Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szeretethagyomány: győri városvédők gyűjtenek csángó gyermekeknek

Szeretethagyomány: győri városvédők gyűjtenek csángó gyermekeknek
Infovilág

Folytatja a győri Arrabona Városvédő Egyesület a sokéves hagyományt, és ismét jótékonysági gyűjtést szervez, segítendő a moldvai magyar csángó gyermekek magyar nyelvű tanítását. Miként erről az Infovilág is beszámolt, a győri városvédők legutóbb az idén áprilisban iskolabútor-adományt juttattak el Rekecsin és Klézse községbe. (A nyitó kép forrása: maszol.ro)

A magyartanulás ügye Moldvában a csángó magyarok számára a megmaradással azonos – írja a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében az Arrabona Városvédő Egyesület. „… a mintegy hatszázezer ottani magyar közül jó, ha százezren értik és beszélik nyelvünket. …Ha mi nem segítjük az anyanyelv által az ott élő magyarok megmaradását, emberöltőn belül nyeli el a népek tengere ottani testvéreinket. Nem lehetünk ennek a gyászos folyamatnak néma, tétlen szemlélői, cselekedjünk!”

„Aki már adott, az adjon most is, kérés nélkül, mert már tudja, mekkora a szükség. Aki még nem adakozott tegye meg!” – folytatódik a felhívás.  Az adományt az idén a tőlünk mintegy ezerkétszáz kilométerre fekvő Magyarfalu gyermekei osztják szét szeptember 2-ig.

A csángókat támogató győri Arrabona Városvédő Egyesület tagjai adományként mindenekelőtt kisiskolás olvasókönyvet, írás-olvasás munkafüzetet, meséskönyvet, gyermekeknek hasznos irodalmat, nyelvtankönyvet, írásfüzetet, tollat ceruzát, papírt, festéket, színes ceruzát kérnek és várnak. Olyan oktatási segédeszközt is szívesen fogadnak, mely előmozdítja a magyaroktatást előre viszi, legyen szó akár digitális segédeszközről. Pénzadományt is szívesen fogadnak az önkéntes segítők, miután jól tudják, mi mindenre van szükségük a moldvai csángóknak. Valamennyi adományt – immár sok év óta – a saját költségükön célba is juttatják.

Az adománygyűjtés augusztus 6-án kezdődik és augusztus 27-ig tart. A tárgyi adományok gyűjtési helye: 9025 Győr, Somos utca 16. Az egyesület bankszámlaszáma: MKB Bank Zrt. 10300002-10474886-49020016. Tájékoztató telefonszámok: 06 30 936 52 07 (Fias Ferenc) és 06 70 628 78 53 (Szabó Gyula); email: arrabona.muterem@gmail.com