Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 4. Az év 125. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739407. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Csendet kérünk, Esőember vásárol!

Csendet kérünk, Esőember vásárol!
(Tudósítónktól)

Példára serkentő együttműködés kezdődött még májusban a Decathlon és az Autisták Országos Szövetsége között, melynek köszönhetően nem csupán csendben, hanem autizmusra felkészülten várják majd októbertől az autista vásárlókat és családjaikat. Az áruházlánc – miközben csökkenti a hang és fényingereket a boltjaiban – vállalta, hogy az Autisták Országos Szövetségével közösen minden dolgozójával megismerteti az autizmust, az autizmusbarát vásárlás ismérveit. (Kép: a Decathlon „csendes nyitvatartás” arca Biró Bernadett Nusó autista úszó; az ő példája jól bizonyítja, hogy a sport mindenkié, autista társaink is lehetnek sikeres sportolók.)

„A sport öröme és jótékony hatása mindenki számára elérhető, azok számára is, akik fizikai, mentális, vagy anyagi nehézségekkel küzdenek” – olvasható a többi között a Decathlon weboldalán. A Decathlon a tavasszal az Autisták Országos Szövetségének együttműködését kérte az autizmusban érintett zavartalan és akadálytalan vásárlásának a megtervezéséhez.

Az autizmus olyan fejlődési zavar, amely az egész életívet befolyásolja, minden 68. embert érint. Autista társaink gyakran nem értik jól a másik ember szándékait, közléseit, érzelmeit, ezért a társas együttműködést igénylő helyzetekben megértéstre, segítségre szorulhatnak. Előfordulhat, hogy saját érzéseiket és vágyaikat, igényeiket nehezen, vagy szokatlanul fejezik ki, ezért nehezen alkalmazkodnak új és váratlan helyzetekhez. Nehézséget okozhat számukra a kommunikáció, ezért a rövid és egyértelmű információk segíttenek nekik. Amikor autizmus szempontú akadálymentességre törekszünk, akkor mindenki, a nem autisták számára is érthetőbb, élhetőbb környezetet alakítunk ki.

A szövetség elektronikus kérdőív segítségével felmérte az autista vásárlók és családjaik vásárlási szokásait, összegyűjtötte és rendszerezte azokat az információkat, melyek alapján megteremhetőek az autizmusbarát vásárlás feltételei.

Az Autisták Országos Szövetsége az autizmusbarát vásárlás támogatására felkészítő programot dolgozott ki. A nyáron a decathlonosok fölkészülnek az októberben kezdődő „csendes nyitvatartás”-ra.

Az Autisták Országos Szövetségét (AOSZ) szülők alapították 1988-ban Autisták Érdekvédelmi Egyesülete néven. Az azóta eltelt harminc év során az AOSZ meghatározó szereplője lett az autista emberek és családjaik érdekvédelmének. Több, mint 90 tagszervezetet tömörítő országos ernyőszervezetté nőtte ki magát. Fő tevékenységei közé tartozik az autizmus megismertetése a társadalommal, az autista személyek és családjaik segítése, az országos közösség építése és támogatása, érdekvédelem, képzés, kutatás, valamint tájékoztató kiadványok és hírlevelek kiadása.