröskereszt a párbeszédet kezdeményezi: „Üljünk egy asztalhoz és tegyük félre az előítéleteinket!” Az ötletgazdák szeretnék serkenteni az olvasási kedvet is, ezért a kávézó közösségi könyvespolcára máris csaknem száz ismert ember – színészek, írók, médiaszemélyiségek, zenészek és vendéglátósok – ajánlották fel kedvenc könyvüket, illetve saját alkotásukat.