Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bannon a trumpizmussal házal Kelet-Európában

Bannon a trumpizmussal házal Kelet-Európában Bannon a trumpizmussal házal Kelet-Európában Bannon a trumpizmussal házal Kelet-Európában

Tegnap még egy olyan cikket volt szerencsém szemlézni, amelyik arról szólt, hogy nem kellene túl nagy feneket keríteni Steve Bannon amerikai szélsőjobboldali populista, idegengyűlölő, uszító politikai prédikátornak, Donald Trump egykori tanácsadójának, aki most Európában próbálja létrehozni azok egységfrontját, akik szeretnék szétzilálni az Európai Uniót.

Mégsem kellene állandóan zseniális gonoszként írni Bannonról a londoni The Guardian kommentátora szerint, mert a falra festett ördög előbb-utóbb megjelenik, a jóslat önbeteljesítőnek bizonyulhat. Ez volt tehát tegnap. Arról viszont nem tehetek, hogy az ilyen tanácsokat a média sohasem szokta megfogadni, különösen nem, ha az egy másik médiumtól érkezik. Most például az EurActiv című brüsszeli uniós hírportál szentel terjedelmes írást Bannonnek, és abban a „trumpizmus” házaló ügynökének nevezi az agitátort, aki Brüsszelben kívánja berendezni főhadiszállását. „Mozgalom” néven olyan alapítványt akar létrehozni, amely támogatást fog nyújtani ahhoz hasonló jobboldali eszméknek és populista, rendszerellenes csoportosulásoknak, mint amilyenek – az EurActiv megfogalmazása szerint – „hatalomra jutottak Olaszországban és Magyarországon”.

A hírportál cikkének cseh szerzője megszólaltatja Pavel Telickát, az Európai Parlament egyik - liberális – alelnökét, aki könnyen támadhatónak tartja Bannont, és úgy véli, ha a hagymányos pártok az európai parlamenti választási kampány során az embereket meg tudják szólítani az őket érdeklő kérdésekben, akkor nem sok babér teremhet a szélsőségeseknek. Az úgynevezett euroszkeptikus konzervatívok padsoraiban ülő másik cseh EP-képviselő, Jan Zahradil azonban politikai földrengést, a fősodorbeli pártok erőteljes visszaszorulását várja a jövő májusi választástól, attól függetlenül, hogy Bannon mennyire aktivizálja magát. A konzervatívok frakciójának a jövője egyébként meglehetősen bizonytalan, hiszen a csoport oroszlánrészét eddig az unióból most távozó Nagy-Britannia konzervatív politikusai adták. Zahradil szerint ők a mérsékeltebb euroszkeptikusok, és – ellentétben a náluk jóval radikálisabb francia Marine Le Pennel – nem kívánnak csatlakozni Bannon programjához, állította az EurActivnak nyilatkozva a cseh EP-képviselő.

A hírportál által szintén megkérdezett Alice Weidel, az Alternatíva Németországnak elnevezésű szélsőjobboldali párt politikusa „izgatónak és ambíciózusnak” nevezte Bannon azon célkitűzését, hogy a választások nyomán a képviselők harmadát összefogó euroszkeptikus szupercsoport jöjjön létre az Európai Parlamentben. Az amerikai agitátor gondolatai azonban korántsem mozgattak meg mindenkit: Tim Gosling, a Foreign Policy számára írt cikkében, miként azt az EurActiv idézi – megállapította: Bannon megpróbálja eladni a trumpizmust a kelet-európaiaknak, de az ideológiája kudarcot vall, amikor szembesül a realitásokkal.

A Bloomberg, az elsősorban üzleti hírekkel foglalkozó, de a politikát is figyelemmel kísérő amerikai hírügynökség az európai jobboldal nevében fellépő Orbán Viktorról közöl cikket, rendszeres szerzőjének, a Vedomosztyi című orosz üzleti napilap alapítójának, Leonyid Berszidszkijnek a tollából.

„Ha tudni akarod, hogy mit gondol az európai jobboldal Európáról és a világról, akkor hallgasd Orbán Viktor magyar miniszterelnököt. Ellentétben a legtöbb szélsőjobboldali vezetővel, Orbán következtes győztes, erős fősodorbeli hitelességgel, és a szókimondása inkább fakad meggyőződésból, mint a tiltakozó szavazatok elnyerésének puszta vágyából” – fogalmaz a Bloomberg kommentátora.

A magyar vezető megnyilatkozásainak lényegeként azt emeli ki, hogy Orbán a kétoldalú megállapodásokon alapuló új rendet, valamint az európai hadsereg megteremtését hirdeti. Berszidszkij részletesen ismerteti a miniszterelnök tusványosi beszédének a globális erőviszonyokról és összefüggésekről szóló részeit, megállapítva egyebek közt, hogy Orbán még mindig életképesnek tartja az Európai Uniót.

A Bloomberg szerzője úgy véli, néhányaknak meglepő lehet, hogy Orbán a közös európai hadsereg föderalista célkitűzését hangoztatja, hiszen az európai nacionalistákat és populistákat gyakran EU-ellenesnek tekintik. Orbán azonban – hangoztatja Berszidszkij – amikor kirohanásokat intéz a liberális EU-elit ellen, akkor azt a hagyományos pártok jobboldalának a nevében teszi. Ezt a jobboldalt akarja egyesíteni a jövő májusi választásokra, és a migrációt kívánja megtenni központi kérdésnek. Orbán nem feloszlatni akarja az uniót, hanem át akarja alakítani Trump Amerikájának életképes vetélytársává és partnerévé. A jobboldali fordulat, ha tovább tart, nem egydimenziós fordulat lesz a protest pártok támogatásának a növekedése jegyében, hanem a konzervatív szárnyon belül fog megtörténni – jósolja a Bloomberg.

Végül röviden arról, hogy a liberális müncheni Süddeutsche Zeitung kommentárja szerint világszerte feltartóztathatatlannak látszó módon nyomulnak előre a nacionalisták és a tekintélyuralmi berendezkedés hívei, a liberális demokraták körében pedig letargia és megbotránkozás uralkodik. A kommentátor, Stefan Ulrich szerint sürgető szükség van arra, hogy megteremtsék a ma még hasonlóan gondolkodó államok – elsősorban Német-, Franciaország, Kanada és Japán - szoros együttműködését, a multilateralisták, vagyis a nagy problémákra többoldalú alapon közös választ kereső országok szövetségét, mentendő, ami menthető.