Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Használtautó-piac: 200 ezernél több személyautó cserélt gazdát

Használtautó-piac: 200 ezernél több személyautó cserélt gazdát
Varga Péter

Új csúcsra jutott a hazai használtautó-piac a második negyedévben: a gazdát cserélt használt személyautók száma elérte a 201 ezret, ami 20 ezerrel több a valaha mért legmagasabb értéknél. A belföldi átírások száma májusban és júniusban is példátlanul magas szinten, 70 ezer közelében mozgott. Az év első felében összesen 374 ezer jármű volt használtautó-piac forgalma, ami hetedével szárnyalta túl az előző év hasonló időszakának szintjét. (A kép forrása: http://www.faz.net/aktuell/finanzen/warum-mehr-als-40-prozent-der-autokaeufer-unzufrieden-sind-13459626.html)

A hazai személygépkocsi-állomány mindkét utánpótlási forrása: az új autók, valamint az import használt autók piaca is további látványos növekedésen van túl. Az újautó-eladások száma az első félévben 71 ezer volt, miközben a behozott használt autók száma elérte a 79 ezret. Az előbbi érték 29, az utóbbi 8 százalékos növekedés a múlt év hasonló időszakához képest. Bár ez az együttesen 150 ezer személyautó közvetlenül nem a belföldi adásvételek számát növeli, az általuk lecserélt járművek gyorsan megjelennek az eladásra kínált járművek között.

A folyamatot tekintve az idén megdőlhet a tavalyi 686 ezres rekord a használtautó-piacon, és az év végére akár 760 ezer fölé is emelkedhet.

A belföldi használtautó-piacon az első félévben is toronymagasan az Opel vezeti az adásvételi listát 13,4 százalékos részesedésével. Jelenleg is fej-fej mellett zajlik a küzdelem a második helyért a Suzuki és a Volkswagen között. Most éppen a Suzuki áll hajszálnyival jobban 9,9 százalékos részesedésével, szemben a Volkswagen 9,8 százalékával. A Ford a negyedik helyen áll 8,3 százalékkal, a Renault 6,3 százaléka az ötödik helyre volt elegendő.