Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. március 29. Az év 89. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739371. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Rita Svájcban kereste a süniket

Rita Svájcban kereste a süniket
(Tudósítónktól)

A Svájci Kutató Ifjúság (Schweizer Jugend Forscht) egy híján harminc esztendő óta rendezi meg a „nemzetközi élővilág-kutató hetet” a Svájci-Alpokban. Az idei megmérettetésen 23 középiskolás vehetett részt mindenekelőtt a vendéglátó országból és persze külföldről, földrészünk számos országából. Hazánkból eddig már kilenc fiatal utazhatott ki a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) delegáltjaként. (A kép forrása: myswitzerland.com)

A minap megrendezett „nemzetközi élővilág-kutató hét” helyszíne a Graubünden kantonbeli Tschierv helység volt, a kutatások is ott, a gyönyörűséges Val Müstair-ben, a Münster-völgy területén zajlottak. Az eseményen Szalai Rita (a képen), a mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium volt diákja, a Pécsi Orvostudományi Egyetem hallgatója, a 26. ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny III. helyezettje vett részt, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége támogatásával. (A kép forrása: https://www.dreamstime.com)

Rita észt, litván és svéd társaival vizsgálta a nyugati sün (a képen) elterjedését Müstair-völgyben. A nyugatisün-populációk megtalálhatók Olaszországban, közel a svájci határhoz, illetve miután az időjárás megváltozott, a sok évszázad előttinél melegebb, szárazabb lett, a sünök akár a Münster-völgyben meghonosodhattak. Az ifjú kutatók a tanulmányi tábor zárásakor előadás-sorozatban számoltak be tapasztalataikról.