Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. április 25. Az év 116. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739398. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Informatika a paragrafusok dzsungelében – minden eddiginél gyorsabban készülhetnek a jogszabályok

Informatika a paragrafusok dzsungelében – minden eddiginél gyorsabban készülhetnek a jogszabályok
Tóth Tibor

A csúcstechnológiát használó Integrált Jogalkotási Rendszer (IJR) bevezetése a jogalkotók számára az eddiginél gyorsabb és egyszerűbb döntés-előkészítést, a lakosság és a vállalkozások részére pedig könnyebben kereshető és élethelyzeteikhez illeszkedő információkkal is kiegészített jogszabályokat eredményez majd.

Az IJR számos alrendszert foglal magába. Ilyen az elektronikus jogszabály-előkészítő rendszer (rövidítéssel: EJR). Ebben készül el az a  strukturált jogi dokumentum, amely jogszabály-tervezetek és jogszabálynak nem minősülő jogi aktusok megszerkesztését és megszövegezését (a kodifikációt) támogatja.

A jogszabály-tervezet megszövegezésére és megszerkesztésére az EJR-ben már egy olyan struktúrában van lehetőség, amely a nyelvi  és törvényszerkesztési szabályokat is magába foglalja. A kodifikáció, azaz a törvényalkotási folyamat nagyrészt automatizáltan, a munka közben kialakított egységes jogi adattárból táplálkozva, a jogszabály-szerkesztésről szóló követelmények figyelembevételével történik. A jogszabály-módosítás minden esetben a jogszabály hatályos szövegén, mint egységes szerkezeten történik.

Ezzel párhuzamosan megújul az njt.hu portálon elérhető Nemzeti Jogszabálytár. A korszerűsítés célja egy intelligens joganyag-kereső rendszer kialakítása avégett, hogy a használók a jogszabályokat a mostaninál gyorsabban és pontosabb találatokat adó módon érhessék el.

A kényelmi szolgáltatásokkal is kiegészülő joganyag-kereső rendszer mobiltelefon-alkalmazással is elérhető lesz. A Nemzeti Jogszabálytár új szolgáltatásaként személyre szabott ügyintézési felületről is elérhetően tematikus, illetve élethelyzet alapú jogszabályszöveg szolgáltatások kerülnek megvalósításra.

A kormányzati jogszabály-előkészítési munkafolyamatot segíti a GovLex. Olyan informatikai hátteret kínál, amellyel – a többi között – a dokumentumküldést felváltja a strukturáltan tárolt, algoritmusokkal kezelhető jogszabályok és a kapcsolódó előterjesztések, egyéb döntés-előkészítő anyagok egyszerű megosztása. A GovLex fölkínálja a szervezeteken átívelő véleményezések lehetőségét, összehangolásuk és feldolgozásuk ezzel látványosan egyszerűsödik. Emellett pedig a GovLex további kényelmi funkcióként a kormányzati munkához igazodó szervező, lekérdező, nyilvántartó és végrehajtást ellenőrző szolgáltatásokat is tartalmaz.