Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Másodszor is filmmaraton: világsztárok Budapesten

Másodszor is filmmaraton: világsztárok Budapesten
Elek Lenke

Elsősorban a fiataloknak szól ez a fantasztikus válogatás, de legalább ilyen izgalmas, nosztalgikus, múltba néző programsorozat várja kortól függetlenül a filmrajongókat szeptember 4–9. között budapesti és nem fővárosi filmszínházakban és szabad téren egyaránt. A vetítések alkalmából világsztárok érkeznek Budapestre. (Jelenet a Mephisto című filmből: Karl Maria Brandauer; kép. MNF))

Azért írtam a bevezetőben, hogy a fiataloknak, mert nagyon ritkán vetít a magyar köztévé filmklasszikusokat fő műsoridőben, pedig ez fontos feladata lenne, elsősorban a kulturális csatornának. De sebaj, most bárki megteheti, aki még nem látta A párducot, a 8 és felet, vagy éppen Szabó István klasszikusait.

Magyarországra jön Claudia Cardinale (Volt egyszer egy vadnyugat, 8 és fél, A párduc), Klaus Maria Brandauer (Mephisto, Redl ezredes, Távol Afrikától) és Jean-Marc Barr, A nagy kékség főszereplője, itt lesz Ingmar Bergman legendás – magyar származású – munkatársa, Katinka Faragó.

Láthatjuk a Filmarchívum és a Filmlabor által restaurált magyar filmeket, és más európai archívumok által restaurált remekműveket is. Először vetítik a pompásan restaurált, Oscar-díjas Mephistót, továbbá portré- és dokumentumfilmeket a filmtörténet olyan meghatározó női karaktereiről, mint Hedy Lamarr. Bemutatkozik a Cannes-i Filmfesztivál filmtörténeti programjának legjava.

Azt is megtudhatjuk, mi sarkallta Wes Andersont A Grand Budapest Hotel készítésekor – a szeptember 4-én kezdődő II. Budapesti Klasszikus Film Maratonon.

Az első filmmaratont tavaly novemberben rendezte meg a Magyar Nemzeti Filmalap égisze alatt működő Filmarchívum. Akkor három nap alatt ötezernél is többen voltak kíváncsiak a restaurált klasszikus remekművekre, a szakmai programokon pedig százak vettek részt.

A II. Budapesti Klasszikus Film Maraton egész napos, filmes eszmecserével és konferenciával kezdődik, témája a digitális restaurálás és a film a közoktatásban; a szeptember 4- rendezvény helyszíne a budai Francia Intézet; jelen lesznek az európai filmarchívumok vezetői is. A nyitóest programja a restaurált Mephisto gálavetítése lesz a pesti Uránia moziban szeptember 4-én a rendező Szabó István és a főszereplő Klaus Maria Brandauer jelenlétében. A programba felvették Szabó István más  restaurált remekműveit is: Apa, Szerelmesfilm, továbbá a Ralph Fiennes főszereplésével 1999-nen készült A napfény íze című alkotást is.

Hat nap alatt több mint 60 filmet tekinthetnek meg a Toldi és az Uránia mozikban és szabadtéren. Eljön Budapestre jelen az európai filmművészet egyik legnagyobb dívája, Claudia Cardinale, hogy találkozzon a közönséggel az Uránia moziban, Luchino Visconti A párduc vetítése alkalmával.

Négy estén, a Szent István Bazilika előtt szabadtéri vetítésen lesz látható Szabó István 1992-es, Glenn Close főszereplésével forgatott Találkozás Vénusszal, Federico Fellini filmóriása a 8 és fél, ami előtt Claudia Cardinale üdvözli a közönséget, generációk kultfilmje, A nagy kékség a főszereplő Jean-Marc Barr jelenlétében, valamint Ridley Scott monumentális huszárfilmje, a Párbajhősök, Harvey Keitel főszereplésével.

Fókuszba kerülnek a nők a filmművészetben az első filmrendezőnőről, Alice Guy Blachéról és az osztrák–magyar származású világsztár Hedy Lamarról készült dokumentumfilmek, illetve Mészáros Márta Ők ketten című filmjének bemutatása által. Utóbbi Marina Vlady, Monori Lili és Vlagyimir Viszockij főszereplésével készült.

Katinka Faragó, Ingmar Bergman munkatársa, producere (Suttogások, sikolyok; Jelentetek egy házasságból; Őszi szonáta; Fanny és Alexander stb.) Szabó Istvánnal beszélget a közönség előtt Ingmar Bergmanról, amelyet Bergman gyönyörű, gyerekeknek is ajánlott Mozart-filmje, A varázsfuvola követ. A Filmarchívum és a Filmalap Fast Forward programjának közös szervezésében Katinka Faragó produceri mesterkurzust is tart a Fanny és Alexander készítéséről.

A Cannes-i Fesztivál Cannes Classics szekciójának munkája előtt is tiszteleg a program egy bő válogatással, tökéletes kép-és hangminőségben. A programban szerepel Stanley Kubrick filmje, a 2001: Űrodüsszeia, Randal Kleiser Grease – Pomádé, Billy Wilder A legénylakás (Jack Lemmon és Shirley MacLaine főszereplésével) című filmjei, Vittorio de Sicától a Biciklitolvajok, és a világ egyik legjobb filmjének tartott felújított Szédülés is Hitchcocktól.

Ezenkívül Milos Forman Amadeusa, Ernst Lubitsch örökzöldjei, a Volt egyszer egy vadnyugat, előadások a 3D történetéről a századelőtől napjainkig és megannyi más program várja az érdeklődőket Budapesten és vidéken is: hiszen Eger városa is megrendezi ezzel egyidőben az Egri Klasszikus Film Maratont és Győrött is bemutatják a budapesti program néhány filmjét.